Help in de strijd tegen corona terwijl je slaapt

dreamlab

Wereldwijd zijn wetenschappers druk op zoek naar dé oplossing tegen COVID-19. Bijvoorbeeld de onderzoekers bij Imperial College London. Wist je dat jij ze kunt helpen, terwijl je slaapt?

Voor wetenschappelijk onderzoek is vaak heel veel rekenkracht nodig. Daarvoor gebruiken ze normaal gesproken supercomputers, maar daarvan zijn de krachten ook beperkt. In plaats van allerlei nieuwe peperdure computers aan te schaffen is het slimmer om op zoek te gaan naar rekenkracht die al beschikbaar is.

Vrijwel iedereen heeft een moderne smartphone in zijn bezit. Zo’n telefoon is eigenlijk een kleine computer. Om de krachten van al deze telefoons te gebruiken voor belangrijk medisch onderzoek heeft Vodafone de app Dreamlab gebouwd. Deze app laat je draaien als je ‘s nachts ligt te slapen en je telefoon aan de oplader ligt. Dankzij de Wi-Fi kost dit je geen data en de telefoon is de volgende dag gewoon netjes 100% opgeladen.

Supercomputer

Maar in de tussentijd stel jij wel de rekenkracht die je in huis hebt beschikbaar aan het Imperial College London. Het lijkt een klein gebaar, maar de hulp die je geeft, is groter dan je denkt. Het is namelijk zo dat 33 moderne smartphones hetzelfde werk kunnen doen als een supercomputer. Stel je eens voor als duizenden mensen in ons land elke nacht DreamLab laten draaien. Er is een grote kans dat hiermee sneller een oplossing gevonden kan worden tegen COVID-19.

De app is zo ontworpen dat het niet bij je persoonlijke gegevens en data kan en alleen gebruik maakt van de hardware van je telefoon. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over privacy. Installeren is heel eenvoudig en de app werkt op zowel iOS als Android. Op Android start de app zelfs automatisch als je op de Wi-Fi bent aangesloten en de telefoon aan de oplader ligt. Bij Apple moet je voor je in slaap valt de app activeren.

Verschillende onderzoeken

Het is overigens ook mogelijk om te helpen bij andere onderzoeken. Als je de app opent, kun je selecteren voor welk onderzoek je je telefoon beschikbaar wil stellen. Naast COVID-19 kun je ook onderzoek naar verschillende varianten van kanker of ander medisch onderzoek technisch ondersteunen. Het zou best kunnen dat je om persoonlijke redenen liever daarvoor kiest.

Wil je meer doen dan alleen de app installeren, dan kun je ook je Instagram Stories gebruiken om vrienden te mobiliseren. Dat kan met de hashtag #slaapdonatie en een wolkje waarin je vrienden tagt mee te doen. Op de website van DreamLab kun je alle informatie bekijken over zowel de app als over #slaapdonatie. Doe je mee?