Viewbook helpt fotografen de diepte in te gaan

Guy Martin - The Parallel State

Het Rotterdamse bedrijf Viewbook helpt fotografen met het presenteren van hun werk door middel van een gelikte website. In een tijd waarin iedereen fotograaf is, moeten professionele fotografen extra hard werken. Met een aantrekkelijke en goedwerkende website kunnen ze hun werk beter presenteren en een breder publiek bereiken. Om de deelnemende fotografen extra uit te dagen biedt Viewbook jaarlijks de mogelijkheid mee te doen aan een wedstrijd op het gebied van visual storytelling.

Viewbook ondersteunt fotografen die op een creatieve manier de mogelijkheden verkennen van het vertellen van een visueel verhaal. Met hun Viewbook Visual Storytelling Grant biedt het bedrijf een fotograaf, een groep fotografen of beeldend kunstenaar(s) een subsidie die maximaal 50% van de projectkosten dekt. Het doel is fotoprojecten te ondersteunen die op een inventieve manier verhalen van betekenis produceren. Visuele verhalen die ons laten nadenken over de wereld waarin we leven. Verhalen met diepgang. Verhalen over ethiek, gedrag en overtuigingen.

Viewbook kiest winnend verhaal

Onlangs is uit een enorme hoeveelheid inzendingen als winnaar van 2016 de Britse fotograaf Guy Martin gekozen. Zijn project ‘The Parallel State‘ zal door middel van de subsidie verder uitgewerkt kunnen worden. De naam Parallel State verwijst naar organisaties die qua structuur, management en opbouw doen denken aan een regeringsinstelling, maar dat zeker niet zijn. Ze zijn bedoeld om de heersende politieke en maatschappelijke ideologie van een staat te bevorderen. De term is ooit bedacht door de NAVO toen zij in de jaren vijftig cellen hadden geïnfiltreerd in Turkije om het communisme buiten de deur te houden. De opgelegde ideologie heeft destijds alle aspecten van de Turkse samenleving doordrongen.

Foto’s en hun context

Heden ten dage is het verhaal weer actueel vanwege de geopolitieke verstrengeling waarmee Turkije wordt geconfronteerd. Het fotoproject van Guy Martin wil de dualiteit van het moderne Turkse leven laten zien. Dit wordt gedaan aan de hand van tegenstellingen als zichtbaar of onzichtbaar en feit of fictie. Het project zal met de subsidie van Viewbook verder worden uitgewerkt. Het maken van de foto’s is de eerste stap, maar daarna is er financiering nodig om de beelden te kunnen verspreiden via een digitaal platform. Hierbij moet de historische, culturele en persoonlijke context van de foto’s niet uit het oog worden verloren. Het is overigens niet de eerste keer dat Martin een Turkije als onderwerp koos. Sinds 2012 is hij zelfs gevestigd in Istanbul. Eerder oogstte hij lovende kritieken met zijn project ‘City of Dreams’, dat gaat over de opkomst van complexe nieuwe identiteiten in de Turkse republiek.

Indrukwekkende carrière

Fotograaf Guy Martin heeft al een behoorlijke staat van dienst op zijn naam staan. Hij studeerde af in de richting Documentaire Fotografie en verliet de Universiteit van Wales met een Bachelor of Arts with Honours. Hij is lid van fotoagentschap Panos Pictures en heeft meegewerkt aan de World Press Photo Masterclass. Tijdens zijn carrière heeft Martin al meerdere prijzen en beurzen gewonnen en deelgenomen aan meerdere tentoonstellingen in Europa en de Verenigde Staten. Zijn werk is verschenen in internationale tijdschriften en kranten, zoals The Guardian, Der Spiegel, Newsweek, Time Magazine, WIRED, The New York Times en National Geographic. Eerder documenteerde hij de revoluties die plaatsvonden in het Midden Oosten en Noord-Afrika, zoals de opstand in Egypte en de burgeroorlog in Libië.

Het belang van presentatie

Volgens Viewbook hebben we goede verhalenvertellers nodig in de vluchtige wereld van tegenwoordig. Op grote schaal worden foto’s geproduceerd en geconsumeerd. Technologische ontwikkelingen, het internet en globalisatie hebben impact op professionele fotografen. Om zich blijvend te kunnen onderscheiden, zijn fotografen genoodzaakt zichzelf en hun beroep steeds opnieuw uitvinden. Daar staat tegenover dat fotografen zich steeds beter kunnen presenteren en een groter publiek kunnen bereiken. Hier helpt Viewbook bij. Zoals gezegd zorgen zij ervoor dat fotografen hun werk goed kunnen presenteren. Dit door middel van een goede website die snel laadt en is voorzien van een tijdloos design en de laatste technologieën. Hiermee kunnen de echte verhalenvertellers zich onderscheiden.

Ben je benieuwd geworden naar het werk van Guy Martin en de andere fotografen die Viewbook heeft geholpen met hun mooie initiatief? Neem dan eens eens een kijkje op hun website. Het is absoluut de moeite waard! En via de Facebookpagina van Viewbook kun je overigens de voortgang van het project van Guy Martin volgen.

Guy Martin - The Parallel State

Guy Martin - The Parallel State

Guy Martin - The Parallel State

Guy Martin - The Parallel State

Guy Martin - The Parallel State

Foto’s: Guy Martin