Grid Corrections: rechte wegen blijken toch bochten te hebben

Niet alles is wat het lijkt. Sommige rechte wegen hebben toch bochten, dankzij de kromming van de aarde. Fotograaf en filmmaker Gerco de Ruijter laat het zien in de korte film Grid Corrections, die dit weekend op festival Grasnapolsky in Radio Kootwijk te zien is.

Grote delen van de Verenigde Staten zijn ingedeeld volgens kaarsrechte lijnen en grenzen. Men noemt dit The Jefferson Grid. Eén blik op de kaart van de VS en je ziet overal die rechte lijnen terug. Het probleem is echter dat onze planeet niet plat is maar rond en dat rechte lijnen daarom niet echt recht kunnen zijn. Een bijkomstigheid is dat Google Earth de ronde Aarde juist weer plat presenteert op je beeldscherm.

S-bochten

Wie de video van Gerco de Ruijter bekijkt, ziet dat in al die rechte wegen in Amerika bochten te vinden zijn. Deze zijn nodig om de lijn rechtdoor te kunnen laten lopen en het raster dat Jefferson over het land legde te laten kloppen. Om de 39 kilometer zit er een bocht, vaak een s-bocht, in de weg om te zorgen dat de lijn recht blijft lopen. In de auto merk je de bocht wel op, maar de bedoeling ervan is niet direct duidelijk. De Ruijter laat echter vanuit de lucht de Amerikaanse wegen en bochten zien. Dan valt je het fenomeen opeens wél op.

Ben je komend weekend op Grasnapolsky? Dan moet je de film zeker gaan bekijken! Meer achtergrondinfo over de Grid Corrections kun je nalazen bij BLDGBLOG. Ook is er een interessante account op Instagram gewijd aan The Jefferson Grid.

recht is krom

Via

Volg Mixed Grill op social media