Recensie: Food, inc

Food Inc

Eigenlijk is de boodschap van de documentaire Food, inc bij de meeste mensen allang bekend. Met het eten dat wij dagelijks op ons bord krijgen is gerommeld. Je hoeft alleen maar op de verpakking te kijken om te zien dat iets dat de bakker vroeger met water, meel, suiker en eieren maakte nu vol zit met E-nummers en andere vage ingrediënten. Het schokkende van Food, inc is dat de film laat zien dat dit helaas nog maar het topje van de ijsberg is en dat we allemaal gewoon doorgaan met consumeren.

eet smakelijk

Een groot deel van de film draait om het welzijn van dieren in de bio-industrie, maar ook die van mensen die hun kinderen verloren na het eten van besmet voedsel. De verhalen hierover zijn bij velen bekend, maar eenmaal op objectieve wijze voorgeschoteld op het scherm gaat er toch een golf van walging door je heen. We weten het met z’n allen (op een enkele naïveling na), maar toch gaat het vlees uit de reclame of de gemodificeerde etenswaren weer in je winkelmandje.

Keiharde realiteit

Food, inc legt op gruwelijke wijze bloot dat we als consument enorm besodemieterd worden door de voedselindustrie. In hun honger naar hogere winsten, zijn veel bedrijven nietsontziend en is dieren- én consumentenwelzijn niet belangrijk meer. Dit lijkt op een links, alternatief stuk propaganda tegen het kapitalisme, maar helaas blijkt het na het zien van deze film vooral keiharde realiteit. Het enige lichtpuntje uit de film is misschien het feit dat we in Nederland nog niet zo ver zijn als in de Verenigde Staten, waar gezinnen elke dag fastfood eten om groente te duur is, maar veel van wat er in de film te zien is, is helaas ook hier de orde van de dag.

Food, inc is verplichte kost voor iedereen die geeft om zijn/haar gezondheid en die van de generaties na ons en dan laten we zaken als milieu en dierenwelzijn nog buiten beschouwing. Daarover mag je zelf een conclusie trekken na het zien van deze film, maar je moet wel heel erg onverschillig zijn om ongevoelig te zijn voor de boodschap van Food, inc. Gelukkig zit er naast alle ellende ook een positieve boodschap in de film. Het is nog niet te laat, de consument heeft zo veel macht dat als we met z’n allen ongezonde (en dieronvriendelijk) rommel de rug toekeren, het vanzelf uit de winkels zal verdwijnen.

Food, inc is vanaf nu te koop op dvd.

Volg Mixed Grill op social media