Sony kondigt de Playstation 4 aan

playstation 4

Sony heeft afgelopen nacht, in een twee uur durende persconferentie, de Playstation 4 aangekondigd.

Technische specificaties
De console is zelf niet geshowd maar Sony heeft de binnenkant al bekend gemaakt. Tijdens de show, werd er verteld dat ze hebben gekeken naar de specificaties van een “overgeklokte PC”. Een kleine opsomming van de technische specificaties:
• X86 CPU
• Enhanced PC GPU
• 8GB G DDR5 werkgeheugen
• Interne harde schijf (de grote hiervan is nog niet bekend gemaakt)

Dit alles werd meteen gedemonstreerd, door een kleine demo af te spelen, waarbij ze een miljoen objecten tegelijkertijd lieten vallen. Een hoeveelheid aan animaties waar mijn pc/laptop van zou ontploffen. Het geheugen van de Playstation 4, is in staat om precies te onthouden waar jij bent gebleven in je game. Zo kun je de console uitzetten, om vervolgens een volgende speelsessie de console aan te zetten en verder te gaan, waar je bent gebleven

Verbinding met Vita
Door middel van Remote Play was het al mogelijk om een aantal PS3 games te spelen op de Vita. Jammer genoeg is er verder weinig mee gedaan. Maar zoals het er nu naar uitziet, gaat het Remote Play concept, een normale zaak worden bij de PS4. Tijdens de show werd dit al gedemonstreerd met de nieuw aangekondigde game Knack.

ps4

Gaikai
Sony is vorig jaar in zee gegaan met de online service Gaikai. Via deze dienst is het mogelijk om games uitproberen die jou leuk lijken. Hoe dit werkt, gaat in de komende maanden bekend gemaakt worden. De CEO van Gaikai omschreef het als volgt: “Try it for free, share it if you like it, only pay for games you fall in love with.”

Wat ik persoonlijk erg vervelend vind is het wachten tot een digitale game eenmaal is gedownload. Als het aan Sony en Gaikai ligt is dit verleden tijd. Digitale games kunnen al gespeeld worden, zodra er een klein percentage binnen is. De rest van de game wordt gedownload tijdens het spelen. Ook voorspelt het online netwerk, welke games geschikt zijn voor jou. Dit zagen we bij de Playstation 3 ook al terug. De grote verandering hierin is, dat de Playstation 4 ook meteen content van de game laad waarna je het meteen kunt uitproberen.

De Playstation 4 is niet ‘Backwards Compatible’. Dit houdt in dat de console niet de schijfjes van vorige consoles kan afspelen. In de toekomst gaat het ook mogelijk zijn om Playstation 1-2-3- games op de Playstation 4 te spelen door middel van Gaikai.

DualShock 4
Tijdens de show, werd het publiek voorgesteld aan de nieuwe controller, de DualShock 4. Hetgene dat het meeste opvalt is een Touchpad aan de voorkant die we al kennen van de Vita.
Doordat het touchpad op de plek van de Start en Select knop ligt, lijken deze hierdoor vervangen te worden. Ook zit er op de nieuwe controller een Share knop, headset ingang en een Lightbar om spelers te identificeren en tevens de Move controller vervangt. De bewegingen van de controller worden geregistreerd door een stereocamera. De controller heeft een opgevoerde Rumble (trilfunctie) en moet lichter worden dan zijn voorgangers. Dit laatste zou ik erg knap vinden, want de controller van de Playstation 3 is al erg licht.

controller ps4

Share button
Een erg gaaf aspect van de nieuwe controller is de Share knop. De Playstation 4 onthoudt de laatste paar minuten gameplay, waarna je deze met een druk op de Share knop kunt uploaden naar het nieuwe sociale netwerk van Sony. Vrienden kunnen online met je meekijken op je scherm, terwijl jij zit te spelen en hier direct reacties op geven. Deze functie wordt nog verder uitgebreid door de mogelijkheid online vrienden toestemming te geven om jouw spel over te nemen zodra je niet verder komt.
Sony wilt dit in iedere game gaan implementeren

Maar hoe ziet de Playstation 4 er zelf uit?!
Ik heb werkelijk waar geen idee. Sony heeft besloten de console zelf nog niet te laten zien op dit moment. Mogelijk hebben zij zelf nog geen beslissing kunnen maken, over hoe het eindproduct er uit moet komen te zien. Ook de prijs is nog niet bekend gemaakt. Wat we wel weten, is wanneer ongeveer hij in de winkels ligt. Aan het einde van de presentatie kwam er met koeienletters Holiday 2013 in beeld. Naar mijn eigen verwachting zal dit dus november of december 2013 worden. Tussen nu en de release van de console, zal steeds meer duidelijk gemaakt worden over de Playstation 4. Met name op de grote elektronica beurzen GDC en E3 zal veel aandacht uitgaan naar de nieuwe consoles.

Sony heeft een knaller van een persconferentie neergezet. Waarbij het uiteindelijk niet alleen draaide om de nieuwe console maar ook om de games. In een volgend artikel ga ik verder in op de getoonde games en applicaties. Microsoft gaat een hele zware kluif hebben, om deze persconferentie te overtreffen en te laten zien wat zij in petto hebben met de nieuwe Xbox.

Marc de Haas

Volg Mixed Grill op social media