Zuinige verlichting in huis

lampen in huis
Foto: Max Pixel

Tegenwoordig zijn er zeer veel energiezuinige én sfeervolle lampen verkrijgbaar waarmee je jouw huishouden een stuk groener maakt. Wist je dat gemiddeld 16 procent van de gebruikte stroom in een huishouden opgaat aan verlichting? Het energieverbruik en de bijbehorende kosten kunnen een stuk omlaag gebracht worden door over te stappen op energiezuinige led- en spaarlampen.

Waar let je op bij aanschaf van een zuinige lamp?

Er zijn een aantal eigenschappen waar je op moet letten bij de aanschaf van nieuwe verlichting. Vroeger keek men enkel naar de fitting en het wattage maar tegenwoordig zijn er veel meer zaken die van invloed zijn op de eigenschappen van de lamp.

Energielabel
Ten eerste kijk je naar het energielabel van de nieuwe lamp. De lamp is efficiënter bij een hoger aantal lumen per watt.

Kleurtemperatuur
Voor sfeervolle verlichting is het ook belangrijk wat de kleurtemperatuur van de lamp is. Een lagere kleurtemperatuur zorgt voor warmer licht in huis, wat goed past bij de huidige kleurentrends.

Dimmer
Voor sommige lampen, zoals een leeslamp, is het handig om een dimmer op de lamp te zetten zodat deze minder fel of juist feller kan worden ingesteld.

Branduren
Voor een lamp met een lange levensduur kies je voor een lamp met veel branduren en een lange schakelcyclus. Dit zegt iets over hoe vaak je de lamp aan- en uit kan zetten voordat deze op is.

Milieu-impact verlagen

De milieu-impact van jouw lampen komt grotendeels voort uit de hoeveelheid stroom die nodig is om de verlichting te laten werken. Een klein deel van de energie is nodig voor de productie. De productie van spaar- en ledlampen kost meer stroom dan dat van ouderwetse gloeilampen, maar de netto impact op het milieu ligt een stuk lager doordat een spaar- of ledlamp veel minder stroom verbruikt gedurende de levensduur. Ga je jouw oude lampen vervangen? Gloeilampen kunnen gewoon bij het huisafval maar spaarlampen, ledlampen en tl-buizen horen in het klein chemisch afval. Overigens zijn gloei- en halogeenlampen ondertussen verboden om te kopen.

Geld besparen met zuinige verlichting

Ledverlichting is niet alleen beter voor het milieu, maar helpt je ook om te besparen op de energiekosten. Een gloeilamp verbruikt gemiddeld genomen ongeveer € 40,- aan stroom als je deze 4 uur per dag aanzet gedurende 3 jaar tijd. Een ledlamp verbruikt bij hetzelfde gebruik voor slechts € 4,- aan stroom. Dat is dus 10 keer minder. Door energie vergelijken kun je deze kosten nog verder omlaag brengen, waardoor je al snel tientallen euro’s per jaar bespaart. Om de kosten verder te drukken en het milieu te sparen is het verder belangrijk om geen lampen te laten branden als je niet thuis bent. Je kunt trouwens ook je tuinverlichting voorzien van energiezuinige lampen om nog meer te besparen op de energiekosten in en rondom je woning.