Op pad in veelzijdig Reykjavik

Reykjavik Mixedgrill
Reykjavik, een charmante mix van een uit de klauwen gegroeid vissersdorp en een internationale hoofdstad.

Onlangs maakten we een roadtrip door het prachtige IJsland. Het dunbevolkte land staat bekend om de woeste natuur vol watervallen, geisers, gletsjers en vulkanen. Ook mocht naast al dat adembenemende groen een bezoek aan hoofdstad Reykjavik niet ontbreken.

Het is heerlijk om met de auto door het heuvelachtige landschap van IJsland te rijden. We konden er stiekem geen genoeg van krijgen om ritten te maken langs alle natuurlijke attracties. En die lege wegen, wat een verademing! Toch lieten we onze huurauto een dagje staan om op ontdekking te gaan in Reykjavik, ’s werelds noordelijkste hoofdstad.

Hotel met toffe bar

Als thuishonk hebben we deze reis gekozen voor Reykjavik Marina, een hotel van Icelandair in het centrum van de stad. Het hotel biedt uitzicht op de boten in de haven en de besneeuwde bergtoppen in de verte. De inrichting is hip en knus en de sfeer is bijzonder gastvrij. Het hotel is ook zeer geschikt voor families. Dat komt goed uit, want wij hebben onze zoon van 10 jaar meegenomen naar IJsland. Het leukst aan Reykjavik Marina is trouwens Slippbarinn, hun gezellige bar waar vaak livemuziek is en waar ze allerlei lekkers serveren. Van warme chocolademelk, tot flatbread tot huisgemaakte cocktails en alles ertussenin. De ‘Scheepswerfbar’ wordt niet alleen bevolkt door hotelgasten, maar ook door mensen van buitenaf. Aanrader!

Starten met beroemde kaneelbroodjes

Onze dag in Reykjavik starten we met een kaneelbroodje bij Brauð & Co, de beste en hipste bakker in de stad. We hebben er speciaal ons hotelontbijt voor overgeslagen. De broodjes bij Brauð & Co gaan zo snel over de toonbank dat je altijd wel een warm exemplaar hebt. En passant nemen we er ook nog een pretzelcroissant en een koffie bij. De bakkerij heeft meerdere vestigingen in de stad, maar die aan de Frakkastígur is het bekendst. Dit pand valt trouwens niet te missen, want de gevel is volgespoten met felgekleurde graffiti.

Reykjavik Mixedgrill
Een vestiging van Brauð & Co, de beste bakker van de stad.

Bekendste kerk

Vanaf Brauð & Co lopen we nog even langs Reykjavik Roasters voor goede koffie en dan is het nog slechts een paar stappen richting de Hallgrímskirkja. Deze kerk is het boegbeeld van Reykjavik. Doordat het opvallende gebouw op een heuvel staat, is deze bijna overal in de stad te zien. De bouw van de Hallgrímskirkja is gebaseerd op de vulkanische basaltblokken die je op meerdere plaatsen op IJsland kunt vinden. Toegang tot de kerk is gratis, maar voor de toren moet je een kaartje kopen. Dit is zeker de moeite waard om te doen. Vanuit de kerktoren heb je aan alle kanten prachtig zicht op Reykjavik en de weide omgeving.

Reykjavik Mixedgrill
De beroemde Hallgrímskirkja (de kerk van Hallgrimur)

Naast de kerk vind je nog een opvallend gebouw. Het betreft het Einar Jónsson Museum. De bekendste beeldhouwer van IJsland schonk een eeuw geleden al zijn werken aan het volk, op voorwaarde dat er een museum zou worden gebouwd om ze te huisvesten. Zo geschiedde. Het museum was het eerste gebouw dat bovenop de heuvel werd gebouwd. Tip: in de vrij te bezoeken tuin achter het huis kun je een aantal van Jónssons sculpturen bekijken.

Winkelstraatjes

Hierna is het tijd om te winkelen. Stel je echter geen lange straten vol ketens voor. Daarvoor moet je naar de winkelcentra buiten het centrum. De binnenstad van Reykjavik is niet zo groot en bestaat uit een mix van speciaalzaken, horeca en souvenirwinkels. Houten huizen, pandjes van golfplaten en gebouwen van verweerd beton wisselen elkaar af. Het is een kleurig en kneuterig geheel. Wij bezoeken de winkel van outdoormerk 66°NORTH, conceptstore Geysir (kleding en woonaccessoires, verspreid over 3 filialen), snoepwinkel Vínberið en cadeauwinkel Hjarta Reykjavíkur (The Heart of Reykjavík), waar kunstenaar Jóhann Ludwig Torfason producten verkoopt met zijn tekeningen erop. Centraal op deze tekeningen staan de kleurrijke huizen die je in Reykjavik aantreft. Denk aan producten als posters, ansichtkaarten, puzzels, mokken, glaswerk en magneten. Echt leuk om hier een mooi aandenken te kopen. We kopen niet zo gauw souvenirs, maar hier kwamen we zeker niet met lege handen naar buiten!

Reykjavik Mixedgrill
Binnenstad van Reyjavik, met in het midden Hjarta Reykjavíkur aan de Laugavegur.

Na een rondje door de winkelstraten is het tijd voor nog meer koffie en een stukje taart. Omdat zoonlief onze kat thuis zo mist, besluiten we naar het kattencafé van de stad te gaan. Kattakaffihúsið is een kleine, in roze geschilderde lunchroom en huisvest 7 katten. Je kunt kiezen uit allerlei lekkernijen en er wordt goede koffie geserveerd. Intussen kun je de katten aaien die verspreid door de zaak liggen te slapen. Pas wel op voor haar op je kleding.

Harpa

Daarna is het tijd voor een volgend beroemd bouwwerk in Reykjavik. Met een volle maag wandelen we naar de hypermoderne Harpa. Dit concert- en congresgebouw staat aan het water bij de oude haven en is, net als de Hallgrímskirkja, qua architectuur geïnspireerd op de zeshoekige vorm van basalt. Architect Henning Larsen werkte hiervoor samen met de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson. Hij bedacht de glazen constructie die de Harpa een unieke en indrukwekkende uitstraling geeft. Je kunt het gebouw gewoon binnenwandelen. Op de begane grond vind je cadeauwinkels en een restaurant. Vergeet echter niet om de trap of lift naar boven te nemen. Hier kun je extra genieten van de architectuur en heb je bovendien prachtig uitzicht over de stad.

Reykjavik Mixedgrill
De indrukwekkende binnenkant van Harpa

Busrit door het oude havengebied

Voor de deur van de Harpa is een bushalte waar pendelbussen stoppen richting een ander kenmerkend gebouw van Reykjavik: Perlan. Daar willen we ook graag naartoe. Omdat het ritje ernaartoe niet zo lang is, kiezen we niet voor de pendelbus, maar voor de toeristische Hop On Hop Off Bus. Dit blijkt best een geinig ritje om te maken en zo zien we net nog iets meer van de stad.

De bus gaat eerst door het oude havengebied, om de hoek van ons hotel. Deze rauwe, kale omgeving is momenteel helemaal in ontwikkeling en er wordt flink gebouwd. Onlangs opende er een foodhall in een voormalige visfabriek. In Grandi Mathöll vind je allerlei hippe tentjes die uniek eten serveren.  Verder vind je in het havengebied meerdere musea: Whales of iceland, Reykjavik Maritime Museum en het Saga Museum.

Parel van de stad

Vervolgens rijdt de bus via het stadhuis, de Hallgrímskirkja en het busstation naar Perlan. Deze zogeheten parel van Reykjavik is een modern koepelgebouw dat op een heuvel prijkt. Van oorsprong is het een waterreservoir voor de stad, maar nu vind je er horeca en een museum over de bijzondere natuur op IJsland. Hoogtepunten zijn de kunstmatige ijsgrot, een show over het noorderlicht en het prachtige panorama-uitzicht over de stad vanuit het restaurant en het café, direct gelegen onder de koepel. In café Kaffitár nuttigen we een late lunch, bestaande uit croque monsieurs en avocado op toast. Erg lekker en ook het uitzicht is behoorlijk genieten.

Reykjavik Mixedgrill
Fantastisch uitzicht vanuit het restaurant van Perlan

Pizza time!

Nadat we een behoorlijke tijd hebben doorgebracht in Perlan en van alles te weten zijn gekomen over de wonderen van IJsland, nemen we de pendelbus terug naar de Harpa. Inmiddels is het gaan schemeren. Het wordt tijd om een restaurantje uit te zoeken. We hebben later die avond nog iets spannends op het programma staan en moeten daarom op tijd dineren. We kiezen voor Flatey, een fijne pizzeria om de hoek. Hier serveren ze pizza in Napolitaanse stijl. Dagelijks wordt er speciaal zuurdesemdeeg gemaakt. Dit deeg wordt vervolgens kort gebakken op 500 °C. Dit geeft de pizzabodem een lichte textuur en complexe smaak. Je kunt kiezen uit allerlei lekkere toppings. Op maandag hebben ze Margherita Monday, dan zijn de margherita’s de helft van de prijs. Handig om te weten, want IJsland is niet goedkoop.

Jagen op het noorderlicht

En dan is het tijd voor de perfecte afsluiter van de dag. We gaan op zoek naar het noorderlicht! In een stedelijke omgeving is het eigenlijk nauwelijks waar te nemen, vanwege al het kunstlicht. Daarom pakken we toch nog even de huurauto om een ritje van 20 minuten te maken naar Hafnarfjörður, ten zuiden van Reykjavik. Eerst rijden we over de verlichte wegen van de hoofdstad, maar na een paar afslagen wordt het steeds donkerder. Uiteindelijk belanden we op een landweggetje en geven fakkels in het pikkedonker aan waar we moeten parkeren. Na het uitstappen zien we drie grote koepeltenten staan. Dit is het onlangs geopende Aurora Basecamp.

Aurora Basecamp ligt middenin een lavaveld en is een uniek observatorium. Het biedt gasten de kans om het noorderlicht te ervaren, zowel door middel van een simulatie als in het echt. Dat laatste is lastig. Als je in IJsland bent, heb je geen garantie dat je het noorderlicht zult zien. Het vereist geduld, geluk en de condities moeten ideaal zijn (weinig bewolking, hoge zonneactiviteit, maanloze nachten, geen kunstlicht). Aurora Basecamp heeft gidsen in dienst je alles kunnen vertellen over het noorderlicht en ze weten ook precies wat de beste instellingen zijn voor je telefoon of camera om het fenomeen vast te leggen op beeld.

De tijd van het jaar is waarin je het noorderlicht kunt waarnemen, loopt van eind augustus tot eind april. Wij zijn er in oktober, precies in het goede seizoen. Buiten is het koud en helder. Het is lang geleden dat we zo ontzettend veel sterren hebben gezien. Ook de Melkweg tekent zich duidelijk af tegen de hemel. Gasten die er een uur voor ons waren hebben het noorderlicht even gezien. Helaas hebben wij minder geluk. Het noorderlicht heeft er vanavond geen zin meer in. Achteraf horen we dat de avond na ons bezoek spectaculair was. Zulke mooie avonden komen echter maar 2 tot 3 keer per seizoen voor. Al met al is Aurora Basecamp een bijzondere ervaring die we niet hadden willen missen.

Reykjavik Mixedgrill
Zoon Julius in het donker van Aurora Basecamp.

Afsluiten

Daarna is het tijd om terug te rijden naar het hotel. Onze dag in Reykjavik zit erop. Graag hadden we nog een dag in deze fantastische stad doorgebracht, maar door tijdgebrek gaat dat niet lukken. De volgende dag gaan we namelijk een rit gaan maken langs de zuidkust van IJsland. Gelukkig waren we al een keer eerder in de IJslandse hoofdstad. Omdat onze zoon mee op reis was, hebben we voornamelijk de hoogtepunten bezocht. Wil je meer lezen over kunst, uitgaan, restaurants en andere zaken, check vooral dan het artikel waarin we de leukste adressen van Reykjavik opnoemen.

Onze reis naar IJsland werd mede mogelijk gemaakt door Icelandair. Dagelijks bieden zij vluchten aan naar Keflavik International Airport. Ook dank aan Sunny Cars voor het leveren van onze huurauto.

Reykjavik Mixedgrill
Op de heuvel waar ook de Hallgrímskirkja staat
Reykjavik Mixedgrill
Uitzicht vanuit de toren van de Hallgrímskirkja. Grappig om de schaduw van het markante gebouw terug te zien. Voor de kerk staat een beeld van Leif Eriksson.
Reykjavik Mixedgrill
Het stadhuis van Reykjavik
Reykjavik Mixedgrill
Langs de Geirsgata
Reykjavik Mixedgrill
Vanuit de achterkant van Harpa gezien. De groene bol is Þúfa, een kunstmatige heuvel van Ólöf Norda in het havengebied.
Reykjavik Mixedgrill
Basketbalveld achter de Harpa
Reykjavik Mixedgrill
Uitzicht vanaf Perlan, met links de Hallgrímskirkja
Reykjavik Mixedgrill
Wandelen rondom de koepel van Perlan
Reykjavik Mixedgrill
Leuk grapje op straat. Het zou moeten passen…
Reykjavik Mixedgrill
In de gezellige lobby van Icelandair Hotel Reykjavik Marina
Reykjavik Mixedgrill
Reykjavik, een charmante mix van een uit de klauwen gegroeid vissersdorp en een internationale hoofdstad.
Reykjavik Mixedgrill
Voor de voordeur van het hotel.
Reykjavik Mixedgrill
Uitzicht vanuit de hotelkamer. Je ziet duidelijk de Imagine Peace Tower, een kunstwerk van Yoko Ono ter nagedachtenis aan John Lennon. Deze toren staat op het eiland Viðey. Het licht is aan vanaf 9 oktober, de verjaardag van Lennon, tot 8 december, de sterfdag van de Beatle.