The Amsterdam Trail is een buitengewone kunstroute

The Amsterdam Trail - header

The Amsterdam Trail is een unieke route en neemt je mee langs galeries met etnografica en hedendaagse kunst. Hierbij worden Afrikaanse maskers, amuletten uit Indonesië en Tibetaanse boekomslagen op bijzondere wijze gekoppeld aan kunst van nu. Dit jaar is de route uitgestippeld rond het Amstelveld, de Spiegelgracht en de Jordaan.

Tijdens het eerste weekend van mei wordt voor de zesde keer The Amsterdam Trail gehouden. Het werk van hedendaagse kunstenaars neemt dan zijn intrek bij galeries op het gebied van etnografische kunst. En etnografica duikt op bij galeries met hedendaagse kunst. De formule van The Amsterdam Trail is uniek, omdat de koppeling tussen deze 2 verschillende kunstvormen niet vaak wordt gemaakt. De route laat onverwachte combinaties zien, die dwars door tijd en oorsprong gaan.

Tribal Art

Tot de etnografische kunst behoren zaken als beelden, maskers, sieraden, rituele objecten en gebruiksvoorwerpen. Etnografica komt uit Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Oceanië. Het gaat meestal om objecten die zijn gemaakt volgens een oude traditie. Het verband tussen etnografica en hedendaagse kunst is niet per se nieuw. De Spaanse schilder Picasso kon zijn eerste kubistische werk Les Demoiselles d’Avignon ook pas schilderen nadat hij bij het Musée de l’Homme in Parijs werk van ‘de primitieven’ had gezien.

Amsterdamse galeries

Tijdens The Amsterdam Trail openen maar liefst 15 galeries hun deuren. Bij Borzo Gallery, een galerie voor moderne en hedendaagse kunst aan de Keizersgracht, is bijvoorbeeld een expositie te zien met werk van Jaap Wagemaker. Deze kunstschilder had een grote etnografische collectie. Zijn schilderijen worden getoond met objecten uit Oceanië, geïnspireerd op de originele verzameling van Wagemaker.

Grenzen verkennen

Galerie Lemaire, al meer dan 80 jaar gespecialiseerd in etnografica, zit aan de Reguliersgracht en toont een installatie van kunstenaar, fotograaf en schrijver Jan Hoek. Zijn The Pattaya Sex Bubble zal worden omringd door beelden uit Afrika, Indonesië en Nieuw Guinea. Galeriehouder Finette Lemaire is tevens oprichter en organisator van The Amsterdam Trail. Volgens Lemaire leken bij een eerdere editie de verschillen tussen etnografica en hedendaagse kunst te vervagen. Wat schaar je onder tribal art en wat onder moderne kunst? De werken liggen volgens haar vaak in elkaars verlengde.

Benieuwd geworden naar de kunstroute?  The Amsterdam Trail vindt plaats van vrijdag 5 t/m zondag 7 mei 2017. Iedere dag van 14:00 tot 16:00 uur. De kosten zijn 20 euro per persoon. Aanmelden kan via Cultureel Organisatiebureau ARTTRA (info@arttra.com of 020-6259303).

Deelnemende galeries en kunstenaars:

Borzo Gallery (Jaap Wagemaker)
Dick Meijer – Antiquiteiten (Jac Bisschops)
Ethnographic art books (Wieki Somers)
Flatland Gallery (Guy Yanai)
Frans Faber – Tribal Arts (Remy Jungerman)
Galerie Lemaire (Jan Hoek en Noon Passama)
Galerie Ron Mandos (Katinke Lampe)
Kunsthandel P. de Boer (Andy Storchenegge en Jacky Simons)
Lumen Travo Gallery (Monali Meher en Atoesa Bandeh)
Michel Thieme (Femmy Otten)
Polak Works of Art (Ido Vunderink)
Stigter Van Doesburg (Aukje Koks)
The Merchant House (Pino Pinelli)
Tribal Design (Jasper de Beijer)
Upstream Gallery (Izaak Zwartjes)

Dick Meijer - Antiquiteiten - Jac Bisschops
Dick Meijer Antiquiteiten – Jac Bisschops
Stigter Van Doesburg - Aukje Koks
Stigter Van Doesburg – Aukje Koks
Galerie Lemaire - Noon Passama
Galerie Lemaire – Noon Passama
Upstream Gallery - Izaak Zwartjes
Upstream Gallery – Izaak Zwartjes
Dick Meijer - Antiquiteiten
Dick Meijer Antiquiteiten
Borzo Gallery - Jaap Wagemaker
Borzo Gallery – Jaap Wagemaker
Kunsthandel P. de Boer - Jacky Simons
Kunsthandel P. de Boer – Jacky Simons

Volg Mixed Grill op social media