Makkelijk een VPN kiezen met deze checklist

netflix and chill
Foto: Mollie Sivaram on Unsplash

Voor een VPN kun je kiezen uit verschillende aanbieders. Als je zo rondkijkt, kan het aanbod best overweldigend zijn. Waar kun je zoal op letten? Welke zaken moeten echt goed geregeld zijn bij een aanbieder? Een korte checklist om snel en eenvoudig een VPN te kiezen.

Punt 1: Proefperiodes en goede deals

Bij veel VPN-aanbieders mag je gratis testen of een proefperiode afnemen. Kan dat bij een bepaalde aanbieder niet? Kijk dan eerst naar de veel gestelde vragen en de niet-goed-geld-terug-garantie van de aanbieder. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de aanbieder om te vragen welke opties mogelijk zijn. Houd ook de speciale evenementen en weggeefacties in de gaten; soms kun je een aardige korting krijgen op een VPN-dienst. Zeker rond de feestdagen en Black Friday komen we nog wel eens leuke deals tegen.

Punt 2: Verbinding voor meerdere apparaten en systemen

Waarschijnlijk gebruik je naast je computer ook regelmatig je smartphone, tablet, laptop of smart tv. Dan is het handig dat je ook deze apparaten kunt beschermen met dezelfde VPN. Veel aanbieders hebben tegenwoordig de optie om meerdere apparaten op je verbinding aan te sluiten. Handig, want dan heb je geen tien verschillende accounts nodig.

Sommige aanbieders hebben ook software die kan fungeren als een soort router. Je kunt je beveiligde netwerkverbinding dan delen met bijvoorbeeld je game console. Zo weet je zeker dat je gegevens extra beveiligd door een tunnel verstuurd worden.

Punt 3: Heb je met een bonafide dienst te maken?

Helaas, bij alle aangeboden diensten zijn wel eens aanbieders met minder goede bedoelingen te vinden. Zo zijn er ook aardig wat gratis VPN-aanbieders die eigenlijk niet eerlijk zakendoen. Ze stelen je data, je gegevens en verkopen deze door aan derden. Daarom is het belangrijk dat je de eerlijke recensies over diensten leest. Heb je met een bonafide dienst te maken? Is de verbinding snel? Wat zijn de opties?

Probeer vooral te beoordelen op feiten, zoals de snelheid en de locaties van de aangeboden servers. Kijk naar de veiligheid van de servers. ‘De beste VPN’, ‘De nummer één applicatie’ en dergelijke claims zijn natuurlijk subjectief en geen feiten.

Punt 4: Ondersteunde landen en snelheden

Als je bijvoorbeeld Netflix uit bepaalde landen wilt zien, heb je daarvoor een VPN-server in dat land nodig. Kijk daarom goed welke serverlanden door de dienst worden aangeboden. Meestal hebben betaalde aanbieders een grotere keuze en is de kans groter dat je een server in het juiste land vindt.

Het aantal servers dat wordt aangeboden in een land is ook van belang om een inschatting te kunnen maken van de snelheid. Hoe meer aangeboden servers, hoe beter; het dataverkeer wordt dan beter verspreid, waardoor de kans kleiner is dat je de verbinding moet delen. Daardoor geniet je van sneller internet.

Punt 5: The Five Eyes

Een VPN kies je vaak om je privacy te waarborgen en veiliger te internetten. Vijf landen zitten daarin een beetje dwars: The Five Eyes. Dit zijn Canada, Nieuw-Zeeland, Australië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Hier kunnen aanbieders van VPN’s gedwongen worden informatie aan de overheid te overleggen. Bij voorkeur kies je dus voor een aanbieder met een hoofdkantoor in een ander land dan de hiervoor genoemde landen. Zo ben je beter verzekerd van je privacy.

Neem al deze aspecten in ogenschouw bij het kiezen van een VPN. Zo maak je een weloverwogen keuze en hoef je niet van VPN-dienst naar VPN-dienst te switchen.