Een bezoek aan New York met een Nederlands tintje

New York

In de geschiedenis van New York speelt Nederland een grote rol. Als je een bezoek brengt aan de stad is het leuk om die Nederlandse connectie te ontdekken. Zeker nu er ook mooie culturele verbanden zijn.

Neem bijvoorbeeld het feit dat Jaap van Zweden sinds kort de hoofddirigent is van het prestigieuze New York Philharmonic. Wij waren aanwezig bij één van de eerste concerten onder zijn leiding en voelden ons echt trots om als Nederlander in de zaal te zitten. In de nabije toekomst zal Van Zweden ook aandacht besteden aan Nederlandse componisten als Louis Andriessen. Dat maakt de connectie extra bijzonder.

Bezoek aan het Lincoln Center

Het is echt de moeite waard om een bezoek aan Jaap van Zweden te brengen als je een trip naar New York maakt. Naast een avond vol prachtige muziek kun je ook genieten van de setting. Het Lincoln Center is indrukwekkend groot (ruim 60.000 m²) en er valt van alles beleven op het gebied van muziek, dans en theater. Per jaar vinden er duizenden voorstellingen plaats. Boek overdag een rondleiding door het gigantische complex om een mooi beeld van dit veelzijdige instituut te krijgen.

NYC
Lincoln Center

Dutch Masters in The Met

Doorkruis je na een bezoek aan het Lincoln Center het boomrijke Central Park, dan tref je nog zo’n wereldberoemde culturele hotspot: het Metropolitan Museum of Art. In The Met vind je één van de indrukwekkendste kunstcollecties ter wereld. Sinds vorige maand kun je er terecht voor een expositie met een Nederlands tintje: In Praise of Painting – Dutch Masterpieces at The Met. De tentoonstelling loopt maar liefst 2 jaar, tot 4 oktober 2020. Je kunt genieten van de schilderijen van de oude Hollandse Meesters. Al sinds de opening van The Met in 1871 vormen de doeken van schilders als Frans Hals, Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer het hoogtepunt van de collectie. Daarnaast zal er ook werk van minder bekende kunstenaars uit Nederland worden getoond. De connectie tussen Nederland en New York is in elk geval sterk aanwezig.

New York
Rembrandt van Rijn, Aristoteles bij de buste van Homerus, 1653 (collectie The Metropolitan Museum of Art, New York)

Bijzonder aan de tentoonstelling is dat de 67 schilderijen thematisch zijn opgehangen, dus niet ingedeeld per schilder. De werken zijn sociaal en cultureel aan elkaar gelieerd. Kunstenaars in de 17de eeuw waren bijvoorbeeld vaak in debat over stijlen. Je ziet bij de gekozen opstelling mooi de spanning tussen realisme en idealisme naar voren komen die in die tijd heel aanwezig was in de kunstwereld.  Denk bijvoorbeeld aan ‘Aristoteles bij de buste van Homerus’ van Rembrandt (hét topstuk uit de tentoonstelling) tegenover ‘Apollo en Aurora’ van Gerard de Lairesse.

Een heel bijzonder werk in deze expositie is een schilderij van Margaretha Haverman. Zij was één van de weinige vrouwen die in de 18de eeuw actief was als kunstschilder. Het doek ‘Een Vaas met Bloemen’ is maar zelden op zaal te zien. Er zijn tijdens In Praise of Painting trouwens veel werken te zien die niet standaard op zaal hangen. Meestal liggen ze opgeslagen in het gigantische depot van The Met. Zo’n grote kunstcollectie vraagt natuurlijk om bepaalde keuzes qua opstelling. Inclusief het depot heeft The Met namelijk maar liefst 2 miljoen objecten in het bezit.

Opvallend is dat slechts een enkele deur depot en zaal scheidt. Daar komen we stiekem achter tijdens de rondleiding die we vlak voor de opening van de tentoonstelling krijgen. Vol passie laat Adam Eaker (Assistant Curator, Department of European Paintings) ons enkele werken zien die zijn geselecteerd voor In Praise of Painting. Daarbij vertelt hij een verhaal over de Nederlandse glorietijd in de kunstgeschiedenis en de manier waarop Amerika naar deze kunst kijkt. Interessant om dit als Nederlander in New York zo te horen. Liefhebbers van Nederlandse schilderkunst dienen dus echt een bezoekje te brengen aan The Met. En neem dan meteen de rest van het museum mee! Het is zo groot en veelzijdig dat je er makkelijk een dag zoet kunt zijn.

New York
In The Met Fifth Avenue kun je echt uren ronddwalen. Maar liefst 5000 jaar aan kunst wordt tentoongesteld.

Op naar Lower Manhattan

Ben je op zoek naar echt tastbare historie? Dan moet je richting het zuiden van Manhattan, waar nog heuse sporen van de Nederlandse geschiedenis te vinden zijn. Onze gids is stadshistoricus Kevin Draper (eigenaar van New York Historical Tours, een aanrader!) en hij wacht ons op bij Bowling Green. Dit kleine park is het oudste park van New York en bevindt zich midden tussen de hoogbouw rondom Broad Way en Wall Street. Het park is al een onbebouwde plek sinds de tijd dat de stad de naam Nieuw-Amsterdam droeg en in handen was van de Nederlanders.

Naast de plek waar het tegenwoordige Bowling Green ligt, bouwde men in 1625 het Fort Amsterdam. Dit kan gezien worden als de eerste fase van het uitgroeien naar de belangrijkste stad ter wereld. Het fort moest de pas gestichte kolonie beschermen tegen andere Europese grootmachten die geïnteresseerd waren in deze strategisch gelegen handelsplek. Kevin Draper vertelt dat de nederzetting voornamelijk was bedoeld als een winstgevend bedrijf en dat iedereen die in de handel wilde door de Nederlanders welkom werd geheten. Afkomst of religie speelden daarbij nauwelijks een rol. Volgens onze stadsgids geldt deze vrijzinnige houding vandaag de dag eigenlijk nog steeds voor de New Yorkers.

Het fort staat er niet meer, maar verderop zijn er nog wel tastbare herinneringen aan de Nederlandse tijd. Bij de ingang van The Battery (ook bekend onder de oude naam Battery Park) staat een monument dat laat zien dat deze plek ooit Nederlands gebied was. De naam Battery stamt ook af van het Nederlandse woord voor een groep kanonnen: een batterij.

NYC
Castello Plan Monument op het New Amsterdam Plein. De bronzen sculptuur van kunstenaar Simon Verity en architect Martha Finney toont de kaart van de stad Nieuw-Amsterdam in 1660. Alle 317 huizen staan erop, met tuinen en boomgaarden.

Vervolgens gaat de wandeling via het Peter Minuit Plaza (Minuit kocht het eiland Manhattan in 1626 van de oorspronkelijke bewoners) en New Amsterdam Plein, richting de straten rondom Wall Street. In dit deel van New York is de geschiedenis nog tastbaar en lijken de brede avenues van de stad heel ver weg. Neem bijvoorbeeld  Pearl Street. Hier lag vroeger de grens met het water, waarin heel veel oesters te vinden waren. Vandaar dat de Nederlanders er de naam Paerlstraet/Parelstraat aan gaven. In deze straat, op de hoek met Broad Street, ligt een glazen plaat in de stoep waardoor je naar beneden kunt kijken. Hier zie je de overblijfselen van bebouwing uit de tijd van de Nederlandse kolonie.

Verderop vind je Coenties Alley, een straat geplaveid met ouderwetse klinkers. Ook deze naam heeft een Nederlandse oorsprong. Hier woonden ooit Conraet Ten Eyck en zijn vrouw Antje. De namen Co en Antje zijn uiteindelijk verbasterd tot Coenties. En verderop in South William Street zijn zelfs enkele trapgevels te bewonderen. Zo zie je maar dat Nederland nooit echt ver weg is in New York. Bij je volgende bezoek aan The Big Apple moet je zelf maar eens op ontdekkingstocht gaan! Kijk op nycgo.com voor de beste tips.

NYC
Coenties Alley in Lower Manhattan met ouderwetse klinkers
NYC
Battery Place met het Netherland Monument uit 1926. De vlaggenmast is ontworpen door de beeldhouwer H.A. van den Eijnde uit Haarlem en werd door Nerderland geschonken ter ere van de 300ste verjaardag van de Nederlandse nederzetting, die uitgroeide tot de metropool New York.
New York
Battery Park met uitzicht op de wolkenkrabbers in Lower Manhattan.
NYC
De beroemde Charging Bull (ook wel Wall Street Bull of Bowling Green Bull genoemd) nabij Wall Street, met op de achtergrond Bowling Green, het oudste park van New York.
NYC
South William Street in Lower Manhattan met trapgevels
New York
Gerard De Lairesse, Apollo & Aurora, 1671 (collectie The Metropolitan Museum of Art, New York)
NYC
Sommige zalen in The Met hebben prachtig uitzicht op Central park.
New York
Margaretha Haverman, Een vaas met bloemen, 1716 (collectie The Metropolitan Museum of Art, New York)
NYC
Aankondiging In Praise of Painting. De tentoonstelling is in de gangen rondon met plein met de planten hier beneden.
NYC
New York Philharmonic met dirigent Jaap van Zweden – David Geffen Hall, Lincoln Center