De 5 meest gehoorde smoesjes over haartransplantaties

jonge man

Een gemiddeld mens heeft zo’n 100.000 haren op het hoofd. Ongeveer de helft ervan staat bovenop, de andere helft bedekt de zijkanten.

Maar niet iedereen is gemiddeld. Alopecia androgenetica, erfelijke kaalheid, wil weleens de kop opsteken. Wie geluk heeft krijgt pas na het vijftigste jaar met kaalheid te maken, maar er zijn ook gevallen waarin het al vanaf een jaar of twintig optreedt. Onderhand kent iedere kalende man wel het recept: een haartransplantatie. Technieken zijn de laatste jaren geperfectioneerd. Maar waarom durven mannen de drempel van een haarkliniek niet over? De vijf meest gehoorde – en onjuiste – excuses.

1. Een haartransplantatie is een pijnlijke ingreep
Het wás een pijnlijke ingreep. In de tijd van de FUT-methode, de Follicle Unit Transplant, werden repen hoofdhuid weggesneden om in delen elders te worden teruggeplaatst. Ondanks een verdoving kon een transplantatie tot wat napijn leiden. Tegenwoordig is de FUE-methode (Follicle Unit Extraction) in opmars. Met een beter resultaat en nagenoeg pijnloos. Haarzakje na haarzakje wordt professioneel verplaatst. Met een paracetamolletje is er na de behandeling niets meer van te voelen.

2. Een haartransplantatie geeft maar tijdelijk effect
Een goed uitgevoerde haarimplantatie is een ingreep voor het leven. Van de verplaatste haarzakjes slaat 90% na een paar maanden aan om ‘normaal’ haren te blijven produceren. Toch blijft het hardnekkige misverstand bestaan dat een haartransplantatie na verloop van tijd moet worden herhaald. Vermoedelijk doordat in enkele gevallen het kalende gebied zich uitbreidt, doordat het haaruitvalprobleem op het moment van behandeling nog niet gestabiliseerd is.

haartransplantatie

3. Een haartransplantatie is een taboe
Mannen en cosmetica: het was een tijdlang niet echt een geslaagd huwelijk. Maar nu ook de heren aandacht besteden aan hun uiterlijk (mannencosmetica is zelfs booming business), is ook de haartransplantatie geaccepteerd. Belangrijker nog is dat bijna niemand ziet dát er een behandeling is geweest. Het haar wordt voor de behandeling iets korter geschoren, dus je kunt altijd zeggen dat je een korte coupe hebt gevraagd aan je kapper…

4. Een haartransplantatie is duur
Privé-haarklinieken zijn er al sinds 1984, toen Hairplus medical care in Rotterdam de eerste was in ons land. Bovendien zijn technieken zoals FUE ontwikkeld en steeds verder geperfectioneerd. Daardoor is de efficiëntie van de behandeling verder toegenomen. En ook dát vertaalt zich weer in vriendelijke prijskaartjes. Niet alleen voor hoofdhaartransplantaties overigens, maar ook voor snor- en baardhaartransplantaties!

haartransplantatie

5. Een haartransplantatie is voor mij niet geschikt
Mannen die hun haargrens hebben zien oprukken naar de kruin, denken vaak dat er onvoldoende haar overblijft om te transplanteren. Dat is in 95% van de gevallen onterecht. Ook spelen de gewenste haardichtheid en de grootte van het te transplanteren gebied een rol. Voor een goed resultaat met de FUE-haartransplantatiemethode zijn ongeveer 3000 haarzakjes nodig bij een groot kalend gebied. Zelfs voor wie de helft van zijn 100.000 haren kwijt is, is dat nog steeds een relatief beperkt aantal.

hairplus medical care