Prachtig eerbetoon aan verdwenen winkelketens

Mooi filiaal van Cool Cat

Het Mausoleum van de Retail staat op gepaste wijze stil bij winkelketens die ooit het straatbeeld domineerden en nu verdwenen zijn. Wat begonnen is als een rubriek in het tijdschrift SCN shopping, leisure, people & places is nu een serie unieke bouwplaten geworden.

Op de website van Areaal Advies kun je bouwplaten downloaden van filialen van de Free Record Shop, Kijkshop, Bart Smit en CoolCat. Het mooie is dat ze zijn gebaseerd op winkels die echt hebben bestaan. Persoonlijk vind ik de bouwplaat van de Free Record Shop heel bijzonder. In dit filiaal aan de Lange Poten in Den Haag heb ik na mijn studie nog een tijdje gewerkt.

Herinneringen

De bouwplaat zorgt dus voor mooie herinneringen aan tijden vol muziek, gezellige collega’s en bijzondere klanten. Maar ook de andere winkels zorgen voor een trip down memory lane. Hopelijk volgen er nog meer winkels om na te bouwen, zoals bijvoorbeeld een iconisch filiaal van V&D. En hopelijk zorgt de coronacrisis niet dat er binnenkort nog meer ketens worden toegevoegd aan het Mausoleum van de Retail.

Ik kwam trouwens het mausoleum op het spoor via de onvolprezen Joachim Scheurbuijck op Twitter. Van hem is ook bovenstaande foto. Eerder schreef ik over zijn geweldige boek Treurtrips (perfect voor vakanties in eigen land).