Nike gaat de schoen met automatische veters op de markt brengen

zelfstrikkende schoen van Nike

Ken je de schoenen van Nike uit de film Back to the Future nog? Het coolste eraan was dat Marty McFly niet zelf zijn veters hoefde te strikken, maar dat de schoen dat zelf kon doen. Nu, vele jaren na de film, brengt Nike deze techniek op de markt.

In de film uit 1985 reist Marty McFly af naar 21 oktober 2015. Bij Nike hadden ze daarom erg hun best gedaan om juist op die dag de zelfstrikkende schoen te presenteren. Het bleef toen helaas bij een prototype, maar nu, een jaar later, komt er toch een schoen met deze techniek op de markt.

Futuristisch

De Hyperadapt 1.0 heeft als bijnaam E.A.R.L wat staat voor Electro Adaptive Reactive Lacing. Als je met je voeten in deze schoenen stapt maak je vervolgens met een druk op de knop je veters vast. Door het gebruik van Flywire en sensoren in de schoenen sluit het materiaal perfect om je voet heen. Met een tweede knop maak je de schoen weer los. Om het geheel nog futuristischer te maken zitten er in de zool en hiel ook nog lampjes die gekleurd licht geven tijdens het proces. De kleur geeft aan hoe lang je nog met de batterij kunt doen.

Deze schoen lijkt in eerste instantie een grappige gimmick en de inlossing van Nike’s belofte naar aanleiding van Back to the Future, maar de techniek is meer dan dat. Zo zal de Hyperadapt zeker nog verder ontwikkeling ondergaan waarna een schoen ontstaat die altijd perfect om je voet zit. Wie wel eens tijdens een hardloopwedstrijd of ander sportevenement last heeft gehad van een losse veter of los zittende schoen weet waar ik het over heb. Een andere interessante doelgroep zijn mensen die door een spier- of gewrichtsziekte niet zelf meer hun schoenen aan kunnen strikken. Met deze techniek zijn zij enorm geholpen.

De Nike Hyperadapt 1.0 zal vanaf 28 november te koop zijn. Voor meer achtergrondinformatie over de schoen kun je een interessant artikel lezen op de website van Wired.

zelfstrikkende schoen van Nike

zelfstrikkende schoen van Nike

Volg Mixed Grill op social media