Nike Free is vernieuwd en verbeterd

de nieuwe Nike Free

Ruim 10 jaar geleden introduceerde Nike de revolutionaire Free-zool. Deze zool combineerde het gevoel van lopen op je blote voeten met de demping en bescherming van een hardloopschoen. Voor de nieuwste collectie heeft Nike heel goed gekeken naar de bewegingen van de voet en aan de hand daarvan de zool sterk verbeterd.

In een ruimte boven de Nike Store in de Amsterdamse Kalverstraat gaf Nike een uitleg over de voordelen en unieke eigenschappen van deze schoen. Opvallend daarbij was dat vroeger alle Nike Free-modellen min of meer dezelfde zool hadden. Er is alleen geëxperimenteerd met de dikte van de zool. Dat is nu anders. De belangrijkste verschillen zitten nu in het onderscheid tussen schoenen voor hardlopen en schoenen voor trainen in bijvoorbeeld de sportschool.

Driehoeken

Het nieuwe aan de zool zit in de manier waarop deze is onderverdeeld. Door diepe groeven in de zool is deze heel flexibel. De eerste generatie Nike Free had een blokvormig patroon, deze nieuwe versies hebben een geometrisch patroon van driehoeken. De belangrijkste reden om daar voor te kiezen is het feit dat een voet aan alle kant uitzet bij de landing en de afzet. Deze schoenen volgen die beweging.

de nieuwe Nike Free

De meeste modellen hebben FlyKnit als bovenwerk. Deze gebreide stof kun je mooi strak om je voet trekken met behulp van de kabels van Flywire. De schoen biedt zo onverwacht veel stevigheid. Ik heb mijn vrouw Charlotte een paar laten testen van de Nike Free RN Flyknit. Normaal gesproken loopt zij op schoenen met een dikke zool en veel elementen die voor stevigheid en stabiliteit moeten zorgen. De soepele Nike Free is daarvan misschien wel het tegenovergestelde, maar wist desondanks te verrassen. Door de Flyknit en Flywire zaten deze schoenen beter om haar voet en boden zo meer ondersteuning dan haar gewone paar hardloopschoenen.

Blote voeten

Het rennen op de nieuwe Nike Free ging haar bijzonder goed af. De voet wikkelt mooi af en je hebt dus echt het gevoel op blote voeten te rennen. Een bijkomend voordeel daarvan is dat je in deze schoenen veel meer spieren in je voet gebruikt waardoor deze een flink stuk sterker zal worden. Toen ik voor het eerst begon te rennen op Nike Free merkte ik zelfs dat ik spierpijn (de gezonde versie ervan) had in mijn voeten.

Naast een hardloopmodel is er ook een Nike Free om in te trainen. Deze schoen is gemaakt voor iedereen die in de sportschool of op het trainingsveld gaat voor een stevige workout. De Free-zool zorgt hierbij voor flexibiliteit en grip. Bedenk bijvoorbeeld maar hoe fijn het is om een schoen met goed buigende zool te dragen als je burpees of schaatssprongen doet.

De nieuwe collectie Nike Free is nu te koop bij de sportzaak of online via Nike.com.

de nieuwe Nike Free

de nieuwe Nike Free

de nieuwe Nike Free

de nieuwe Nike Free

de nieuwe Nike Free