Een vriendelijk verzoek van IJsland aan Nederland

Vandaag begint het WK Voetbal. Door het ontbreken van Oranje op het toernooi zijn veel Nederlanders op zoek naar een ander land om te steunen. Denk hierbij ook eens aan underdog IJsland.

Speciaal om de overeenkomsten tussen IJsland en Nederland te benadrukken hebben de twee beroemde IJslandse cabaretiers, Anna Svava Knútsdóttir en Steind Jr, een oproep gemaakt. Tegen zo’n verzoek kun je toch geen nee zeggen?

Zeker als je bedenkt dat IJsland in de eerste wedstrijd meteen aan de bak moet tegen het Argentinië van Lionel Messi. Ook de andere tegenstanders in Groep D (Kroatië en Nigeria) zijn indrukwekkend. Vlak de IJslanders echter niet uit! Het elftal is een zeer hecht team dat is gewend om onder zeer zware omstandigheden te presteren. Dit geeft ze al een 1-0 voorsprong. Al zal het wel moeilijk worden om deze voorsprong te behouden.

Fun facts over Team Iceland

-Met slechts 350.000 inwoners werd IJsland in 2017 het kleinste land ooit dat zich kwalificeerde voor het WK. Vóór IJsland was de eer weggelegd voor Trinidad en Tobago met 1,3 miljoen inwoners, dat zich voor het WK in 2006 kwalificeerde.
-De bijnaam van het nationale mannenelftal in IJsland is ‘Strákarnir Okkar’, oftewel ‘Onze jongens’. Het nationale dameselftal wordt ‘Stelpurnar Okkar’ genoemd, ‘Onze meisjes’.
-Volgens een ruwe schatting reisde ongeveer 8% van de IJslandse bevolking naar het EK 2016 in Frankrijk (omgerekend zouden dit ruim 1,3 miljoen Nederlanders zijn!).
-In 2017 zijn volgens de cijfers van de IJslandse voetbalbond zo’n 23.000 voetballers actief. Ongeveer een derde van deze spelers is vrouw.
-Eind 2017 stond het IJslandse mannenelftal op de 21ste plaats van FIFA’s wereldranglijst.
-De IJslandse coach, Heimer Hallgrímsson, werkt nog steeds parttime als tandarts in zijn geboortestad Vestmannaeyjar.

Volg Mixed Grill op social media