Een graanveld op een stuk grond van 4.5 miljard dollar

graanveld in New York

New York is altijd vruchtbare grond geweest voor kunstenaars. Soms zelfs in een letterlijke betekenis, want in 1982 lag in Manhattan het duurste graanveld ooit.

Vanwege een grootschalig nieuwbouwproject lag een groot stuk grond braak in het deel van Manhattan dat nu bekend staat als Battery Park City. Deze buurt ligt tussen het World Trade Center (met toen nog de Twin Towers) en Battery Park in het uiterste zuiden van Manhattan. Kunstenaar Agnes Denes zaaide op het land tarwe en liet dit uitgroeien tot mooie goudkleurige aren. Uiteindelijk kwamen er machines die de tarwe ook daadwerkelijk hebben geoogst. Het project Wheatfield draaide om belangrijke thema’s als voedsel, energie, economie en handel.

Wall Street

Op maar 2 blokken verwijderd van Wall Street, het wereldcentrum van de economie, groeide op een stuk peperdure grond graan. Het lijkt een nutteloze handeling en vooral zonde van de kostbare grond, maar we moeten niet vergeten hoe belangrijk het is dat er plaatsen zijn waar men ons voedsel laat groeien.

Na de oogst ging het graan de wereld over. Het Minnesota Museum of Art organiseerde The International Art Show for the End of World Hunger, een rondreizende tentoonstelling die wereldwijd 28 steden heeft aangedaan. Ter plekke deelde men het graan uit zodat mensen zelf tarwe konden verbouwen.

graanveld in New York

graanveld in New York

graanveld in New York

graanveld in New York

graanveld in New York

graanveld in New York

graanveld in New York

Foto’s © Agnes Denes