Bij NELIS West krijgen internationale gerechten een bijzondere twist

NELIS West

Na het succes van restaurant NELIS Oost in het oosten van Amsterdam, is er onlangs een tweede vestiging geopend in het westen van de stad: NELIS West. Net buiten het centrum kun je hier rustig genieten van allerlei vertrouwde gerechten, die door de chef in een modern jasje zijn gestoken.

Op zo’n 10 minuten fietsen van de binnenstad, de grootste drukte achter je latend, tref je aan het Witte de Withplein een bijzonder ruim restaurant. Dat is ook meteen het eerste kenmerk wat ons opvalt als we NELIS West binnenstappen. De tafels staan verder uit elkaar dan we gewend zijn. Heerlijk! En de donkerrode muren, de betonnen vloer en de zwarte designmeubels geven het restaurant een prettige en rustige sfeer. Wij kozen ervoor om binnen te zitten, maar op zomerse dagen kun je ook plaatsnemen op het zonnige terras aan het plein. Zowel binnen als buiten is er plek voor 100 gasten.

Wisselende menukaart

Bij NELIS West serveren ze, onder leiding van chef Robert de Balbiaan, internationale gerechten met een eigen twist. Denk bijvoorbeeld aan geroosterde runderbavette, kalfsrib-eye, rode bietenrisotto, carpaccio van gemarineerd weiderund of op de huid gebakken eendenborst. De menukaart wisselt zo’n 4 à 5 keer per jaar. Dit is om in te kunnen springen op bepaalde seizoenen, zoals het wild-, asperge- en mosselseizoen.

Gemoedelijke sfeer

We worden vriendelijk verwelkomd door mede-eigenaar Inge Galema. Zo’n 2 jaar geleden is zij samen met Kees van Marle de eerste vestiging van Nelis gestart. Nadat alles in het oosten van de stad op rolletjes liep, werd het tijd voor een Nelis in het westen. Om precies te zijn in stadsdeel De Baarsjes. Een leuke uitdaging erbij! Zeker omdat in dit deel van de hoofdstad al wel veel leuke barconcepten zitten, maar nog weinig echte dinerzaken. Met NELIS West zetten ze in op een gastvrij en gezellig restaurant waar je prima met z’n tweetjes kunt eten, maar ook met een grote groep. En gezinnen met kleine kinderen zijn eveneens erg welkom. Met mooi weer kunnen de kinderen bovendien lekker op het plein voor de deur spelen.

Onze ervaring

Gezellig en gastvrij is het er zeker! En lekker! En mooi! We hebben genoten van ons diner en alle borden waren stuk voor stuk prachtig opgemaakt. Als voorgerecht kozen we voor een heerlijk pittige en vegetarische kerriesoep met paarse bloemkool en voor kalfsrosbief met tonijnmayonaise en kappertjes. Bij het hoofdgerecht ging mijn tafelgenoot voor de op chorizo gebakken heilbot met aspergefregola, doperwtensaus, macadamiacrumble en mosselen. Ik koos voor The Dutch Weedburger met friet van zoete aardappel erbij. Deze veganistische burger van sojasnippers en zeewier kan wel eens wat droog uitvallen, spreek ik uit ervaring, maar hier was ie lekker sappig bereid. De pittige Polderketchup die bij de friet wordt geserveerd, is fantastisch. Je kunt ook een flesje kopen voor thuis. Er wordt bij NELIS West overigens niet specifiek ingezet op vegetariërs, maar ik kon er echt prima eten.

En toen nog een toetje! Hoewel de kaasplank er zeer verleidelijk uitzag, kozen we toch voor zoetigheid. Wel leuk om te vermelden is dat je de kaasplank zelf kunt samenstellen. Sommige mensen houden bijvoorbeeld niet van blauwaderkaas of geitenkaas en deze kun je dan gewoon weglaten. Onze keuze viel die avond op de mousse van tropisch fruit met pistache-ijs en de hangop met gemarineerd roodfruit. Daar dronken we een lekkere dessertwijn bij. We hielden het er bij eentje, maar je kunt ook kiezen uit een combinatie van meerdere dessertwijnen.

Schappelijke prijzen

Je hoeft trouwens niet bang te zijn om NELIS West te verlaten met een lege maag. We vonden de porties opvallend ruim. Fijn voor mensen met grote honger. De gerechten worden trouwens allemaal aangeboden tegen een schappelijke prijs. Voor niet al teveel geld ben je een mooie ervaring rijker. En het hoeft niet alleen een diner te zijn. Je kunt namelijk ook aanschuiven voor de lunch of een borrel. Mocht je je niet door Amsterdam bewegen per fiets, dan is de bereikbaarheid van het restaurant ook geen probleem. Trams en bussen stoppen er namelijk om de hoek en er zijn voldoende parkeerplekken in de buurt. Gewoon doen!

NELIS West
Witte de Withplein 43
Amsterdam
Dagelijks geopend vanaf 11:00 uur

 

NELIS West
Het terras aan het Witte de Withplein (foto: Mo Barends)
NELIS West
Onze tafel
NELIS West
Op chorizo gebakken heilbot
NELIS West
Mooi interieurdesign van rood, zwart en beton
NELIS West
The Dutch Weed Burger, van zeewier gemaakt
NELIS West
Kerriesoep met paarse bloemkool
NELIS West
Hangop gemarineerd met roodfruit, merengue en frambozensorbet
NELIS West
De kaasplank, die zelf kan worden samengesteld
NELIS West
Mousse van tropisch fruit, met chocoladestukken en pistache-ijs