Recensie: Micadelia – Free Ride

free ride

Een album met (bijna) alleen maar covers opnemen is een behoorlijk gewaagde zet voor een beginnende muzikant. Veel artiesten wagen een poging, maar bijna niemand weet een geslaagd resultaat neer te zetten. Micadelia is een positieve uitzondering op die regel. Dit komt vooral door haar goede keuzes en haar mooie stem.

Bij de Zweedse Mika Sundqvist zit het uitvoeren van andermans nummer in het bloed. Met succes gaf ze in eigen land al vele optredens met de Neil Young-coverband Mica and the Gold Rush en Mica and the Other Pages waarmee ze het werk van Led Zeppelin speelde. Na dit een tijd gedaan te hebben was Mika toe aan een nieuwe stap: een eigen album, waarbij al snel was besloten dat deze vol moest staan met covers.

Een nummer van een album spelen is een, maar het je eigen maken is iets heel anders. De meer dan prettige stem van Mika is daar een groot onderdeel van. Qua geluid kan ze aansluiten in het rijtje beroemde Zweedse zangeressen waarbij Nina Persson van The Cardigans een van de eerste namen is die in je opkomt. Voeg daarbij de geslaagde arrangementen, waar de nadruk ligt op een mix van pop en americana (met veel pedalsteel) en je hebt een album dat heerlijk is om keer op keer te beluisteren.

Dat komt natuurlijk ook door de uitstekende keuze van liedjes op Free Ride. Natuurlijk komen Led Zeppelin (Bron-Y-Aur Stomp) en Neil Young (Cinnamon Girl) voorbij, maar ook Polly van Nirvana, Hanging On The Telephone van Blondie en Long, Long, Long van The Beatles. Dat laatste nummer is een prachtig duet met de Amerikaanse singer-songwriter Ferraby Lionheart . Verder kun je luisteren naar Micadelia’s versies van muziek van Robyn, Nick Drake, Carole King en Robyn. Stuk voor stuk juweeltjes die je doen smachten naar de vele outtakes die er volgens Micadelia zijn. Daartussen zit materiaal van bijvoorbeeld Bob Marley, T-Rex, The Smashing Pumpkins en Beck. Je moet overigens wel een beetje openstaan van al deze klassiekers in een popjasje. Puristen die elke cover per definitie heiligschennis vinden, kunnen deze plaat beter links laten liggen.

Volg Mixed Grill op social media