Review: OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro

OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro

Dat OnePlus de markt aan het veroveren is sinds hun switch van flagship killer naar de maker van hun eigen premium vlaggenschepen staat buiten kijf en is meer dan verdiend. Toch bleken de camerasystemen op deze fantastische toestellen toch altijd de zwakste schakel en om die reden heeft juist dat de volle aandacht op de OnePlus 9 en 9 Pro. 

Hasselblad leest het op de achterzijde van de telefoon en op ieder promo plaatje of onderdeel van de vertrouwde rode verpakking. Bekend van zijn uiterst hoogwaardige, maar peperdure camera hardware, is het Zweedse merk een iconische naam en met een driejarig partnership verbonden aan het telefoonmerk uit China. Het bleek te kort dag om hardware invloeden door te voeren, al sluit OnePlus dit in de toekomst niet uit. Nee, de samenwerking met Hasselblad uit zich vooral door middel van software.

Hasselblad kleurentechnologie

De camera’s hebben er hoe dan ook schepje bovenop gekregen, bovenal de groothoekcamera waar we zo op ingaan, en beide toestellen kunnen foto’s schieten in 12 bit RAW – wat ongelooflijk detail en kleurdiepte kan meegeven. Hasselblad’s inbreng hier overheen is hun Natural Colour Calibration, waarbij de sensor in combinatie met de Hasselblad Image Signal Processing meer natuurgetrouwe kleuren weergeeft. Verwacht hier dus geen volledige uitgeblazen, ultra blauwe luchten en gras zo groen dat het je ogen zeer doet. Wat Hasselblad en OnePlus met deze toestellen neerzet komt dichterbij wat je ook buiten de lens ziet. Dit neemt niet weg dat er nog steeds post processing en HDR aanwezig is, maar het komt allemaal veel meer natuurgetrouw over.

Indrukwekkende camera’s

Hasselblad’s invloed zien we ook terug in de oranje sluiterknop, die de standaard rode van OnePlus vervangen heeft en het unieke sluitergeluid van de Zweedse cameratoestellen. Maar ook in de pro modus vind je vele opties om de foto helemaal naar wens te maken op het gebied van witbalans, iso waarde, focus en belichtingstijden. Ook was ik te spreken over de uitstekende portretten en fraaie balans tussen voor- en achtergrond door de flinke 48 MP hoofdcamera welke dezelfde Sony IMX689 sensor en lens als de OnePlus 8 Pro huist en in 48 of 12 MP kan schieten. Maar ook de dual native iso waardoor je twee verschillende iso waarden combineert in één foto. Het gevolg is een minder last van tegenlicht, maar ook minder ruis in donkere foto’s – iets wat door de alledaagse fotograaf erg gewaardeerd kan worden. De grootste vernieuwing is echter te vinden op de groothoeklens.

Met een indrukwekkende 50 MP op de Sony IMX 766 sensor die het bedrijf samen met Sony ontwikkelde schakel je niet meer terug in kwaliteit wanneer je naar de ultra-wide of groothoeklens schakelt, maar er is meer dan dat. Ben je er bekend mee hoe de randen van de meeste groothoeklenzen altijd wat vervormen? Een lichte bolling aan de zijkant waardoor het een beetje een fish eye lens effect meegeeft, vooral opvallend bij rechte lijnen. OnePlus ontwikkelde hiervoor speciale Free Form Lens welke de gemiddelde 10 tot 20% aan vervorming kan terugbrengen naar 1% en het resultaat is verbluffend. Geen gebogen gebouwen of uitgetrokken achterhoofden van kinderen met het nemen van foto’s. Dezelfde groothoeklens wordt ook ingezet als macrocamera voor de extreme close-ups, wat eindeloos beter werkt dan de waardeloze 2 MP macro’s die op eerdere toestellen als de OnePlus Nord te vinden waren.

Dicht bij elkaar

Waar voorheen het hoofdtoestel en de Pro-versie wel eens ver uit elkaar konden liggen is er eigenlijk weinig echt verschil te bemerken wanneer je de OnePlus 9 en 9 Pro naast elkaar legt. Ja, de OnePlus 9 is iets korter dan zijn grote broer, maar optisch merk je dit nauwelijks. Wel mis je de 8 MP telelens waarmee tot 3,3x optisch ingezoomd kan worden, wat net dat klapje meer is dan de meesten. Wel verlies je in kwaliteit, dus zou je ik zelf – wanneer mogelijk – altijd handmatig zoomen door dichterbij te komen. Maar naast deze vinden we aan de achterzijde van de 9 Pro nog een extra laser sensor voor stabiliteit en dezelfde directionele microfoon die gekoppeld is aan de telefoto en het geluid van het object waarop je inzoomt versterkt. Zou je zonder deze telelens kunnen, dan hoef je daarvoor niet naar de Pro over te stappen.

Hetzelfde geldt voor wireless charging, wat ze allebei kunnen inclusief reverse wireless charging en de Pro kan dit zelfs tot 50W – waanzinnig snel dus. Beiden zijn uitgerust met een 4500 mAh batterij en door de tweecellige opzet en de meegeleverde (de consumentvriendelijke aanpak welke ik blijf benadrukken nadat Samsung en Apple stopten met het leveren van adapters in de doos) 65T WarpCharge opladers razendsnel vol is. Het lukte me om de 9 Pro in een half uur van volledig leeg, volledig vol te laden. Dit verandert werkelijk hoe je omgaat met het opladen van je telefoon, wat ook veel beter voor de levensduur van de accu’s is. Maar ook kennen beiden dezelfde top end specs zoals de SnapDragon 888, 8 of 12 GB aan LPDDR5 RAM en 128 of 256 GB aan UFS3.1 storage en de laatste WiFi en Bluetooth standaarden.

Simpelweg glorieus

Zoals vaker komen de OnePlus 9 en 9 Pro is een uitgebreide variatie van kleuren en stijlen, van mat zwart en heel donkergroen tot meer… reflecterende kleuren. Mijn 9 Pro bleek zilver met een haast spiegelende achterkant, waarbij enkel de bovenzijde iets meer dof gemaakt was. De OnePlus 9 bleek een lichte paarse, maar dezelfde glimmende achterzijde te hebben en kort gezegd; dat is gedurfd, maar damn… dit toestel is simpelweg glorieus. OnePlus realiseert zich dat door ook een doorzichtige, uitstekende bumper mee te leveren – waar de 9 Pro een fraaie grijze siliconen bumper kende welke mooi in de stijl meegaat. Wederom een pro consumentenactie. Ondanks de glimmende achterzijden voelen de toestellen niet zo glad als de concurrenten.

Maar dan het uiterlijk zelf. Zoals we kennen van OnePlus vinden we de powerknop en de notificatie slider aan de rechterzijde en het volume aan de linkerkant. Aan de voorzijde kent de 9 hetzelfde platte scherm met 120hz refreshrate zoals we eerder op OnePlus 8T zagen en deze snijdt op de juiste plekken. Met een Full HD+ scherm heb je een meer dan uitstekend scherm wat niet het hoogst haalbare is. Realistisch gezien heb je hier echter zelfs als power user meer dan genoeg aan – niet voor niets worden QHD+ resoluties op telefoons doorgaans standaard uitgeschakeld om batterij te sparen. Wil je dit echter wel, dan moet je naar het iets grotere 6,7 inch scherm van OnePlus 9 Pro, welke licht gecurved maar vele malen minder dan de OnePlus 8 Pro. Dit zorgt voor een fraai, premium uiterlijk zonder de aanrakingen van de zijkant van je hand. Het QHD+ ontketent de volle 4k resolutie en kan dit ook adaptief kunnen doen door middel van een specifiek achterpaneel. Dit zorgt ervoor dat dat jouw statische email met enkele frames per seconden getoond wordt en snelle actie van Fortnite op de maximale 120 fps wordt getoond. Daarover gesproken vind je hier ook de hypertouch technology die er latency tussen de aanraking van je vinger en de verwerking in-game terug kan brengen met 30 ms, wat je nog sneller laat gamen. Hoe dan ook is de gaming modus welke voorrang aan CPU en GPU geeft en notificaties naar de achtergrond brengt een welkome toevoeging.

Een veelal onbezongen held van de echte premium ervaring in telefoons is zijn feedback en ook OnePlus scoort hier uitstekend. Door het enorme spectrum van de trilmotor voelt alles levend; van het typen van een bericht tot het afvuren van een wapen. Waar de mindere goden vaak heftige, grove trillingen hebben zijn de haptics van OnePlus heerlijk verfijnd – kleine tikjes die niet afleiden, maar wel de bevestiging geven dat je iets geraakt hebt.

Conclusie

Of je nu voor de OnePlus 9 of de OnePlus 9 Pro gaat; het Chinese concern heeft de laatst overgebleven mindere zijde van zijn toestellen verholpen. De samenwerking met Hasselblad, gepaard met de fantastische stappen die gezet zijn in camera hardware is de OnePlus 9 serie in staat om fantastische foto’s in zowel licht als donker te maken. Met name de nieuwe groothoek camera is fenomenaal en verbuigt de randen niet waardoor je geen verwrongen foto’s krijgt wanneer je net iets meer in beeld wilt krijgen. Qua specs krijg je alles wat je zou willen met een Full HD+ scherm voor 9 en een QHD+ scherm op de 9 Pro, welke ook een extra telelens huist. Beide toestellen laden supersnel op met de meegeleverde 65W WarpCharger naast dat deze ook draadloos op te laden zijn. Alles aan de OnePlus 9 voelt premium en maakt diens €699 vanafprijs (€899 voor de Pro) meer dan waard.

Sander Noordijk

Foto gemaakt met de nieuwe OnePlus 9

Foto gemaakt met de nieuwe OnePlus 9

Foto gemaakt met de nieuwe OnePlus 9

Foto gemaakt met de nieuwe OnePlus 9

Foto gemaakt met de nieuwe OnePlus 9

Foto gemaakt met de nieuwe OnePlus 9

Foto gemaakt met de nieuwe OnePlus 9

OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro