Meer design in de Nederlandse woonkamer

lekkere stoel

Nederlanders mogen dan bekend staan als een nuchter volk, maar die nuchterheid heeft men al lang laten varen wanneer het gaat over het interieur. Waar de inrichting van een huis vroeger vooral praktisch moest zijn, wordt er tegenwoordig steeds meer aandacht aan details besteed. Er zijn allerlei trends die gevolgd (kunnen) worden, maar hoewel trends komen en gaan, is er één stabiele factor in het hedendaagse Nederlandse interieur. In steeds meer woonkamers duiken namelijk bekende design elementen op.

Toch is er hierbij een kenmerk te onderscheiden dat je misschien ook typisch Nederlands zou kunnen noemen. Zoals iedereen wel weet, is design namelijk duur. Een design meubelstuk gaat al snel voor enkele duizenden euro’s over de toonbank. Veel geld voor de meeste mensen, maar gelukkig is er een oplossing voor liefhebbers van design met een iets kleinere portemonnee. Tegenwoordig zijn er namelijk replica design meubels die niet van echt zijn te onderscheiden.

Natuurlijk design van hout

Wie van houten meubels houdt, zal ongetwijfeld bekend zijn met de designmeubels van Piet Boon. Deze designer staat bekend om zijn gebruik van hout – niet alleen voor meubels zoals bijvoorbeeld eetkamertafels, maar ook voor zijn houten keukens en details voor in huis, zoals binnenzonwering en deurklinken.

Het valt te verwachten, dat aan een tafel van Piet Boon een flink prijskaartje hangt. Maar wil je graag een houten eetkamertafel in je huis, dan zijn er gelukkig ook een heleboel betaalbaardere én mooie alternatieven. De laatste tijd zijn de zogenaamde ‘boomstamtafels’ erg populair. Niet zo vreemd natuurlijk, want hoewel deze eetkamertafels nog steeds niet in de categorie goedkoop vallen, zijn ze een plaatje om te zien en zijn er meerdere winkels die dit soort tafels verkopen. Dat maakt het al een stuk makkelijker om er eentje aan te schaffen

Design stoel als eyecatcher

Heb je het over design stoelen, dan duikt algauw de naam Ludwig Mies van der Rohe op. Deze architect wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke personen in de wereld van de architectuur en ook op het design van meubels heeft hij zijn stempel gedrukt. Zijn ‘Barcelona chair’ en ‘Brno chair’ zijn al bijna een eeuw oud, maar worden nog altijd gezien als het neusje van de zalm op het gebied van design.

Deze stoelen van Mies van der Rohe kosten al snel een paar duizend euro, een bedrag dat meeste Nederlanders niet aan een stoel uit kunnen geven. Voor wie toch een excentrieke stijl in het interieur wilt creëren maar een beperkt budget heeft is een op  design geïnspireerd model een optie. In de loop der jaren zijn er diverse varianten ontstaan en vormt de fauteuil een ware eyecatcher binnen het interieur.

designlamp

Licht in de wereld van design

We weten allemaal dat lampen duur kunnen zijn, maar wil je een echte designlamp, dan mag je helemaal een flinke zak geld mee naar de winkel nemen. Een goed voorbeeld hiervan is de lamp Skygarden die in 2007 door Marcel Wanders voor FLOS Lighting werd ontworpen. Veel mensen zijn weg van het eenvoudige design, maar schrikken als zij de prijs horen. Een originele Skygarden kost meer dan tweeduizend euro!

Ook hierbij geldt gelukkig dat er een ruime keuze aan replica lampen te koop is die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Toegegeven: het is nog altijd een flinke investering van een paar honderd euro, maar dat heb je wel een bijna echte designlamp in je kamer hangen.

Replica’s zijn het nieuwe design

Het lijkt er dus sterk op, dat replica meubelen het nieuwe design zijn. En niet zo gek, natuurlijk. De echte designmeubelen, zoals bijvoorbeeld degene die we in dit artikel noemden, hebben bewezen klassiek en tijdloos te zijn. Het zijn ontwerpen die veel mensen aanspreken, maar door hun prijzen ook voor veel mensen onbereikbaar blijven. Tot nu toe!

Replica’s stellen ons in staat om ons interieur toch te verrijken met designmeubels zonder dat we daarvoor een tweede hypotheek af hoeven te sluiten. Nu design steeds meer in de spotlights staat en door steeds meer mensen gewaardeerd wordt, is een replica natuurlijk een fantastisch alternatief. Zo wordt Nederland ook in huis steeds een beetje mooier.

Volg Mixed Grill op social media