Recensie: Evaline – Woven Material

lees de recensie

Ik zal mijn recensie beginnen met te zeggen dat ik hiervoor nog nooit van Evaline gehoord had. Bij de eerste luisterbeurt schoot mij meteen de vergelijking met The Boxer Rebellion en Dredg te binnen. Vooral openingsnummer Beneath The Fire had, met zijn sferische en stuwende gitaren, zomaar op een album van een van beide kunnen staan. En dat had daar zeker niet misstaan.

Jammer is wel dat de rest van het album niet zo sterk is als track één. De nummers zijn degelijk, zitten muzikaal en tekstueel wel aardig in elkaar, maar weten amper te overtuigen. Ze missen de spanning die in het eerste nummer wel te vinden is. Picking It Up en Hours zijn tracks die de middelmaat wel weten te ontstijgen, maar er bekruipt me steeds het gevoel alsof ze voor elk liedje een andere zanger gehuurd hebben. De ene keer lijkt het op Framing Hanley, de andere keer weer op Twin Atlantic. Prima bands, maar de variatie in zijn gezang weet mij niet te bekoren.

De donkere teksten worden door Evaline gelukkig niet al te zwaar gemaakt. De muziek maakt het geheel wel te behappen, maar echt groots is het allemaal niet. Behalve de steengoede opener, om het nog maar eens te benadrukken. Daarna kun je weer écht goede muziek opzetten.

Niels van den Berg

Volg Mixed Grill op social media