Roy Lichtenstein in Moco Museum

Roy Lichtenstein – Crying Girl, 1963
Roy Lichtenstein – Crying Girl, 1963

Het Moco Museum staat garant voor grote namen op het gebied van hedendaagse kunst. Vanaf 3 november is er een tentoonstelling te zien van de Amerikaanse kunstenaar Roy Lichtenstein, één van de bekendste namen binnen de Pop Art.

Bij het Amsterdamse Moco Museum, dat is gevestigd in een authentiek herenhuis aan het Museumplein, kennen ze een voorliefde voor zogenaamde Rockstars of Art. Hiermee worden moderne kunstenaars bedoeld bie wie ironie een grote rol speelt in het werk. Vaak drijven ze de spot met de (consumptie)maatschappij. Het Moco Museum staat vooral in het teken van street art legende Banksy, maar vanaf deze week deelt de Britse straatkunstenaar tijdelijk het stijlvolle pand met Roy Lichtenstein (1923-1997).

Herkenbare schilderijen

Roy Lichtenstein is één van de grote vertolkers van hedendaagse kunst en een waar icoon in de Pop Art. Iedereen kent zijn schilderijen met rastertechniek, zwarte lijnen en primaire kleuren (rood, geel, blauw) wel. Minder bekend is dat veelzijdig kunstenaar Lichtenstein ook werkte met glas, staal en keramiek. Al met al heeft hij een indrukwekkend oeuvre nagelaten.

Comics

De carrière van Lichtenstein begon met het afbeelden van krantenadvertenties en alledaagse gebruiksvoorwerpen. Alles moest zoveel mogelijk de werkelijkheid nabootsen. Iets later, begin jaren ’60, kwam zijn grote doorbraak met de schilderijen waarbij comics als inspiratiebron dienden. De cartoons werden door hem sterk uitvergroot op doek gezet. Hiermee wilde hij ons op een andere manier naar de werkelijkheid laten kijken. Zijn favoriete thema’s waren romantiek en oorlogsvoering, al ging de interpretatie van Lichtenstein gepaard met ironie.

Verscheidene periodes

De tentoonstelling laat de verschillende periodes in het werk van Lichtenstein zien. Zo heb je de Brushstrokes uit de jaren ’60, waarbij hij één of meerdere penseelstreken naschilderde. De penseelstreek als groot object, zeg maar. Ook zijn er de Still Lifes uit de jaren ’70, waarin hij een periode experimenteerde met stillevens. Verder zijn er nog verbluffend grote werken te zien van de serie Imperfect Paintings uit de jaren ’80. Destijds was Lichtenstein op zoek naar geometrische abstractie en dat leidde wederom tot bijzonder werk. En dan is er als kers op de taart ook nog het enorme canvas Puzzle Portrait uit 1978. Dit schilderij is al sinds 1982 niet in de openbaarheid getoond.

3D-installatie

Tijdens de tentoonstelling is er ook een 3D-installatie te bewonderen. In een stijlkamer van het museum is het schilderij Bedroom at Arles (1992) levensecht nagemaakt. Als basis voor dit schilderij diende een ansichtkaart van het beroemde drieluik De Slaapkamer (1888) van Vincent van Gogh. In 2000 was ook een 3D-installatie van het schilderij te zien in het Van Gogh Museum. Overigens schilderde Lichtenstein vaker genres en grote meesters uit het verleden. Na zijn heldhaftige pop-tijd in de jaren ’60 is hij beroemde werken gaan herinterpreteren. Dit varieerde van landschappen tot stillevens, geïnspireerd op onder andere Mondriaan, Picasso, Matisse en Cézanne.

Roy Lichtenstein keert met deze tentoonstelling na exact 50 jaar weer terug in Amsterdam. In het Moco Museum, dat ligt tussen het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum, kun je vanaf 3 november een half jaar lang genieten genieten van zijn werken. Naast het werk van Lichtenstein hangt in het museum ook verwant werk van de kunstenaars Gianfranco Gorgon, Timothy Greenfield Sanders, Dennis Hopper en Ugo Mulas.

Roy Lichtenstein – Lasting Influence
3 november 2017 t/m 31 mei 2018

Moco Museum
Honthorststraat 20
Amsterdam
Dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur

Roy Lichtenstein – Room Arles, 1992
Roy Lichtenstein – Room Arles, 1992
Room Arles in 3D
Room Arles in 3D
Roy Lichtenstein – Two Paintings Beach Ball, 1984
Roy Lichtenstein – Two Paintings Beach Ball, 1984
Roy Lichtenstein – Reverie, 1965
Roy Lichtenstein – Reverie, 1965
Roy Lichtenstein – Sandwich and Soda, 1964
Roy Lichtenstein – Sandwich and Soda, 1964
Roy Lichtenstein – Still Life with Coffee Pot and Flower Pot, 1974
Roy Lichtenstein – Still Life with Coffee Pot and Flower Pot, 1974
Roy Lichtenstein _ The Mask, 1989
Roy Lichtenstein _ The Mask, 1989
Roy Lichtenstein – Haystack, 1969
Roy Lichtenstein – Haystack, 1969
Roy Lichtenstein – Brushstrokes, 1967
Roy Lichtenstein –
Brushstrokes, 1967