Recensie: Jack Parow – Jack Parow

met z'n pet

Of het nu iets met het WK Voetbal heeft te maken is niet duidelijk, maar het wel opvallend dat Zuid-Afrikaanse rap opeens populair is. Jack Parow is een van de boegbeelden van die scene.

Wie Parow ziet, ziet als eerste zijn enorme pet met tijgerprint. Hierdoor zou je kunnen denken dat hij niets meer is dan een gimmick, maar de muziek bewijst het tegendeel. De pet staat alleen maar voor een uitvergroting van zijn ‘white trash’-achtergrond, zonder dat dat de kwaliteit van de muziek en teksten in de weg staat.

Een extra charme van de muziek is natuurlijk dat een groot deel van de teksten in het Afrikaans is. Er is waarschijnlijk geen Nederlander die het niet leuk vind om deze taal te ontcijferen en te genieten van typische Afrikaanse woorden. Daarvoor moet je trouwens wel goed gaan zitten, want over het algemeen zijn de raps van Jack Parow snel en die niet goed te volgen. Echter, na een paar luisterbeurten, ga je meer en meer verstaan en val je al snel voor de gewiekste humor.

Los van de taal en de raps is het album lekker afwisselend met vooral opvallend aanstekelijke refreinen die uitnodigen tot meebrullen. Goede voorbeelden daarvan zijn Dans, Dans, Dans en Hier’s Hy Nou en het rocknummer Tussen Stasies. Jack Parow bewijst met deze diversiteit dat hij meer is dan een lolbroek met reuzenpet en pornosnor. Hij is degene die (samen met Die Antwoord) Nederland kennis laat maken met het 21ste-eeuwse Zuid-Afrika.

Jack Parow is komend weekend te zien op Lowlands, mis hem niet!

Volg Mixed Grill op social media