Een beetje verliefd op de Huawei P40 Pro

Huawei P40 Pro

We hebben de afgelopen weken intensief gebruik gemaakt van het nieuwe vlaggenschip van Huawei: de P40 Pro. Een prachtige telefoon met de beste camera op de markt, maar met een grote en daardoor irritante beperking.

Jarenlang draaiden de telefoons van Huawei op het besturingssysteem Android van Google, totdat de Amerikaanse overheid daar een stokje voor stak. In een zakelijk conflict, waarin de Amerikanen Huawei beschuldigden van spionage, kwam het besluit dat er geen gebruik meer gemaakt mocht worden van de diensten van Google.

Bij Huawei zijn ze niet bij de pakken neer gaan zitten en zijn ze aan de slag gegaan met hun eigen besturingssysteem en app store. Een dappere poging, maar eentje die in de praktijk nog niet perfect werkt. Beter gezegd: we missen nog een heleboel. Van te voren wisten we niet wat te verwachten met het uitpakken en instellen van de telefoon.

Overzetten

Het was een aangename verrassing toen bleek dat het overzetten van informatie van de oude telefoon naar de P40 met behulp van de app Phone Clone beter ging dat verwacht. Heel veel populaire apps, zoals Instagram en Spotify, werden gewoon overgezet en werkten na het inloggen ook perfect. Toch viel het op dat niet alle apps over waren gezet.

Gelukkig gebruik ik geen Gmail, maar wel bijvoorbeeld Google Photos. Deze ontbraken. Ook Pokémon Go (dat ik nog steeds graag speel) was niet te vinden op de nieuwe telefoon. Wat volgde was een gepuzzel om te kijken wat wel en niet werkt, wat nog mist en wat voor alternatieven Huawei te bieden heeft. Al snel zat ik in fora en op Reddit te zoeken naar oplossingen die niet helemaal legaal aanvoelden.

Lastige keuzes

Als gebruiker van een nieuwe Huawei zul je dus voor lastige keuzes worden gezet. Zeker als je Android gewend bent. Ben je iemand die zijn telefoon vooral gebruikt voor bellen, appen en foto’s maken, dan kan ik de Huawei P40 Pro van harte aanraden, maar om eerlijk te zijn lukte het mij niet om te wennen aan de alternatieven. Bovendien kun je de apps die je met Phone Clone overzet wel gebruiken, maar niet updaten. Iets wat op de lange duur bij mij zeker zal gaan irriteren.

Na een week was ik dus wel klaar met de Huawei P40 Pro in het dagelijks gebruik en ging mijn sim-kaart weer terug in mijn oude toestel met Android, maar intussen was ik toch wel een beetje verliefd op de P40 geworden. Ik gebruik bewust het woord verliefd, want ook in de liefde val je wel eens voor iemand die niet perfect is, maar wel over een aantal geweldige eigenschappen bezit.

Soepel

Bij de Huawei P40 Pro viel ik voor een aantal zaken: de camera, het beeldscherm en het uiterlijk. De telefoon ligt heerlijk in de hand, het beeldscherm is van een verbluffende schoonheid en alles draait zeer soepel. Gamen en streamen is een genot op dit toestel. De batterij gaat lekker lang mee en laadt razendsnel op. Op deze gebieden voldoet de P40 Pro aan alles wat je van een een hedendaags topmodel mag verwachten en dan moet het allersterkste punt nog komen.

Dat is namelijk de camera. Al jaren weet Huawei de concurrentie achter zich te laten met de kwaliteit van de camera. Ook hier is dat weer het geval. Gelukkig is partner Leica nog steeds betrokken en beschikt Huawei over de absolute top op het gebied van lenzen en technologie. En dat merk je tijdens het fotograferen. Er zijn zoveel opties dat het wellicht gaat duizelen.

Bizar veel opties

Gelukkig is de AI van de camera beter dan ooit en kunnen foto’s dus eigenlijk nooit mislukken. Voor wie zich verder wil verdiepen in de mogelijkheden zijn er bizar veel opties die voldoen aan alle wensen: selfies, portretten, landschappen of het maken van video’s. Heel indrukwekkend is de zoomfunctie. Deze gaat tot 100x, maar dat is eerlijk gezegd vooral een gimmick dan dat het heel bruikbaar is.

Bij extreem zoomen verlies je flink wat kwaliteit van het beeld. Scherpstellen is lastig en je raakt je onderwerp snel kwijt. Een statief is in dat geval wel essentieel. Tot zo ongeveer 30x doet de zoom het prima en lukt het om foto’s te maken die nog een prima kwaliteit hebben. Het is indrukwekkend om te zien dat je met een smartphone bijvoorbeeld haarscherp kan inzoomen op de glimmende haan op de top van een kerktoren. Wie boven de 30x gaat, merkt dat de zoom vooral een gimmick is.

Plus en min

De pluspunten zorgden er dus voor dat er een liefde voor de Huawei P40 Pro opbloeide. Na een paar dagen nam echter het gezonde verstand het over en bepaalden de minpunten uiteindelijk dat ik een punt achter de relatie heb gezet. Mocht je nu niks geven om apps en wil je vooral mooie foto’s maken, af en toe bellen en een beetje surfen, dan is dit de beste telefoon op de markt. Gebruik je echter allerlei apps en is een smartphone voor jou een onmisbaar verlengstuk van je werk en je sociale leven, dan schiet deze Huawei helaas op flink wat punten tekort.

Hopelijk geven ze bij Huawei niet op en leggen ze de komende tijd de focus op hun app store en op samenwerkingen met de makers van populaire apps. In dat geval zou Huawei op een gegeven moment weer een terechte plek in de top 3 van populairste telefoonmerken kunnen pakken. Maar daar is nu helaas geen sprake van. De Huawei P40 Pro blinkt op een aantal punten enorm uit, maar doet op essentiële onderdelen flink tekort. Jammer.

Huawei P40 Pro

Huawei P40 Pro