Kunstenaar maakt digitale verkeersopstopping in Google Maps

We vertrouwen tegenwoordig massaal op techniek en het internet, maar klopt die informatie wel altijd? Kunstenaar Simon Weckert laat met een simpele hack zien dat niet alles is wat het lijkt.

Zo maken we in het verkeer vaak gebruik van Google Maps. Deze kaart beschikt over real time informatie en kan je daarom slim de snelste route van A naar B wijzen. Files en ongelukken worden snel ontdekt, zodat Google je op tijd een alternatieve route kan geven. In dat blinde vertrouwen in Google Maps schuilt ook een gevaar, want de informatie kan gemanipuleerd worden.

Demonstratie

Dat ontdekte kunstenaar Simon Weckert zo’n drie jaar geleden. Tijdens een grote demonstratie in zijn thuisstad was er door de grote massa mensen op straat nagenoeg geen verkeer in de stad. Toch gaf Google Maps een file aan. De nieuwsgierige Weckert besloot een kijkje te nemen en zag dat er ter plaatse helemaal geen auto’s stonden, maar dat op die plek heel veel demonstranten waren.

De mobiele telefoons gaven massaal locatiedata door aan Google, waarna de algoritmes niets anders konden concluderen dan dat er sprake was van een vreselijk verkeersinfarct. Bij wijze van experiment en bovenal als kunstzinnige performance heeft Simon Weckert dit trucje op geniaal simpele wijze herhaald.

99 iPhones

Hij leende bij vrienden 99 iPhones, zorgde dat de telefoons hun locatie deelden met Google en legde ze allemaal in een karretje. Hiermee wandelde Weckert door de straten van Berlijn. Al snel sloeg Google Maps op hol en gaf aan dat er langs de route van Weckert overal files en opstoppingen waren. Google ging er namelijk vanuit dat 99 telefoons min of meer gelijk staat aan evenzoveel auto’s.

Google zelf nam de uitslag van het experiment sportief op en liet in een verklaring weten dat ze voor verkeersinformatie gebruik maken van verschillende bronnen met data. Waaronder dus data van personen die de informatie delen met hun smartphone. Dit gaat overigens geheel anoniem. Google gaf aan dit creatieve idee te waarderen en aan de hand van de resultaten te gaan kijken hoe ze de informatie in Google Maps nog nauwkeuriger kunnen maken.

digitale verkeersopstopping in Google Maps

digitale verkeersopstopping in Google Maps

Foto’s: Simon Weckert