Recensie: Adriaan van Dis – Tikkop

het boek van Adriaan van Dis

Is Zuid-Afrika er nu echter beter op geworden na het afschaffen van de Apartheid? Dat is een van de thema’s in de nieuwste roman van Adriaan van Dis. Een echt antwoord op die vraag komt er niet, maar tussen de regels blikt dat de schrijver zelf ook twijfelt.

De hoofdrolspelers, de Afrikaner Donald en de Nederland Mulder, hadden er waarschijnlijk wel iets anders van verwacht toen ze als jonge studenten streden tegen het toenmalige regime. Als de oude strijdmakkers zich na vele jaren weer herenigen blijken niet alle dromen zijn uitgekomen. Blank en zwart leven nog steeds zo goed als gescheiden en ook de spanningen tussen beiden zijn niet weg. Zowel Donald als Mulder proberen desondanks toch stug aan hun oude idealen vasthouden.

Koloniale verleden

Naast de ontmoeting tussen de twee mannen in het heden komt de lezer ook van alles te weten over hun activistenverleden en vertelt Tikkop het verhaal van de bewoners van een klein vissersdorp aan de Kaap. In korte hoofdstukken en paragrafen vloeien alle verhaallijnen samen tot een verbazingwekkend beeld van een land dat zich nog steeds niet heeft kunnen ontworstelen aan het koloniale verleden.

Door de korte, bondige schrijfstijl die doorspekt is met dialogen in het Afrikaans (wat is dat toch een prachtige taal!) blijf je bladzijde na bladzijde omslaan. De goed gedoseerde ontrafeling van de verhaallijnen doet de rest.  Het enige nadeel aan dit prachtige boek is het sombere beeld van Zuid-Afrika dat blijft hangen.

Volg Mixed Grill op social media