New York: reistips voor beginners en gevorderden

New York

Of je er nu voor het eerst komt of al 100 keer bent geweest: in New York valt altijd wat moois te zien of te beleven. Wij mochten op uitnodiging van Icelandair een paar dagen naar de stad om goede tips voor onze lezers te verzamelen.

De planning begint natuurlijk al thuis. Wat wil je zien en doen? Met een goede voorbereiding kun je heel wat leuke dingen regelen. Bijvoorbeeld door het reserveren van een tafel in een goed restaurant of het kopen van kaartjes voor een voorstelling of concert. Het voorkomt dat je ter plekke iets tofs ziet dat dan al uitverkocht is. Wat ik deed was op Facebook kijken of er evenementen in New York waren tijdens mijn bezoek. Zodoende kon ik thuis al tickets regelen voor Depeche Mode in Madison Square Garden en voor een hip bierfestival in Brooklyn. Voor verdere voorbereiding en inspiratie moet je zeker op de website van NYC & Company kijken, dat is het lokale toeristenbureau van de stad.

Overstap op IJsland

Het tweede waar je op moet letten is natuurlijk het boeken van de vlucht en het regelen van een slaapplaats. Het eerste was voor mij handig, want Icelandair regelde de tickets. Het fijne aan vliegen met deze IJslandse maatschappij is dat je kosteloos een stopover van maximaal 7 dagen mag maken op IJsland. Echt een aanrader! Sowieso is een tussenstop erg fijn. Die van mij in Reykjavík duurde maar 2 uurtjes, maar zelfs dat is aangenaam tijdens een intercontinentale vlucht.

Het aanbod van accommodaties in New York is echt enorm groot. Je kunt kiezen voor een superluxe hotel op Manhattan of voor een goedkoop hostel in één van de andere wijken. Wat je kiest hangt natuurlijk helemaal af van je budget, maar het loont om ook buiten Manhattan te kijken. Ik koos voor een Holiday Inn in downtown Brooklyn. Als je de prijs vergelijkt met een soortgelijk hotel op Manhattan, dan scheelt het al snel 100 dollar per nacht. Bovendien heeft Brooklyn heel veel leuks te bieden. Het grootste voordeel van mijn hotel was de nabijheid van meerdere stations van de Subway en een splinternieuwe mall om de hoek.

Populaire attracties

Als vlucht en hotel geregeld zijn, dan is er nog 1 ding wat je thuis moet doen: het aanschaffen van een CityPASS. Zeker als je voor het eerst in New York bent, is dat echt een aanrader. Met een CityPASS kun je namelijk voordelig een aantal populaire attracties bezoeken. Een pas kost je 122 dollar en voor die prijs kun je naar de top van bekende wolkenkrabbers, gerenommeerde musea bezoeken en een mooie boottocht maken. De entreeprijzen in New York zijn hoger dan in Nederland, dus na een paar bezoekjes heb je de pas er al uit.

Ik heb in New York uitgebreid gebruik gemaakt van de CityPASS. Dat begon met een bezoek aan de Empire State Building in het donker. Je kunt deze wolkenkrabber bezoeken van 8 uur ’s morgens tot 2 uur ’s nachts. De uren vlak na opening en die aan het einde van de dag zijn het rustigst, maar ook dan zul je waarschijnlijk niet de enige zijn die naar boven gaat. Hoe bijzonder het gebouw is, zie je al direct bij binnenkomst. De lobby en de gangen zijn uitgevoerd in prachtig art deco. Ook de razendsnelle lift naar boven is een belevenis. Eenmaal boven ligt de stad letterlijk aan je voeten. Adembenemend mooi.

Nachtelijk New York

De volgende ochtend om 8 uur stond ik bij de andere wolkenkrabber die je met een CityPASS kunt bezoeken: Rockefeller Plaza. Deze toren is minder hoog en minder fraai aan de buitenkant, maar je kunt er wel helemaal naar het dak. Ook is het uitzicht bij Top of the Rock beter dan op het Empire State Building. Je kunt namelijk Central Park goed bekijken en de Empire State zien staan.

Een andere manier om de stad te bekijken is door het maken van een boottocht. Ook dat deed ik met de CityPASS. Bij Circle Line kun je kiezen uit 5 verschillende rondvaarten. Ik koos voor een tochtje van 1 uur, heen en weer naar het Vrijheidsbeeld. Onderweg heb je een prachtig uitzicht op Manhattan. De interessante verhalen van de gids aan boord maakten het compleet. Zo vertelde hij mij dat ik zeker naar het Intrepid Sea, Air & Space Museum moest.

Concorde en Space Shuttle

Dit museum ligt naast de steigers van de Circle Line, in het water van de Hudson. Het is namelijk een vliegdekschip met aan boord diverse expositieruimtes. Op het dek staan verschillende beroemde jachtvliegtuigen en een exemplaar van de Concorde. In een loods op het dek was ook nog een Space Shuttle te bewonderen en er was een expositie over drones. Daarnaast kun je nog aan boord van een onderzeeër. Uiteindelijk kun je ronddwalen door bijna alle ruimtes van het vliegdekschip. Erg indrukwekkend en leerzaam.

De laatste attractie die ik bezocht met mijn CityPASS was ook een museum, maar dan eentje van een geheel andere orde: The Metropolitan Museum of Art. In dit gigantische museum aan Central Park kun je echt een hele dag doorbrengen. Ik ging eerst naar de kunst uit de 20ste en 21ste eeuw. Vervolgens bekeek ik Chinese kunst uit de middeleeuwen, een Egyptische tempel, de afdeling fotografie en een voorproefje van een grote tentoonstelling over Rodin. In The Met zit ook erg goede horeca en een zeer uitgebreide museumwinkel.

The Met

Op eigen gelegenheid bezocht ik ook nog een ander museum in de stad: het Whitney Museum of American Art. Op het moment van bezoek was er op de bovenste etage een prachtige tentoonstelling met werk van Alexander Calder. Van daaruit loop je zo naar het café met terras op het dak. Niet alleen heeft het café een goede kaart voor bijvoorbeeld lunch, maar het heeft ook een fenomenaal uitzicht over het Meatpacking District. Op lager gelegen verdieping was verder een mooie expositie over protestkunst in de 20ste eeuw. En de museumwinkel is absoluut de moeite waard. Vooral de collectie boeken en de merchandise van het museum. Eenmaal buiten sta je bij het begin van The High Line, het coole stadspark op een voormalige metrotraject.

Over de metro (of subway zoals ze in New York zeggen) gesproken: voor het vervoer door de stad kun je het beste een Metrocard kopen voor het aantal dagen dat je in de stad bent. Hiermee kun je dan verder gratis reizen. New York is namelijk enorm groot. Wat op de kaart slechts een stukje wandelen lijkt, kan zomaar een tocht van een uur zijn. Leuk als je geen doel voor ogen hebt, maar anders zonde van de tijd. De Metrocard kun je kopen op ieder station. Ook heb ik af en toe gebruik gemaakt van zowel een klassieke gele taxi als een Uber. Zorg bij die laatste dat je thuis al de app op je telefoon hebt gezet. Ubers zijn vaak net even goedkoper dan een taxi.

Winkelen

In New York moet natuurlijk ook gewinkeld worden! Het maakt niet uit wat je smaak of budget is, in deze stad slaag je altijd. Sommige Amerikaanse merken als Levi’s zijn een stuk goedkoper, maar bedenk wel dat pas bij de kassa de BTW bij de prijs wordt opgeteld. Zoek je leuke en bijzondere kledingwinkels, dan moet je in SoHo zijn. Elk denkbaar hip merk heeft daar een mooie winkel. Zoek je iets exclusiefs, dan is Barneys New York een aanrader. Alle grote merken van dit moment zijn daar onder 1 dak te vinden.

Een tip voor boekenliefhebbers is Strand. Hier vind je echt enorm veel boeken. De begane grond heeft alle bestsellers, interessante tips en leuke boeken over de stad. Neem ook zeker de lift naar de bovenste etage. Daar kun je je vergapen aan zeer exclusieve uitgaven en gesigneerde boeken. Bijvoorbeeld een eerste druk van Sherlock Holmes of Tom Sawyer of een originele brief van John Steinbeck.

Williamsburg

Muziekwinkels is ook typisch iets dat mensen graag bezoeken in een andere stad. Voor de beste winkels op dat gebied moet je hier in Brooklyn zijn. De beroemdste platenzaak is Rough Trade NYC waar ze een heel erg mooie collectie hebben met nieuwe releases en klassiekers. Als je dan toch in die buurt bent, dan kun je in de omgeving van Rough Trade nog meer kleinere zaakjes vinden. Die wijk is erg de moeite waard om rond te wandelen. Williamsburg heeft de naam een enorm hipsterbolwerk te zijn, maar dat zorgt wel voor goede winkels en horeca.

Zo kun je voor goede koffie terecht bij Blue Bottle. Deze zaak zit op meerdere plekken in de stad, maar die in Williamsburg is stiekem vooral erg leuk om mensen te observeren. Onder het genot van een uitstekende koffie en luisterend naar The Smiths zie je een bonte stoet voorbij trekken van Japanse hipsters, extreem rijke kids en leden van bekende indiebands (Ik zag Will Sheff van Okkervil River). Een andere goede plek om koffie te drinken is Konditori.

Beste café van New York

Voor eten en drinken is Brooklyn sowieso een dikke aanrader. Vooral Tørst is een goede tip. Dit is een café van bierbrouwer Evil Twin. Verwacht dus geniale bieren op de 21 taps. Vraag aan de barman of je een half of kwart glas mag als je veel wilt gaan proeven. Niet alleen het bier is hier goed, maar ook het eten. De keukenbrigade bestaat uit mensen die bij de Noma in Kopenhagen hebben gewerkt.  Andere aanrader voor goed eten in Brooklyn is het Perzische Bijan’s.

Tot slot wil ik je nog het Alamo Draft House tippen. De naam doet vermoeden dat dit een biercafé is, maar in werkelijkheid is het een bijzondere bioscoop. Het zit in Brooklyn op de bovenste etage van een splinternieuwe mall (waar je in de kelder een geniale foodhal kunt vinden). De bioscoop verschilt in alles van wat je gewend bent. Je zit in een zeer ruime stoel met een tafel voor je. Op de tafel vind je een zeer uitgebreide menukaart. Voor én tijdens de film kun je van alles bestellen: pizza’s, hamburgers, steak, milkshakes met alcohol. Alle klassiekers van de Amerikaanse keuken komen aan bod. Voeg daar een enorme lijst aan toe van cocktails, whisky’s en zo’n 50 verschillende soorten bier en je begrijpt dat ik tijdens mijn bezoek aan New York meerdere keren naar de film ben geweest. De combinatie van de film IT en de gefrituurde augurken is er eentje om nooit te vergeten!

Met dank aan Icelandair voor het vliegticket en USP Marketing voor de CityPASS en Metrocard.

Skyline van New York