Indrukwekkende installaties tijdens het komende Amsterdam Light Festival


Amsterdam Light Festival 2016

Sinds enkele jaren sieren lichtinstallaties de Amsterdamse binnenstad tijdens de donkere dagen van december en januari. De kunstwerken van het Amsterdam Light Festival zorgen ieder jaar weer voor een bijzondere sfeer. Dit jaar vindt de vijfde editie van het festival plaats en in het kader daarvan werden kunstwerken ontwikkeld door architecten als Mels Crouwel en Ben van Berkel.

Net als tijdens eerdere edities is het Amsterdam Light Festival te ervaren op 2 manieren: te voet, via de route Illuminade of per boot, via de route Water Colors. Ook kun je natuurlijk allebei doen! Startpunt van de wandelroute is in elk geval de Blauwbrug bij het Waterlooplein. Hier bevindt zich het kunstwerk Eye_Beacon van UNStudio (Ben van Berkel en Caroline Bos). Deze lichtinstallatie bestaat uit 2 verbonden kubussen met een huid van rekbaar textiel. De Eye_Beacon communiceert met omstanders door middel van lichtgevende patronen en veranderende kleuren. Het idee is gebaseerd op organismen die diep in de zee leven. Zij communiceren met elkaar in de duisternis via eigen gecreëerd licht. Een indrukwekkend gegeven. Het kunstwerk van UNStudio is uitgevoerd in samenwerking met MDT-tex en doet tijdens het festival ook dienst als centraal informatiepunt. Ook is het werk te zien tijdens de vaarroute.

Lightwaves

Het kunstwerk Lightwaves is ontstaan door een samenwerking tussen Benthem Crouwel Architects (o.a. Jan Benthem en Mels Crouwel) en ontwerper Jólan van der Wiel. Ook het idee achter deze lichtinstallatie is gebaseerd op wezens die in de zee leven. Zeevonken zijn kleine organismen die licht geven als ze bewegen in het water. Dit zorgt in de zomer voor een bijzondere gloed in het water langs de kustlijn van Nederland. Lightwaves bootst het gedrag van de zeevonken na. Het kunstwerk fonkelt wanneer de duizenden LED-lampjes meebewegen met de wind. Lightwaves maakt onderdeel uit van de vaarroute.

Internationaal

Ook internationale architecten leveren lichtinstallaties tijdens het festival. Het Amerikaanse Choi + Shine Architects ontwikkelde bijvoorbeeld The Lace. Het kunstwerk vormt een enorme kanten muts die bestaat uit een weefsel van lichtgevende draden. Het zwevende driedimensionale werk zal boven de Herengracht te vinden zijn. Een ander werk is Rhizome House. Dit werd ontworpen door DP Architects uit Singapore. Het bestaat uit allemaal krioelende wortels die licht beginnen te geven als iemand het kunstwerk betreedt.

Editie 2016

Ben je nieuwsgierig geworden naar de overige kunstenaars die deelnemen aan het Amsterdam Light Festival? Of wil je meer weten over de installaties die binnenkort te zien zijn in de hoofdstad? Dan kun je de totstandkoming van de kunstwerken volgen via de website van het festival.

Water Colors, de vaarroute: 1 december 2016 t/m 22 januari 2017

Illuminade, de wandelroute: 15 december 2016 t/m 8 januari 2017

Amsterdam Light Festival 2016

Amsterdam Light Festival 2016

Amsterdam Light Festival 2016

Amsterdam Light Festival 2016

Volg Mixed Grill op social media