Review: OnePlus Nord CE 5G

OnePlus Nord CE 5G Review

Toen OnePlus afgelopen jaar de OnePlus Nord lanceerde naast de hoofdlijn van de OnePlus 8 en 8 Pro, was ik zeer enthousiast. Het vormde een uitstekend alternatief voor iedereen die wel de OnePlus ervaring wilde, maar niet de nieuwe premium prijzen van de vlaggenschepen wilde neerleggen. Na een uitstapje met de N10 en N100 kent de Nord-serie nu nog een nieuwe telg: de OnePlus Nord CE 5G.

Ja inderdaad, een nieuw toestel en geen vervangende. Waar de, nog altijd uitstekende, OnePlus 9-familie het hogere segment vult, de Nord het middensegment en de N10 en N100 de onderzijde van de markt bedienen – krijgt de nieuwe Nord CE een plekje tussen de laatste twee klassen. De letters CE staan voor Core Edition en deze Nord snijdt dan ook wederom net wat meer weg, zonder al te veel in te leveren op de prestaties. Een week met het toestel leert me dat ook deze Nord veel te bieden heeft voor een zeer zachte prijs.

Dunste sinds tijden

Met de vorm zit het wederom goed evenals het design van mijn Blue Void Nord CE, welke ook in Charcoal Ink en Silver Ray verkrijgbaar is. De kleur valt een beetje tussen blauw en groen in en verandert licht wanneer je het toestel draait. Hetzelfde geldt ook voor de plastic omlijsting die nog eens een paars effect in de mix gooit wanneer het licht er onder de juiste hoek opvalt. Wat deze achterzijde helemaal fraai maakt, is de matte afwerking wat geen enkele vingerafdruk oppakt. Oppakkend merk je ook direct dat het toestel niet alleen kleiner is geworden, maar met 7,9mm het dunste toestel is sinds de OnePlus 6. Het kent daarbij zachter rondingen en een lichte curve aan de achterzijde, waardoor het toestel nooit bulky voelt. Helaas voor de fan is wel de alert-slider gesneuveld aan de tekentafel om het toestel meer terug te brengen naar de core. Wisselen tussen de beltoon, alleen trillen of compleet stil verricht je op de OnePlus Nord CE 5G dan ook met een icoon in de system tray.

Snijden waar het logisch is

Draai je hem om dan vind je er een uitstekend AMOLED-paneel met een resolutie van 2400 bij 1080 pixels en een verversingssnelheid van 90 Hz. Het is kenmerkend voor de Nord-lijn om weg te doen met ultra hoge flagship features zoals een 4K scherm wat flink de prijs omhoog jaagt, maar lang niet essentieel is voor de meeste gebruikers. Een snelle ervaring daarentegen wel en het blijft verwonderlijk dat niet alle grote merken voor meer dan 60 Hz schermen kiezen. OnePlus wel en ook met de Nord CE, wat er voor zorgt dat je zeer soepel door Twitter of Instagram scrollt, maar wat ook in de animaties van games een wereld van verschil is. Onder het glas vinden we ook de vingerprint sensor, waar ook face unlock mogelijk is door middel van de camera’s.

Veel voor weinig

Gamen is ook nog steeds prima mogelijk op de Nord CE, gezien het toestel wordt aangestuurd door Snapdragon 750 van Quallcom. Dit klinkt misschien als een stap terug van de 765 welke de Nord kende, maar is wel degelijk sneller. Nu heb ik vaker gesproken over hoe geoptimaliseerd Android games zijn en brede specs ondersteunen, maar ook met emulatie kan het redelijk uit de voeten. Old school en DS games wilden nog wel, maar grafisch meer intense consoles als de PSP en GameCube leidde al gauw tot slow down. Uiteraard is dit niet de focus van de Nord CE, welke voor gemideld gebruik absoluut niets te kort komt. Veel hiervan kan ook afhankelijk zijn van welke uitvoering je in handen krijgt. De Nord CE komt in edities met 6 of 8 GB gepaard met 128 GB aan UFS 2.1 opslag, of 12 GB en 256 GB. Dit is ook waar die lage prijs om de hoek komt kijken, waar de Nord CE voor ‘slechts’ EUR 299 over de toonbank gaat.

Jack it up!

Noemde ik eerder dat deze Nord een ontzettend dun toestel is, wat mede hierdoor en matte achterzijde heerlijk vast houdt, het heeft nog een troef in handen – iets wat zeer zeldzaam te noemen is in het smart phone landschap van vandaag de dag. Zo bijzonder dat ik er een tweet aan moest wijden: de Nord CE 5G heeft een headphone jack! Even snel bedrade oortjes in prikken en zonder latency naar muziek luisteren voelde verfrissend, zeker met hoge kwaliteit headphones als de Gerrard Street Prince die nog altijd een jack ondersteunen voor de optimale audio ervaring.

Prima camera

Waar de OnePlus 9 hoog inzette op zijn samenwerking met Hasselblad voor de kleurcorrectie en een zeer indrukwekkende groothoeklens kent, zijn de camera’s op deze teruggeschroefde Nord weer… prima. De hoofdlens van 64 MP kan zeker in goed licht prima foto’s maken die voldoende kleurdiepte en scherpte kennen. Wel viel op dat in bewegende situaties het toestel het zwaar kan hebben, zeker in mijn tuin met water en kinderen. Het resultaat was enkele vervormde gezichten, mogelijk een softwarematig resultaat van nabewerking. Zoals de foto’s onder dit artikel laten zien, is het echt wel mogelijk om fraaie foto’s te maken met de Nord CE. Zo vond ik voldoende field of view bij het nemen van close-ups en popten de kleuren dankzij HDR.

Wel bleek het soms gemakkelijk om een foto te overbelichten, waar een volgende onder praktisch dezelfde omstandigheden dit vele malen minder bleek te doen. In het donker doet OnePlus het altijd goed, al vond ik het in de schemer storend hoeveel het beeld opgelicht werd. Liever zag ik wat de viewfinder me liet zien en een optie op de nightmode enhancements uit te schakelen bleek niet te vinden. Onder deze hoofdcamera vinden we een 8 MP groothoek lens, wiens kwaliteitsverlies zeker opvalt wanneer je hier naar toe schakelt vanaf de hoofdlens. Het doet wat het moet doen, maar zeker na de OnePlus 9 is dit toch wel een flinke stap terug. Maar opnieuw, moet je snijden waar het kan om de prijs te drukken. Ook vinden we nog een monochrome lens die assisteert met het zwart-wit filter (een effect wat ik amper kan bemerken) en de flits, waar de voorzijde een opnieuw prima 16 MP selfie camera huist in een hole punch cutout. Het toestel filmt daarbij Full HD met 30 of 60 FPS en de 4K met 30FPS, naast dat het een super slow-motion modus kent.

 OnePlus Nord CE 5G

Sterk in software

Nu is het zo dat OnePlus erg goed is met software ondersteuning van zijn toestellen en bleken camera’s in het verleden significant beter te worden met tijd. Daarover gesproken belooft OnePlus ook op de Nord CE twee jaar aan software updates en drie jaar aan beveiligingsupdates. Vanuit de traditie is het zo dat OnePlus zijn OxygenOS operating system ook een enorme troef is, die niet onderschat mag worden. Snel en licht met weinig extra features, blijft dit ook absoluut zo. Geen extra accounts en dubbele applicaties hier, maar ook geen onnodig geïnstalleerde applicaties. Ook waardeer ik het snel menu, wat vanuit een bubbel onder je duim snelle acties laat uitvoeren. Denk aan het delen van een foto naar je topcontacten uit WhatsApp – al is deze lijst nooit helemaal accuraat. De ervaring staat echter bovenaan en maakt OnePlus een sterke speler.

Goede ervaring

Nog zo’n essentieel ding voor een goede ervaring is de mee geleverde Warp Charge 30T Plus fast charger. Niet zo snel als zijn grote broers, brengt deze oplader brengt het toestel in een half uur van totaal leeg terug naar 70%. Overigens is de batterij net wat groter met 4500 mAh, waardoor deze comfortabel de dag door komt. In de doos vinden we ook nog een uitstekende bumper, compleet met reliëf en afdekkapje voor de USB-C poort. Naast de Nord verschijnt ook een reeks aan meer stevige silconen covers, welke allen voorzien waren van spikkel motieven. Deze bumpers zullen zeker meer bescherming geven, maar maken het toestel wel aanzienlijk dikker. Je zou gemakkelijk over de toekomstvastheid van het toestel heenkijken met de mogelijkheid voor 5G, maar ook de dubbele simkaart tray. Dual SIM is zeker geen feature die bij de meeste lagere segment toestellen meekomen en daarmee het benoemen waard.

Conclusie

Het was het motto van de Nord en nog meer van de Nord CE 5G: met dit toestel snijdt OnePlus waar het kan en laat de essentiële onderdelen over voor een goede ervaring. Het toestel ligt fijn in de hand, heeft een prima camera en een fraai scherm met 90 Hz refreshrate. De terugkeer van de headphone jack mag zeker gevierd worden en ondanks dit is de Nord CE een ontzettend dun toestel. De mogelijkheid voor 5G maakt het toestel daarbij toekomstvast, net als de belofte van software updates. Je mist de slider en premium features, maar bedenkende dat het instapmodel bij EUR 299 begint, kun je er niet omheen dat de Nord CE 5G ontzettend veel potentie heeft.

Sander Noordijk

 OnePlus Nord CE 5G

 OnePlus Nord CE 5G

 OnePlus Nord CE 5G

 OnePlus Nord CE 5G

 OnePlus Nord CE 5G

 OnePlus Nord CE 5G

 OnePlus Nord CE 5G