Recensie: Scissor Sisters – Night Work

SS

Mocht je als muzikant even geen inspiratie hebben dan is er altijd nog Berlijn. Velen gingen Jake Shears de frontman van de Scissor Sisters voor. In het bruisende uitgaansleven van de Duitse hoofdstad ontdekte Shears de kant waarmee hij met zijn band op wilde gaan: een donkere en seksueel expliciete kant. Het artwork van het album zegt daarbij meer dan genoeg.

Kregen de Scissor Sisters op hun vorige hitalbum Ta-Dah nog hulp van Elton John en was de single I Don’t Feel Like Dancin’ een vrolijke dansvloerkraker, dit keer is Sir Elton ingeruild voor de synthpop uit de jaren 80 en disco. Disco is via de underground bezig aan een comeback en dit album zou er best wel eens voor kunnen zorgen dat de trend over gaat slaan op een groter publiek. Dit publiek is dan alleen niet de grote massa die de band omarmde na I Don’t Feel Like Like Dancin’, maar de avontuurlijke muziekliefhebbers die band ontdekten na hun briljante cover van Pink Floyd’s Comfortably Numb.

Met producer Stuart Price achter de knoppen is Night Work een avontuurlijke dansplaat die bol staat van de heerlijk verwijzingen naar zeer uiteenlopende andere artiesten. Skin This Cat klinkt als Kraftwerk en de single Fire With Fire ademt dezelfde sfeer als Human van The Killers. Daar tussenin hoor je de Pet Shop Boys, Visage en Prince.

Het traject van Ta-Dah naar Night Work koste de band maar liefst vier jaar, maar deze jaren zijn de investering meer dan waard geweest. De Scissor Sisters zijn met deze plaat spannender dan ooit.

Volg Mixed Grill op social media