Recensie: Europa Report

europa report

Een science fiction film die aanvoelt als een documentaire van NASA. Geen tieten, schieten en helikopters maar juist een rustige en intelligente film over zes personen in een ruimteschip.

Het verhaal

Een groep ruimtereizigers gaat naar de maan van Jupiter; Europa. Het doel van de missie is om te onderzoeken of er leven is op Europa. Wat wij als kijker zien, zijn de beelden van de camera’s die aanwezig zijn op het schip. Tussendoor zien wij interviews met betrokkenen op aarde die de achtergrond van de missie vertellen.

Leuke feitjes

Deze science fiction film is in 19 dagen geschoten in Brooklyn. De shots op Europa zijn samengestelde beelden van NASA en beelden van de maan. De film is gebaseerd op het ware feit dat er water reservoirs zitten onder de dikke korst ijs van Europa.

europa report

Waarom wel

Ik vond het een heerlijke science fiction film om naar te kijken, omdat het tempo vrij laag ligt. Het heeft meer een documentaire of nieuws gevoel. Geen dikke actie en geen over-the-top special effecten. Europa Report speelt zich voornamelijk af in de space shuttle waardoor er veel focus is op de karakters. Je leeft echt met die mensen mee omdat je hun dagelijkse gang van zaken ziet en hun onderlinge gesprekken.
De enige momenten buiten de space shuttle zijn interviews. En als ze op Europa geland zijn. En toch hield Europa Report mijn aandacht vast en bleef ik nieuwsgierig wat ze nu precies zouden aantreffen daar. Ook voelde deze sci-fi film heel geloofwaardig aan in tegenstelling tot de gemiddelde Hollywood productie.

“Unapologetically pro-science films are sufficiently rare as to make this one’s earnestness seem all the more refreshing.” Chicago Tribune

Waarom niet

Als je niet houdt van films met focus op dialogen met een rustig tempo. Ik denk dat je Europa Report in dat geval vrij saai vindt. Ook als je heftige special effecten en gevechten met aliens wil – laat deze science fiction film dan vooral links liggen.

Dit is een gastblog van Inge Ramlal.

Inge Ramlal schrijft voor CiM.
Over CiM |
CultureInMotion (CiM) is ontstaan uit een grote liefde voor muziek, film en literatuur. Op ons blog tippen we samen met onze gastbloggers leuke films, bands en boeken. Lees meer reviews op onze site!

Volg Mixed Grill op social media