Zes tips voor stedentrips in Frankrijk

routekaart Frankrijk

Frankrijk is een van de favoriete vakantielanden voor ons Nederlanders. Vaak pakken we hiervoor de auto of de Thalys, maar wist je dat je ook heel makkelijk en relaxt met de bus naar Frankrijk kan? Door de nieuwe wet in Frankrijk is er nu een uitgebreid stelsel van langeafstandlijnen beschikbaar. GoEuro heeft deze mooi in kaart gebracht.

Er is een uitgebreid stelsel van langeafstandslijnen. Deze beginnen al in Nederland en ze lopen vervolgens langs alle belangrijke steden van Frankrijk. Ik heb zes leuke Franse steden op een rij gezet die met zo’n bus zijn te bereiken.

Lille

Place du Général de Gaulle in Lille

Lille is het minst ver weg van Nederland, maar je bent overduidelijk al in Frankrijk. Sterker nog: Lille heeft wel wat weg van Parijs. Dat komt door de brede lanen en de vele musea. Bezoek zeker het Palais des Beaux-Arts dat na het Louvre de grootste collectie kunst van heel Frankrijk heeft.

Kloppend hart van de stad is het Place du Général de Gaulle dat je op de foto bovenaan deze pagina kunt zien. Dit is de uitvalsbasis voor een wandeling door de stad en een plek waar je heerlijke terrasjes kunt vinden. Ook is Lille heel interessant voor liefhebbers van heerlijk eten en drinken. Dat Vlaanderen niet heel ver weg is merk je aan de heerlijke bieren. Die kun je dan weer combineren met het eten in een typische Franse bistro.

Metz

Metz ligt aan de Moezel

Aan de oevers van de rivier de Moezel ligt de stad Metz. Je kunt heerlijk wandelen langs de rivier, maar je moet ook zeker het Centre Pompidou-Metz. Dit museum is een dependance van het Centre Pompidou in Parijs. Ook de enorme gotische kathedraal en de waterpoort Porte des Allemands uit de 13e eeuw zijn een bezoek waard. Kom je in december naar Metz dan kun je daar genieten van de gezellige kerstmarkten.

Reims

de binnenstad van reims

Reims is de champagne-hoofdstad van de wereld. Ben je dus fan van deze luxe bubbels, dan is Reims een mooie bestemming. Je kunt op heel veel plekken in de stad een proeverij doen of gewoon genieten van een goed glas in een restaurant. Maar er is meer in Reims. Zo heeft ook deze stad een indrukwekkende kathedraal met een duizelingwekkend aantal standbeelden.

Nantes

uitzicht op Nantes

Nantes bruist van de cultuur. Deze havenstad is een mooie mix van een oude binnenstad (met natuurlijk ook een kathedraal) en veel moderne kunst. Zo kun je een ritje maken in een mechanische olifant, wat drinken in een vogelnest met geweldig uitzicht of een van de kunstfestivals bezoeken.

Auxerre

mooie huizen in Auxerre

Auxerre is een beduidend minder grote stad dan de andere in dit overzicht, maar is wel zeker de moeite van een bezoek waard. Zeker liefhebbers van de Franse keuken en bijpassende wijnen zitten goed in deze stad. Geniet van streekgerechten als beef bourguignon en drink daarbij een glas lokale Chablis. Voor en na de maaltijd kun je heerlijk wandelen door de middeleeuwse binnenstad.

Nancy

Place Stanislas

Ook zo’n typisch Franse stad is Nancy. Vooral beroemd op de prachtige pleinen waarvan er maar liefst drie op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. De beroemdste is Place Stanislas met prachtige architectuur en opvallende gouden poorten. In de stad en in de musea van de stad kun je ook prachtige voorbeelden van Art Nouveau bewonderen.

Volg Mixed Grill op social media