De Ring Video Doorbell 3 geeft gemak en veiligheid

Review Ring Doorbell 3

De videodeurbel begint steeds populairder te worden, maar is het ook echt handig of meer een hype? Wij onderwierpen de Ring Video Doorbell 3 aan een uitgebreide test.

Om zo’n deurbel in gebruik te moeten nemen, zul je deze wel eerst moeten bevestigen en installeren. Vrijwel alles wat je daarvoor nodig hebt, zit in de doos waar de Video Doorbell in is verpakt. In de meeste gevallen komt deze deurbel op de plek waar eerst de oude, reguliere deurbel hangt. Ook in mijn geval.

Zo’n videodeurbel is natuurlijk een stuk groter dan een gewone deurbel, dus nadat de oude bel was verwijderd, moesten er nog wel even twee nieuwe gaatjes geboord worden. Tijdens het bevestigen heb je ook nog de keuze om de Ring van stroom te voorzien met de bedrading van de oude bel of door middel van de meegeleverde, oplaadbare batterij.

Fanatieke gebruiker

Kies je voor die laatste, dan is het goed om te weten dat de Video Doorbell behoorlijk zuinig is en je dus weken met een batterij kunt doen. Hoe lang precies hangt af van hoe je de Ring gaat gebruiken. Daarover verderop in dit stuk meer. Een batterij opladen duurt een paar uur. Het is het overwegen waard als je een fanatieke gebruiker bent om een extra batterij te kopen, zodat je de lege heel makkelijk en snel kunt vervangen.

Na wat boren en schroeven hangt de Ring op zijn plek naast de voordeur. Met een meegeleverde schroevendraaier met een afwijkende kop zet je vervolgens de batterij en de Ring zelf vast, zodat deze niet door vandalen of dieven gestolen kan worden. Als dit klaar is, komt het installeren via de app van Ring. Met deze app kun je de Ring Video Doorbell 3 verbinden met je Wi-Fi en je smartphone. Als dat is gelukt, kun je via de app de deurbel verder configureren.

In de tuin

De app biedt heel veel mogelijkheden. Allereerst kan deze een signaal geven als iemand bij je aanbelt. Handig als je bijvoorbeeld een groot huis hebt waar je niet overal de gewone deurbel hoort. Of als je in de tuin zit of in de schuur aan het klussen bent. Ook hier hoor je dus op je smartphone dat er iemand voor je deur staat.

Je kunt nu vervolgens gewoon naar de deur lopen en opendoen of je opent de app op je telefoon en kijkt via de camera naar wie er voor je deur staat. Hierbij heb je de optie om te praten tegen deze persoon. Bijvoorbeeld dat je onderweg bent of dat het even niet lukt om open te doen. Ook kun je audio-of video-opnames maken. Bijvoorbeeld als er iemand aan je deur staat die je niet vertrouwt.

Bewegingsmelder

De camera kun je ook instellen als bewegingsmelder. Zo is de Ring Video Doorbell 3 niet alleen een moderne deurbel, maar ook een beveiligingscamera. Via de app stel je heel eenvoudig in wanneer en hoe de bewegingsmelder zijn werk moet doen. Wil je notificaties? Of wil je opnamen maken van iedereen die voor je deur staat maar niet aanbelt? Alles is mogelijk. Ook het uitschakelen van zones, zodat je geen melding krijgt als je buren thuis komen.

Zelf woon ik in een drukke stadswijk in een huis zonder voortuin. Direct voor mijn huis ligt een stoep waar best veel mensen voorbij komen. Een bewegingsmelder heeft in dit geval geen zin. Ik heb het nog wel geprobeerd, maar ik kreeg steeds een melding als willekeurige personen zonder bedoelingen langs liepen of fietsten. Deze optie ging bij mij dus uit. Heb je echter een voortuin, oprit of groenstrook voor je huis dan is deze optie zeker handig.

Zonnepaneel

Al deze opties hebben natuurlijk wel invloed op de batterij. Ga je dus veel gebruik maken van de camera en opnamefuncties, zorg dan voor een reservebatterij, een verbinding met de draden van je stroomnetwerk of de aansluiting van een zonnepaneel voor de stroomvoorziening. Een extra batterij en verschillende opties voor zonne-energie zijn te koop via de webshop of verkooppunten van Ring.

Ik gebruik de Ring Video Doorbell 3 dus vooral als deurbel. Erg handig omdat ik in een groot huis woon van 4 verdiepingen met de woonkamer en een terras/tuin op de eerste verdieping. De voordeur is dus best ver weg, maar dankzij de app van Ring toch binnen handbereik. Om niet altijd afhankelijk te zijn van smartphones heb ik in de woonkamer ook een Ring Chime geïnstalleerd. Dit is een slimme luidspreker die het geluid van de deurbel versterkt.

Melodie

Installeren gaat ook weer simpel met behulp van de Ring-app. Ook hier is het weer een kwestie van Wi-Fi toevoegen en verbinding maken. Via de app is het daarna mogelijk om het volume en de melodie van de bel in te stellen. De deurbel niet meer horen is verleden tijd. Dat laatste is zelfs het geval als je niet thuis bent. Via de app kun je dus ook zien wie er aanbelt als je niet thuis bent.

Je kunt ervoor kiezen om alleen te kijken en niets te doen of om het gesprek aan te gaan. Tegen vrienden en familie kun je zeggen dat je er even niet bent en bijvoorbeeld een afspraak maken. Aan een pakjesbezorger kun je vragen om het bij de buren af te leveren. Superhandig. Als je eenmaal een deurbel van Ring in gebruik hebt, wil je nooit meer zonder. Zeker omdat je het systeem ook heel makkelijk kunt uitbreiden met andere slimme apparaten, zoals beveiligingscamera’s en bewegingsmelders.

Review Ring Doorbell 3

Review Ring Doorbell 3