Weekend vol design en ambacht in de Westergasfabriek

Meesterlijk Ambacht Design
Glasobjecten van Marc Barreda

Van 1 t/m 3 december vindt in Amsterdam alweer de negende editie van Meesterlijk – Design en Ambacht plaats. De industriële panden van de Westergasfabriek worden dan omgetoverd tot een paradijs waar design en ambacht centraal staan. Denk aan glasobjecten, zijden sjaals, houten vazen, smakelijke serviezen, keramische sieraden en lederen tassen.

Het inspirerende evenement in de Westergasfabriek speelt mooi in op de revival van ambachtelijke technieken. Stiekem is Meesterlijk zelfs een voorloper ervan. Nicole Uniquole, oprichter en curator van Meesterlijk, voorspelde namelijk negen jaar geleden al dat design en ambacht een trend zouden worden. Inmiddels zien veel mensen de waarde van duurzame designproducten die met liefde en vakmanschap zijn gemaakt en waarvan de herkomst bekend is. Tijdens Meesterlijk zijn er presentaties te zien van maar liefst 150 ontwerpers en vakmensen.

Made in Holland

Bezoekers van de beurs zullen getrakteerd worden op een veelzijdig aanbod van handgemaakte, kwalitatief hoogwaardige producten. Er zijn fraaie creaties te vinden voor jezelf of voor je interieur. Overigens vind je niet alleen accessoires en toegepaste kunst, er zijn dit jaar ook stijlvolle meubelcollecties te zien van onder andere Robbrecht, Spehrholz & Van Luijn en Studio H&K.

Ook collectieven als Modekwartier Arnhem zien Meesterlijk als de aangewezen locatie om zichtbaar te zijn. De Arnhemse ontwerpers brengen hun (mode)collecties onder de aandacht met stijlvolle presentaties. Verder is er werk te zien van meesterglasblazer Bibi Smit. Zij toonde eerder dit jaar tijdens Salone del Mobile in Milaan haar spectaculaire glas-installatie ‘Ripples’. Dit bijzondere werk is nu ook op Meesterlijk te aanschouwen. Op het gebied van glas is trouwens ook kennis te maken met Marc Barreda. De glaskunstenaar en bioloog toont werk dat hij voor het Nationaal Glasmuseum in Leerdam vervaardigde. Het is geïnspireerd op de beroemde illustraties van de Duitse zoöloog en filosoof Ernst Haeckel.

Mondriaan als inspiratie

Tijdens Meesterlijk wordt de sfeerrijke kapel van de Westergasfabriek omgetoverd tot ‘Mon3aankapel’. Interieurarchitect en ontwerper Karel Bodegom brengt hier het werk samen van ontwerpers die zijn geïnspireerd door het werk Piet Mondriaan. De ruimte is een ode aan de beroemde pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Er is echt van alles te zien. De ter plekke geweven en op Bauhaus geïnspireerde werken van Monica Auch passen mooi bij de viltschilderijen van Ellen van der Wiel als ook het abstracte grafische linnen van Els Lemkes. Verder kun je nog genieten van de op de vormen van het lichaam gemodelleerde sieraden van Babeth Rammelt, de poëtische fotografie van Frieda Mellema en de geometrische vaasobjecten van Esther Stasse. En in de kapel wordt bovendien een handgemaakte secretaire met een Mondriaanse vlakverdeling in houtfineer getoond. Deze vervaardigde Bodegom in opdracht van het iconische meubelmerk Thonet.

Opleidingen en lezingen

Ook dit jaar maken de ambachtelijke opleidingen weer hun opwachting. Talentvolle studenten van de Dutch Shoe Academy, het Hout- en Meubileringscollege, Vakschool Schoonhoven, Menswear & Tailoring, Academie voor Edelsmeden, Made in Maastricht en Meesteropleiding Coupeur tonen hun werk in de Westergasfabriek. Verder informeert Meesterlijk graag de bezoeker over de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van vormgeving. Op zaterdag en zondag worden voorafgaand aan de opening van de beurs trendlezingen georganiseerd in samenwerking met Stylink, Farrow & Ball en Studio Haeser. Dit is speciaal voor makers, merken en marketeers.

Bezoek de Westergasfabriek

Meesterlijk heeft overigens niet de minsten om zich heen verzameld. Het comité van aanbeveling bestaat uit bekende namen: Iris Apfel (Amerikaanse zakenvrouw en mode-icoon), Lidewij Edelkoort (trend forecaster), Diane Pernet (voormalig redacteur Vogue & oprichter internationaal Fashion Film Festival), Jan Taminiau (modeontwerper) en Richard Hutten (ontwerper). Ook benieuwd geworden? Laat je inspireren en breng komend weekend een bezoek aan deze bijzondere beurs Amsterdam.

Meesterlijk – Design en Ambacht
Waar: Pazzanistraat, Amsterdam
Wanneer: vrijdag 1 t/m zondag 3 december 2017
Openingstijden: 12.00 – 18.00
Entree: 10 euro

Meesterlijk Ambacht Design
Keramiek van Barbara Jans (Foto: Frieda Mellema)
Meesterlijk Ambacht Design
Modekwartier Arnhem (Foto: Eva Broekema)
Meesterlijk Ambacht Design
Porcelein van Heyning W/D Studio (Foto: Frieda Mellema)
Meesterlijk Ambacht Design
Meubel van Robbrecht
Meesterlijk Ambacht Design
Werk van Tess van Zalinge (foto: Team Peter Sigter)
Meesterlijk Ambacht Design
Lamp van Studio Stills