Recensie: S.E. Hinton – De Outsiders

outsiders

Op de grote zilverkleurige sticker op de cover van De Outsiders staat: eindelijk vertaald. Met in het klein eromheen: wereldwijd 14 miljoen exemplaren verkocht.

Je gaat je meteen afvragen hoe dat komt en na het lezen van het boek, ga je nogmaals afvragen waarom dit boek nooit in het Nederlands is verschenen. Het geeft namelijk een mooi tijdsbeeld van de klassenstrijd in het Amerika van de jaren 60 en bovenal leest De Outsiders heel lekker weg.

De hoofdpersoon is de jonge Ponyboy die samen met zijn broers in een klein huisje woont. Vader en moeder leven niet meer, dus de drie proberen onder leiding van de oudste er het beste van te maken. Er zijn echter banden die nog sterker zijn dan die van de familie en dat is die van het gangleven op straat. Ponyboy is een zogenaamde vetkuif en dan is automatisch je levensdoel rondhangen, roken en knokken met kakkers. Vooral dat laatste gegeven zorgt voor de dramatische wending in het boek. Een akkefietje loopt ernstig uit de hand, met vergaande gevolgen. Op het moment dat die gevolgen het verhaal lijken te beheersen, slaat nogmaals het noodlot toe.

Ontknoping

De Outsiders geeft op een heel bijzondere wijze een inkijk in het zware leven van een jongen uit een slechte buurt. Langzaam maar zeker kom je te weten dat Ponyboy het heel goed doet op school en dat hij uitblinkt in atletiek, maar het rauwe leven van de straat heeft een te grote aanzuigende kracht. Toch blijft er altijd een sprankje hoop gloren, zelfs in hele slechte tijden en de ontknoping op de laatste bladzijde laat de lezer nog heel lang nadenken over hoe het nu verder zou zijn gegaan met Ponyboy. Dit lijkt ons wel het sterkste argument om mee aan te tonen dat De Outsiders een bijzonder mooi boek is.

Een bijzonder weetje is dat de letters S.E. in de naam van de auteur staan voor Susan Eloise. Het verhaal over stoere jongens en knokpartijen is geschreven door een meisje (ze was namelijk 15 toen ze aan het boek begon, en net 18 toen deze uitkwam). Ze heeft trouwens ook het boek Rumble Fish op haar naam staan en van beide boeken heeft Francis Ford Coppola een film gemaakt.