De mooiste plek om walvissen te spotten

plannen voor een nieuw walviscentrum

Andenes, in het verre noorden van Noorwegen, staat bekend om de vele walvissen die daar vlak langs de kust zwemmen. Om te voldoen aan de toenemende stroom toeristen zijn er plannen voor een prachtig observatiecentrum.

Het eerste waar je aan denkt, als je de ontwerpschetsen van het Deense architectenbureau Dorte Mandrup ziet, is de vorm van een walvis. Het gebouw lijkt op een reusachtige rug die plots uit de diepte tevoorschijn komt. Precies de manier waarop walvissen zich ook regelmatig tonen aan mensen. Vanaf zee ziet het gebouw er juist uit als de staart van een walvis op het moment dat deze weer verdwijnt in de diepte.

Een mooie gimmick die ook nog eens heel goed samengaat met de natuur. Op papier kan een gebouw in de vorm van een walvis klinken als een pretparkattractie, maar in dit geval past het ontwerp ook nog eens heel erg goed bij de omgeving. Zeker als na verloop van tijd mos gaat groeien op het dak van het gebouw. Dan valt het centrum bijna niet meer op.

Gunstige plek

Zowel op het dak als binnen in het gebouw kunnen bezoekers over de zee uitkijken in de hoop walvissen te spotten. Andenes ligt dichtbij een gunstige plek, waar het continentaal plat overgaat in de zee. Hierdoor is het water zeer rijk aan voedsel en daar komen de walvissen op af. Zeer regelmatig zie je in de zee bij Andenes potvissen, maar ook dwergvinvissen, bultruggen, bruinvissen en grienden. Afhankelijk van het seizoen worden er ook orca’s gespot.

Het interieur van het gebouw bestaat uit glas, beton en hout. De connectie met de omringende natuur keert niet alleen terug in het uitzicht, maar ook door de rotsen die in de vloer verwerkt zijn. Behalve een weids uitkijkpunt vind je binnen ook een expositieruimte over walvissen, een winkel, een restaurant en kantoren. De planning is dat het gebouw in 2022 opengaat voor publiek.

plannen voor een nieuw walviscentrum

plannen voor een nieuw walviscentrum

plannen voor een nieuw walviscentrum

plannen voor een nieuw walviscentrum

plannen voor een nieuw walviscentrum

plannen voor een nieuw walviscentrum

Afbeeldingen: MIR

Volg Mixed Grill op social media