OBJECT Rotterdam is groter dan ooit

Object Rotterdam

Designliefhebbers kunnen tot en met 9 februari terecht in het iconische HAKA-gebouw in Rotterdam voor designbeurs OBJECT. Dit jaar laten hedendaagse ontwerpers op maar liefst 7 verdiepingen hun werk zien.

Wie een paar uur doorbrengt in het gebouw heeft direct een goed beeld wat de stand van zaken is in het hedendaagse design in Nederland. Op OBJECT vind je namelijk een mooie mix van bekende namen en aanstormend talent. Doordat de prijs van een stand laag is, kunnen ook beginnende ontwerpers hun werk tonen.

Ook mooi is dat deze ontwerpers vaak zelf aanwezig zijn en je alles over hun werk kunnen vertellen. Nog mooier is dat alles ook te koop is. Zo gingen wij naar huis met een tompouce van keramiek van Mickey Philips en een kussen in de vorm van een vuilniszak door Jarle Veldman. Van hem kregen we ook een mooie litho met daarop een vuilniszak.

Ga zelf kijken!

Het aanbod op OBJECT is dit jaar zo groot en divers dat het lastig is om een paar favorieten te kiezen, omdat je anderen dan tekort zou doen. Het beste is om zelf te gaan kijken! Desondanks noemen we toch een paar zaken op die ons op positieve wijze waren opgevallen. Het hangt natuurlijk een beetje af van welke route je door het gebouw neemt (let op: je moet flink trappenlopen, er is geen lift!).

Op de begane grond loop je vrijwel direct tegen de prachtige verlichting van Aptum aan en de geniaal ingedeukte kasten van Studio Pin. Check ook bij de balie waar je kaartjes kunt kopen de lichtgevende tijger van Iwan Smit, die op de zesde verdieping meer werk toont. Wie vervolgens het oude trappenhuis naar boven neemt, komt nog meer moois tegen.

Plattegrond

Op de eerste vier verdiepingen kun je een flink eind doorlopen. Neem dus een plattegrond mee en let op open deuren anders mis je een aantal prachtige zaken. Bijvoorbeeld de betaalbare kunst op briefkaartformaat bij Post Modern, een opvouwbare kajak van Oru Kayaks, intrigerende lampen van Vlak en het keramiek van Inge Simonis.

Persoonlijke favorieten: de houten kast in vorm van een kluis van Stephan Siepermann. Kijk goed hoe ingenieus alle tandwielen werken. Tot wel vijf lagen diep! Of het organische werk van Gert Wessels, die coole kasten, stekkerblokken en kledinghaakjes heeft meegenomen. Ook waren we onder de indruk van Night Shop die van spullen die we normaal weggooien designobjecten weten te maken.

Veelzijdig

Vergeet niet door te lopen naar de bovenste etages, want daar hangt bijvoorbeeld een mooie installatie van Jonne Stout met keramische schalen waar balletjes in ronddraaien, wat een mooi rustgevend geluid geeft. Nog hoger vind je werk van ontwerper Bas Kosters. Op Object toont hij onder andere glaswerk en portretten van textiel. Het toont aan hoe veelzijdig Kosters is.

Wie helemaal doorstapt naar verdieping 7 zal onder andere beloond worden met een geweldig uitzicht over Rotterdam, maar je kan daar ook het werk zien van Paul Youenn. Hij noemt zichzelf een Concept Shaper en laat uiteenlopend werk zien, waarbij vibraties en texturen centraal staan. Knoop gerust een praatje met hem aan en vraag hem naar de kleine lepels die aan de muur hangen. Het schijnt dat al meerdere topchefs met Michelinsterren interesse in deze lepels hebben.

Object Rotterdam
Verlichting van Aptum
Object Rotterdam
Bijzondere kast van Studio Pin
Object Rotterdam
Lampen van Klaas Kuiken
Object Rotterdam
Tapijten van Samira Charroud
Object Rotterdam
Houten ministeden van Floris Hovers bij Post Modern
Object Rotterdam
Vazen en potten van Badmenton
Object Rotterdam
Houten kast gebaseerd op een container door Stephan Siepermann
Object Rotterdam
Aardewerk van Inge Simonis en lampen van Marc de Groot
Object Rotterdam
Wandkleden van 75B