KunstRAI focust dit jaar op Barcelona

KunstRAI

Het is weer tijd voor de KunstRAI! Van 4 t/m 8 april vindt alweer de 34ste editie van de beurs plaats. In de Amstelhal van de Amsterdamse RAI is van alles te zien op het gebied van hedendaagse autonome en toegepaste kunst.

Ook dit jaar is er tijdens de KunstRAI/ArtAmsterdam weer veel te beleven bij de stands van de deelnemende galeries. In totaal tonen 90 galeries het werk van allerlei kunstenaars. Behalve hedendaagse schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie is er ook plek voor toegepaste kunst, design en sieraden. Het aanbod is enorm veelzijdig!

Focus Barcelona

Waar het eerder de beurt was aan Berlijn en Antwerpen, staat tijdens deze editie van de KunstRAI Barcelona centraal. Zeven galeries uit de Catalaanse stad hebben de uitnodiging aanvaard om te laten zien welke internationale reputatie Barcelona heeft op het gebied van de hedendaagse kunst. De deelnemende kunstgaleries zijn L&B Contemporary Art, N2 Galeria (met o.a. heel tof werk van David Moreno, waar we onlangs enthousiast over schreven), 3Punts, Victor Lope, Contrast, Pigment en de befaamde Sala Parés. Laatstgenoemde is opgericht in 1877 en daarmee één van de oudste galeries voor contemporaine kunst ter wereld.

Jonge galeries en solo-exposities

Er zijn dit jaar 25 galeries die naast hun algemene stand ook nog een zogeheten solostand inrichten. Hierin geven ze het werk van één van hun kunstenaars extra aandacht. Daarnaast is er ook weer plek voor startende galeries. Onder de naam Raw Edge mogen zij zich presenteren. De jonge galeries zijn geselecteerd op basis van hun vernieuwende en gedurfde aanbod. Maak je op voor opvallende kunstenaars met dito presentaties.

Voor startende verzamelaars

Aan beginnende verzamelaars is ook weer gedacht tijdens deze editie. Op initiatief van QLICK Gallery is voor de tweede maal Het Kunstkabinet ingericht. Hier vind je werk van veel deelnemende galeries met prijskaartjes tot 1500,- euro. Leuk dus voor mensen met een kleinere beurs. Ook zal QLICK Gallery op donderdagavond 5 april vanaf 21:00 uur weer een avond organiseren waarbij de KunstRAI openblijft tot 12 uur ’s nachts. Deze avond, speciaal voor de jonge en beginnende kunstverzamelaar, belooft A Curious Affair te worden. Er is een gevarieerd programma, met onder andere een ‘Spoedcursus verzamelen door Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen’ en een ‘Tour in the dark’.

WOW en Willem de Kooning

WOW is een creatieve broedplaats aan de Wildzanghlaan in Amsterdam-West. Hier wonen en werken jonge, onlangs afgestudeerde kunstenaars samen. Dit resulteert in intrigerende cross-overs tussen beeldende kunst, mode, design, muziek en film. Een selectie hiervan wordt op de KunstRAI getoond. Naast WOW is er trouwens nog meer plek voor aanstormend talent. De presentatie She By Reality toont werk van deelnemers die recent zijn afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Deze toonaangevende kunstacademie leidt ‘creative pioniers’ op en bereidt hen voor op een (internationale) professionele loopbaan.

Backstage

Na eerdere succesvolle edities toont De Kersentuin opnieuw de tendensen binnen de hedendaagse beeldhouwkunst. De backstage presentatie bestaat uit het werk van zowel opkomend talent als gevestigde namen. De selectie werd gedaan door Annelies Kers (o.a. eigenaar van KersGallery). Dit jaar hebben kunstenaars zich verdiept in de medemens en heeft de tentoonstelling de titel Wie Is Ik? gekregen. Wanneer de bezoeker De Kersentuin binnenloopt wordt deze van alle kanten aangekeken door ‘de ander’ die figureert in schilderijen, sculpturen, foto’s of video’s. En een mooie bijkomstigheid is dat alle getoonde werken te koop zijn via de KunstKoopregeling van het Mondriaan Fonds.

Ode aan textiel

Verder zal er een speciale plek ingeruimd zijn voor een groots werk van de Amsterdamse kunstenares Barbara Broekman. Voor het werk My Second Skin heeft zij 46 verschillende textieltechnieken uitvergroot en samengesteld tot een enorme tent. Met dit project maakt Broekman de rijke geschiedenis van de textielcultuur tastbaar. In een tijd waarin textiel is verworden tot een wegwerpartikel brengt zij een ode aan het vakmanschap van textielarbeid uit alle delen van de wereld.

KunstRAI is te bezoeken van 4 t/m 8 april 2018.

Amsterdam RAI
Amstelhal (Hal 7), ingang Wielingenstraat

Openingstijden:
Woensdag 4 april van 17:00 tot 22:00 uur
Donderdag 5 april van 12:00 tot 21.00 uur
Vrijdag 6 april van 12:00 tot 21.00 uur
Zaterdag 7 april van 11:00 tot 18.00 uur
Zondag 8 april van 11.00 tot 18.00 uur

KunstRAI
Eliza Kopec, Celestial Objects – Galerie Nummer 40 (Onderdeel Solostands)
KunstRAI
Marcos Cárdenas, Pop – galerie Sala Parés (Onderdeel Focus Barcelona)
KunstRAI
My Second Skin van Barbara Broekman. Een ode aan textielarbeid.
KunstRAI
Manuel Castillero, Ozymandias – Galeria Contrast (Onderdeel Focus Barcelona)
KunstRAI
Jeroen Henneman, Doos, 2017 – Galerie WonderWood Amsterdam (Onderdeel Solostands)
KunstRAI
Installatie van Fransje Killaars (Onderdeel De Kersentuin)
KunstRAI
Op pad met zaklampen tijdens de avondopenstelling A Curious Affair. Georganiseerd door Qlick Gallery.

Volg Mixed Grill op social media