Recensie: Hallgrímur Helgason – Schoonmaaktips van een huurmoordenaar

van een huurmoordernaar

Een klassiek thema in de komedie is die van de persoonsverwisseling. Als die verwisseling tussen een huurmoordenaar en een priester plaatsvindt, is dat een uitstekende basis voor een komedie die zo zwart is als een IJslandse winternacht.

Om de FBI te ontlopen vermoordt de huurmoordenaar Toxic op het vliegveld een man die qua uiterlijk wel wat van hem wegheeft. Op die manier kan hij diens identiteit aannemen en de VS ontvluchten. Helaas had Toxic er geen rekening mee gehouden dat zijn slachtoffer een priester was die onderweg was naar IJsland.

Op dat eiland volgt al snel een enorme cultuurshock. Niet alleen omdat er een groep lokale tv-evangelisten hem op staat te wachten, maar ook vanwege de kou, kleinschaligheid en het gebrek aan wapens op IJsland. Wat volgt is het verhaal van iemand die gedwongen zijn draai probeert te vinden en waarvan we tegelijkertijd door middel van flashbacks het levensverhaal mogen lezen.

De naam Quentin Tarantino komt een paar keer voorbij in het boek en dat is niet geheel toevallig. Helgason zet op een vlotte en scherpe manier de persoon van Toxic neer en maakt van hem ondanks zijn professie een sympathieke hoofdpersoon, precies om zo’n manier als Tarantino dat ook doet. De combinatie van bekoeld geweld en camp als het Songfestival maken van dit boek de perfecte basis voor een geweldig filmscript. Immers, alle grote thema’s komen voorbij in dit boek: religie, geweld, seks, oorlog en eenzaamheid. En dat allemaal ook nog eens in een gitzwart jasje.

Volg Mixed Grill op social media