Een heerlijke zondag op Grasnapolsky

wat een prachtige locatie voor een festival

Nederland kent tegenwoordig veel festivals. In de zomer kun je in het weekend soms kiezen uit wel 5 verschillende muziekfeesten. In de winter heb je Grasnapolsky, een festival dat op een prettige manier anders is dan de rest. Grasnapolsky duurt een heel weekend. Je kunt dan overnachten in een huisje op een bungalowpark, maar het is ook mogelijk om 1 dag langs te komen. Wij kozen voor het laatste.

Al tijdens de reis naar Grasnapolsky merk je dat dit geen gewoon festival is. Net als bij Into The Great Wide Open moet je moeite doen om er te komen. Je zult vervolgens echter worden beloond met een fantastische locatie. In dit geval blijft de auto achter op een grasveld bij een manege, waar je op een pendelbus stapt die je naar de ingang van Radio Kootwijk brengt. Eerst zie je de tussen de bomen verscholen Watertoren waar tijdens Grasnapolsky intieme sessies zijn. Daarna wandel je over een oprijlaan naar één van de mooiste gebouwen van Nederland: het zendergebouw van Radio Kootwijk.

Radio Kootwijk zit vol met verhalen. In de vorige eeuw deed het dienst als zendgebouw en dan vooral voor het contact tussen Nederland en de koloniën. Bijna overal in Europa zijn dit soort gebouwen afgebroken, maar deze is gelukkig blijven staan. Van binnen is het gebouw nog mooier dan van buiten met als hoogtepunt de prachtige Zenderzaal met mozaïekvloer en grote ramen.

Dwalen door de Catacomben

Daar zien we de eerste muzikale act van de dag: George Cosby, een jonge singer-songwriter uit Londen, die doet denken aan Jeff Buckley en Patrick Wolf. Mooi om even een paar liedjes naar te luisteren, maar het gebouw en de omgeving roepen om ontdekt te worden. Zo kun je via een trap naar de top van het gebouw om vanaf een balkon van het uitzicht te genieten. Of dwalen door de Catacomben en daar een biertje drinken bij de bar van Brouwerij Oedipus.

Ook buiten valt van alles te zien. Er staan kunstwerken in de natuur, je kunt op jeepsafari met de boswachter en er is een mysterieuze bunker. Vroeger was deze bunker een groot geheim en de laatste decennia was deze zelfs hermetisch afgesloten met een betonnen plaat, maar vandaag is de bunker open voor publiek. Binnen ga je terug naar de tijd waarin de Koude Oorlog dreigde. En ook hier zijn werken van kunstenaars te vinden. De mooiste is van twee componisten die een installatie bouwden waarbij de bezoeker met behulp van deurtjes een eigen compositie kan maken. Verder hadden we in de Bunker een mooi gesprek met Coby die al 70 jaar in Radio Kootwijk woont.

Multispeaker-installatie van Strijbos & Van Rijswijk in de Bunker
Multispeaker-installatie van Strijbos & Van Rijswijk in de Bunker

Dan is het weer tijd voor muziek. In één van de twee kleine gebouwtjes bij de ingang zien we Linde Schöne. Haar EP uit 2016 was al favoriet bij Mixed Grill, maar live weet ze ons helemaal in te pakken. En dat terwijl Linde heeft te maken met flink wat tegenslagen. Haar vriend en eenmans-begeleidingsband is ziek en daarom moet ze het doen met een DJ die instrumentale versies van haar nummers instart. Ondanks de verre van perfecte omstandigheden laat de zangeres zien en vooral horen wat haar kwaliteiten zijn. Ze heeft een geweldige stem, de liedjes hebben moddervette en moderne arrangementen en ze beschikt over humor en improvisatievermogen.

Geheim optreden

Op het grote podium van de Zenderzaal pakken we daarna nog het staartje van het optreden van Afriquoi mee. Zij spelen een mix van klassieke Afrikaanse muziek en dance. Perfect om elk festivalpubliek aan het dansen te krijgen. Na dat optreden gaat het gerucht dat Moss een geheim optreden geeft. Het buiten wachten in de rij duurt echter zo lang dat mijn lichaam begint te protesteren tegen de kou. In de Loods van Joost vinden we de broodnodige warmte.

Deze schuur is de plek waar de wat ruigere en stevigere bands van Grasnapolsky staan. Wij treffen er het Rotterdamse Iguana Death Cult die met het nummer beter en beter worden. De smerige rock met surfinvloeden nodigt uit tot een stevige moshpit, inclusief crowsurfers. De bekoelde R&B van het Deense CHINAH is daarom misschien een net iets te grote overgang, maar luistert wel lekker weg.

Magisch moment

LUWTEN maakt een heel stuk meer indruk. Sterker nog: deze band rondom zangeres Tessa Douwstra heeft alles in zich om een grote naam te worden. Alles klopt: de liedjes, de sfeer, het geluid. Denk hierbij aan andere bijzondere vrouwen als Feist en St. Vincent en je komt in de buurt bij wat LUWTEN maakt. Extra bijzonder is het om het optreden te zien vanaf het balkon van de Zenderzaal, waar het ineens opvalt dat klassieke dansers de vloer voor het hoofdpodium hebben ingenomen. De combinatie van de prachtige muziek, de bijzondere zaal en de dansers zorgt voor een magisch moment.

De headliner van de dag is de Canadees Andy Shauf. Zijn ingetogen popliedjes zijn prachtig, vooral door het gebruik van de klarinet. Vanaf het balkon hoopte ik een mooi concert te zien en te horen, maar het geluid is opvallend zacht. Dat past wel bij de muziek, maar in een grote zaal op een festival gaat het geroezemoes dan toch overheersen. Jammer, maar de muziek van Andy Shauf blijft natuurlijk wonderschoon. Een mooie afsluiter om mee te nemen naar buiten, de kou in. Op weg naar de parkeerplaats en tijdens de autorit naar huis is er maar 1 conclusie: Grasnapolsky is één van de mooiste festivals van ons land.

Klassieke dans tijdens LUWTEN
Klassieke dans tijdens LUWTEN
Andy Shauf op Grasnapolsky
Andy Shauf