Het Amsterdam Light Festival is het mooist vanaf het water

amsterdam light festival

Een tochtje over de Amsterdamse grachten is altijd fijn, maar tot en met 18 januari is het extra fijn want dan kun je genieten van de kunstwerken van het Amsterdam Light Festival.

Tijdens dit festival staan licht en kunst centraal. Langs een route die je het beste met een boot kunt volgen staan 26 kunstwerken van uiteenlopende kunstenaars van over de hele wereld. Je kunt natuurlijk ook wandelen of fietsen, maar vanaf een boot is de stad sowieso al mooier en tijdens Amsterdam Light zie je de lichtjes van de kunstwerken prachtig weerkaatsen in het water. Onder sommige kunstwerken zoals Effervescence van de Fransman Géraud Périole en Floating Bridge van Leandro Mendes uit Brazilië kun je door varen wat zorgt voor een unieke ervaring. Andere kunstwerken reageren juist op voorbij varende boten.

Social Media

Andere werken zijn interactief via social media. Bij de Torontobrug staat The Sphere of Amsterdam die reageert op tweets die over Amsterdam gaan. Een stuk verderop in de Amstel bij het Waterlooplein staat 178 Bottles, 1 Message, een groot hart waar je via Facebook de vlag van je thuisland op kan projecteren. Eigenlijk is ieder kunstwerk langs de route interessant. Het niveau van de inzendingen is hoog, mede vanwege het feit dat er enorm veel van die inzendingen waren. De organisatie had dus een luxeprobleem.

Wil je een boottocht met gids maken langs de kunstwerken van het Amsterdam Light Festival, reserveer dan snel via de website van het festival want deze tochten zijn populair en snel uitverkocht. Je kunt overigens ook de route volgen met een van de gewone rondvaartmaatschappijen.

Vanaf 11 december zijn er nog meer kunstwerken in de stad te zien. Dan begint de Illuminade. Deze route door de plantagebuurt loopt niet over water maar moet te voet worden gedaan. Als je tijdens een bezoek aan het Amsterdam Light Festival nog meer lichtkunst wilt zien, ga dan ook langs de Oude Kerk voor de tentoonstelling van Tony Oursler.

amsterdam light festival

amsterdam light festival

Foto’s: Janus van den Eijnden