Review: Motorola Moto G100

Review: Motorola Moto G100

In het smartphonelandschap zie je steeds minder vaak mensen rondlopen met een Motorola-toestel. Wat mij betreft zonde, want het merk doet nog altijd mee in de markt met hoogwaardige toestellen. Met de nieuwe Moto G100 heeft Motorola een feestje te vieren; het is namelijk het tiende toestel in de G-serie en daarom pakken ze uit met een krachtpatser van een telefoon die zich qua specificaties met de meer high-end toestellen laat meten, maar dan voor de helft van de prijs.

Gaaf design, maar met een kanttekening

Wij kregen de “Magic Blue” variant toegestuurd en vergeleken met de meer standaard grijze en zwarte versies, was ik al snel fan hiervan. De kleuren van het toestel veranderen namelijk tussen blauwpaars en groen afhankelijk van de kijkhoek terwijl de finishing mat is. Naar mijn mening een eyecatcher en erg gaaf, al zie je hier natuurlijk vrij weinig van als je een ander hoesje gebruikt dan de standaard meegeleverde bumper. Pluspunten daarvoor, want lang niet ieder merk levert standaard een hoesje.

Waar ik minder over te spreken ben in het design is de plaatsing van de speaker. Er is ervoor gekozen om – net als bij de Moto Edge – er één te gebruiken en die rechts onder het toestel te plaatsen. Vinger snel op de speaker door het formaat, ook als je hem in landscape mode net verkeerd om gedraaid houdt, blokkeer je de speaker. Naar mijn mening iets wat makkelijk voorkomen hadden kunnen worden (al ben ik geen engineer) wanneer de 3.5mm jack aan de bovenzijde had gezeten. Dan was er onderin ruimte geweest voor nog een extra speaker in plaats van de enkele aan de rechter onderkant.

Waar ik naast het uiterlijk ook zeker over te spreken ben is het 6.7-inch IPS LCD scherm met de 90Hz refresh rate. Het scherm biedt dan wel niet de hoge kwaliteit dat de duurdere high end toestellen met een amoled scherm bieden, maar daar betaal je bij de G100 dan ook niet voor. Hij is van formaat smal waardoor je hem makkelijk met één hand kan vasthouden, maar bedienen is een ander verhaal. Doordat hij hoger is dan gemiddeld met het 21:9 scherm, is soms wat lastig de bovenkant van het scherm te bereiken zonder mijn duim te overstrekken. En dat terwijl ik niet bepaald kleine handen heb.

Krachtig toestel met grote batterij

Het paradepaardje bij de G100 is toch wel de binnenkant door de Snapdragon 870 chip. De 870 is in feite een lite variant op de 880 die je in high-end toestellen tegenkomt, maar het zorgt ervoor dat de G100 een powerhouse is in gebruik voor bijvoorbeeld gaming, maar met name productiviteit. Multi-tasken was tijdens het testen geen enkel probleem en ik kon het toestel op geen enkele hapering betrappen, erg knap voor een toestel in deze prijsklasse en ik was hier dan ook zeker van onder de indruk. Het streamen van content is al fijn door het grotere scherm, maar door de 5G-ondersteuning hoef je ook niet bang te zijn dat de kwaliteit ervan verslechtert als je geen Wifi verbinding hebt.

Verder biedt de Moto G100 8GB aan werkgeheugen en is het interne opslaggeheugen van 128GB makkelijk uit te breiden met Micro-SD kaartjes als dat nodig is. De grote batterij heeft zowel een voor- als een nadeel, want hoewel hij erg lang meegaat, duurt het opladen ervan vrij lang vergeleken met zijn concurrenten.

Toch nog één klein laatste uitstapje naar het design van het toestel, want de vingerafdrukscanner zit op een erg fijne plek verwerkt waardoor je hem gemakkelijk kan unlocken. De Google Assistent daarentegen zit aan de bovenaan de linkerzijde waardoor je – zoals ik net al benoemde – er niet lekker bij kan komen en ik hem dus ook niet gebruikte.

Matige software en goeie camera’s met een “maar”

Een groot nadeel aan de Moto G100 (en de Motorola toestellen in het algemeen) is de daadwerkelijke ondersteuning op het gebied van software. Moto GameTime en Read For (waar ik zo op terugkom) zijn mooie toevoegingen voor entertainment en werken, maar de daadwerkelijke systeemsoftware waar het toestel op draait gaat in de toekomst te wensen overlaten. De G100 wordt geleverd met Android 11, maar zal maar één grote Android update (naar 12) krijgen en de overige ondersteuning qua patches is ook minimaal. Dit is bij de concurrentie een heel ander geval.

De camera’s van de G100 zijn wisselvallig. Bij genoeg licht maakt het mooie foto’s met veel kleur en contrast door de 64 megapixel camera’s, maar bij schemering en nacht is het al een heel stuk minder tot zelfs slecht. Het heeft een nachtmodus, maar deze maakte wat mij betreft weinig verschil. Voor macrofoto’s maakt het toestel gebruik van de groothoeklens in plaats van een eigen macrolens waardoor de kwaliteit hiervan wél weer van een hogere kwaliteit is. Daarnaast heeft het een lampje rondom de lens zitten, die fungeert als geminimaliseerde Ring light voor macrofoto’s. Op de momenten dat je erg dicht op een object komt, wordt deze automatisch geactiveerd waardoor de schaduw van je hand/device weggehaald wordt.

Ready For

Tot slot wil ik nog het Ready For platform aankaarten. Dit is met name voor het zakelijk gebruik een interessante feature, waarbij je de G100 met een meegeleverde HDMI-kabel kan aansluiten op een monitor of TV. Eenmaal gedaan krijg je de keuze om te gaan gamen, of om een desktopachtige omgeving te openen waarbij je jouw Android apps op het scherm kan draaien.

Voor het gebruik aan een monitor waar je er dichter op zit, zou ik het sneller gebruiken dan aan een TV. Daar is het meegeleverde kabeltje net iets te klein voor. Oplossing hiervoor is het optionele Dock aanschaffen, waarmee hij ook direct handiger is voor beeldvergaderingen, echter hebben wij dit Dock niet kunnen testen tijdens de periode met het toestel.

Conclusie

Met een adviesprijs van 499 heb je met de Moto G100 een mid-range toestel met hoge specificaties dat voor zakelijke gebruikers interessanter wordt gemaakt door het Ready For platform. Het heeft echter een scherm met een iets mindere kwaliteit dan de concurrent en ook de camera’s laten vooral bij de donkere settings wat te wensen over. Op het gebied van software doet hij wat het moet doen, maar het is kwalijk dat het toestel maar beperkte updates en ondersteuning gaat ontvangen in de toekomst.

Marc de Haas

Review: Motorola Moto G100

Review: Motorola Moto G100