Review – OnePlus 8T

Review – OnePlus 8T

Inmiddels is de trend van OnePlus om een vlaggenschiptoestel een half jaar later te voorzien van een lichte update een standaard geworden en zien we dit steeds meer. Toch kan gezegd worden dat de vernieuwingen op de OnePlus 8T wel degelijk schelen en dat het net dat stapje dichterbij de OnePlus 8 Pro weet te komen, wat het overwegen waard moet zijn.

In de basis spreken we over grotendeels hetzelfde toestel met een iets andere look. We treffen hetzelfde 6.55 inch AMOLED scherm, wat nog altijd tot HDR10+ in staat is, maar ditmaal plat blijkt! Geen aflopende randen meer die zijn voorganger en de OnePlus 8 Pro kenmerken voor een meer premium look, maar die tegelijkertijd voor onbedoelde aanrakingen zorgden. Het maakt de OnePlus 8T direct iets meer rechthoekig door de zwarte omlijsting van het scherm die aan alle kanten gelijk is. Het grootste wapenfeit van dit display is dat de refreshrate van 90 Hz op de OnePlus 8 nu voor het T model gelijk is getrokken aan de 120 Hz van de OnePlus 8 Pro. Een hoge refreshrate zorgt voor soepeler scrollen en meer vloeiende animaties, dus hoger wordt zeker gewaardeerd. Toch is de sprong van 90 naar 120 Hz niet zo voelbaar als van 60 (wat nog altijd de meeste toestellen, inclusief de nieuw aangekondigde iPhone 12, gebruiken) naar 90 destijds. Geheel in lijn met de modernere toestellen kan het nieuwe scherm ook altijd de tijd en notificaties weergeven zonder heftige impact op de accu.

Charge!

Aan de achterzijde is de cameramodule van de kenmerkende, langwerpige middenpositie naar de gelijksoortige rechthoek verplaatst in de linkerbovenhoek – zoals we bij veel concurrenten zien. Deze beslissing komt voornamelijk voort uit de keuze om meer ruimte te maken in het toestel voor bepaalde internals. Zo is het toestel voorzien van een vapor chamber voor betere koeling en heeft het een nieuwe twee-cellige accu welke ultrasnel kan opladen. We spreken hier over 60% aan charge bijladen in 15 minuten zoals ik afgelopen week al in de Oppo Reno 4 5G review beschreef. Dit zorgt ervoor dat je nooit meer angstig naar 30% batterij kijkt omdat je weet dat het een paar minuten laden verholpen is en opladen op het nachtkastje al helemaal verleden tijd is.

Camera makeover

De camera’s zelf zijn veelal gelijk gebleven met de OnePlus 8 en 8 Pro, dus de 48 MP hoofdcamera met een Sony IMX 586 sensor inclusief optische beeldstabilisatie. Het biedt mogelijkheid om tot 2 maal te kunnen inzoomen zonder kwaliteitsverlies, wat ook functioneert in video. OnePlus 8T’s mogelijkheid om video zo stabiel weer te geven mag zeker niet onderschat worden in deze wereld van trillerige handen. Daarbij wil ik ook graag de Nightscape-mÇodus prijzen, welke ook in slecht licht fraaie afbeeldingen weet te schieten en de videoportret-modus. Deze laatste werkt als een portret modus in foto’s door een zachte blur over de achter grond te gooien en het onderwerp scherp op de voorgrond te houden. Het indrukwekkende hieraan is dat de software het onderwerp kan volgen en deze scherp houdt ook als de persoon beweegt.

De drang voor veel camera’s

De 16 MP selfie- en ook de meer dan prima 16 MP groothoek lens keren terug, maar heeft dit keer een wat bredere beeldhoek dan zijn voorganger. Nieuwkomer is de 5 MP Macro camera, welke een klapje beter is dan redelijk verwaarloosbare 2 MP macro camera. Uiteindelijk mist de camera wel zijn doel gezien een gewone foto maken en incroppen een scherper resultaat geeft dan de Macro camera gebruiken. De OnePlus 8 Pro had geen specifieke Macro camera en maakt de beste foto’s van dichtbij. Een snelle vergelijking tussen foto’s van de Macro lens en een uitgesneden foto van de hoofdlens bleek al gauw in het voordeel van de laatste. Ook nieuw is de MonoChrome camera, welke veel weg heeft van de Color Filter camera op de OnePlus 8 Pro – enkel ditmaal zonder mogelijkheid om door plastic en kleren heen te kijken. Het is een 2 MP ondersteunende camera welke specialiseert in zwart-wit foto’s. En hoewel de resultaten mooi zijn, kon ik weinig verschil zien met een hoofdcamera foto welke je zwart-wit maakt. Uiteindelijk lijkt het meer een drang om zoveel mogelijk camera’s op het toestel te kunnen plaatsen en niet zo zeer omdat het functioneel is. Zonde, want met de uitstekende hoofd, selfie en groothoekcamera’s heeft de OnePlus 8T dit helemaal niet nodig.

Specs en Prijzen

In de hand voelt de OnePlus 8T licht met 188 gram en een prettig formaat. De achterzijde van mijn Lunar Silver editie kent een matzilveren finish welke erg fraai oogt en geen vingerafdrukken oppikt. Deze uitvoering van het toestel verschijnt enkel met 8 GB aan RAM en 128 GB aan snelle UFS 3.1 storage, waar de Aqua Marine tegenhanger met deze en een 12GB/256 GB combinatie op te pikken is. Startprijs van de toestellen ligt met EUR 599 aan de lage kant, zeker als je het toestel afweegt tegen de OnePlus Nord aan de onderzijde en de OnePlus 8 Pro aan de bovenzijde van de lineup. De OnePlus 8T kent dezelfde Qualcomm SnapDragon 865 chipset welke 5G-capabel is en ontzettend krachtig is. Moeiteloos speelde de OnePlus 8T grafisch intense games als Call of Duty Mobile en open wereld action RPG Genshin Impact, zelfs zonder de boostende gaming modus. Met normaal alledaags gebruik bleek ik ook nooit meer dan 5GB aan RAM te verstoken en moest ik, ondanks mijn tech-hart altijd meer wil, toegeven de 12GB niet te missen.

Android 11

Een ander belangrijke onderscheidende factor, of althans voor nu, is het feit dat dit het enige toestel op het moment is dat met Android 11 verscheept – daar we de Google Pixel 5 niet in Nederland krijgen. Inclusief OnePlus’ eigen OxygenOS schil, wat lichte features toevoegt aan een vrij kale Android-uitvoering. Het resultaat is een razende snelle, soepele ervaring zonder bloatware en al jaren één van de grootste redenen om voor het Chinese merk te kiezen. Deze OxygenOS 11 update voegt een hoop plezierige dingen toe zoals de focus om met een enkele hand te werken, door iconen te verplaatsen en acties te vereenvoudigen. Maar ook de Digital Wellbeing tools die inzicht geven in je gebruik en vernieuwde notificatie groepering voegen veel toe en laten deze Android versie als nieuw voelen.

Conclusie

Met de OnePlus 8T maakt het Chinese concern hun goedkopere vlaggenschiptoestel net dat beetje beter en brengt het zelfs akelig dichtbij de OnePlus 8 Pro. Met een fraai nieuw, plat, scherm120, hz refresh rate, always on display en OxygenOS 11 voelt alles snel, vloeiend en mooi. Het toestel ligt fijn in de hand, is licht en laat zich gemakkelijk met een enkele hand bedienen. De hoofdcamera’s zijn zoals we gewend zijn erg goed en de stabilisatie is indrukwekkend. Hetzelfde kan niet gezegd worden voor de twee overige camera’s, die verwaarloosbaar blijken. Het ultrasnel opladen maakt daarentegen enorme indruk en haalt de stress van lage batterij weg door in 15 minuten 60% aan charge te kunnen geven. Heb je reeds een 8 gehaald, dan is dit een hard sell zo’n half jaar later. Maar wanneer je van een ouder toestel of zelfs de OnePlus Nord komt heeft de OnePlus 8T gigantisch veel te bieden voor een eerlijke prijs.

Sander Noordijk

Review – OnePlus 8T

Review – OnePlus 8T

Review – OnePlus 8T