Microlympics laten zien dat microben de ware Olympische helden zijn

Microlympics
Roeipootkreeftje

Tijdens de Olympische Spelen zien we de snelste, sterkste en best getrainde mensen ter wereld aan het werk. Hoe knap hun prestaties ook zien, ze vallen in het niet bij die van microben. De ongelooflijke prestaties van deze kleine organismen staan centraal in de tentoonstelling Microlympics in museum Micropia.

Enkele voorbeelden van de knappe prestaties van de microben: de poepschimmel, ook wel bekend als de Pilobolus, stoot zijn sporen bijna vijf keer zo ver als de menselijke recordhouder. Het record kogelstoten voor de mens is 23,1 meter. Deze microbe schiet zijn sporen tot wel 2 meter ver weg. Vertaald naar menselijke verhoudingen zou dit 120 meter ver zijn. En als de rondworm even groot zou zijn als Ranomi Kromowidjojo (en dus niet 840 micrometer maar 1.78 meter), zou hij de 50 meter vrije slag afleggen in 19,22747456 seconden.

In Micropia (dat een onderdeel is van Artis) kun je tijdens de Microlympics kennis maken met nog veel meer indrukwekkende prestaties en verhalen vanuit een wereld die we eigenlijk niet zo goed kennen, maar die wel overal om ons heen is. Micropia is ’s werelds enige museum waar de onzichtbare wereld van micro-organismen zichtbaar wordt gemaakt.

De Microlympics zijn t/m half september te zien in ARTIS-Micropia.

Microlympics
Raderdiertje
Microlympics
Rondworm
Microlympics
Ontdek al jouw microben met de bodyscan.
Microlympics
|

De foto’s van de microben zijn van Wim van Egmond.

Volg Mixed Grill op social media