SECHS: een audiovisueel eerbetoon aan Bach

Sechs

In de Zuiderkerk in Amsterdam kun je je tot en met 4 juli onderdompelen in SECHS, een spectaculaire show vol licht en geluid. Centraal staat de Suite No. 6 in D majeur, BWV 1012 van Johann Sebastian Bach.

Het team achter SECHS bestaat uit multidisciplinair kunstenaar Boris Acket, componist Maarten Vos en lichtkunstenaar Christopher Bauder. Die laatste ken je wellicht van de installatie SKALAR die begin 2020 in Amsterdam te zien was. Wie bij SKALAR is geweest, weet min of meer wat je kunt verwachten bij SECHS, maar veel blijft een verrassing.

Zuiderkerk

Het begint eigenlijk al met de reis naar de Zuiderkerk. Het plein rondom de kerk is een oase van rust in een van de drukste delen van de stad. Bij binnenkomst kun je een drankje halen en dan de kerk in. Daar is het behoorlijk donker, waardoor je je wel bewust bent dat je in een historische omgeving bent, maar dat niet echt kan zien. Alleen de pilaren zijn goed zichtbaar.

Er zijn geen zitplaatsen dus je bent vrij om zelf een mooie plek te zoeken. Je kunt blijven staan of gaan zitten, maar veel bezoekers kiezen ervoor om te gaan liggen. Op deze manier is de ervaring op zijn mooist. Een kussentje meenemen is dus een tip die we je graag meegeven.

Interpretatie

Als de show eenmaal begint, valt het op dat de muziek niet die van Bach zelf is maar een interpretatie ervan. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld wat Max Richter heeft gedaan met de Vier Jaargetijden van Vivaldi. Maarten Vos heeft opnames van de cellosuite opgenomen, in stukjes geknipt en opnieuw gerangschikt. Hierdoor is de muziek hedendaags, maar ademt het wel de sfeer van het werk van Bach. Soms is de muziek ritmisch of klinkt het als een drone, maar steeds duiken er herkenbare stukken cello op.

Voor de avontuurlijke liefhebber van het werk van Bach is SECHS hierom al de moeite waard om te bezoeken. Zeker omdat het geluid uit verschillende hoeken komt. Daarbovenop komt de lichtshow die het ritme van de muziek volgt. De installatie bestaat uit lasers en bollen die door ze met die lasers te beschijnen van kleur kunnen veranderen. Ook kunnen de bollen van positie veranderen.

Finale

Al die variabelen zorgen voor een prachtig schouwspel vol kleuren en patronen. Zo liggende op je rug op de kerkvloer vormen omgeving, muziek en licht een totaalkunstwerk dat alle zintuigen prikkelt. Zeker in de imponerende finale, waarin de lasers mij deden denken aan het werk van de Mexicaanse kunstenaar Gabriel Dawe.

SECHS is dus te bezoeken tot en met 4 juli. Er zijn meerdere voorstellingen per dag en af en toe zijn er ook bijzondere uitvoeringen met bijvoorbeeld live muziek. Meer info over de voorstelling kun je bekijken op de website van SECHS.

sechs