Zo belangrijk is goede koffie op het werk

lekker, koffie!

Je kan koffie gerust de brandstof van onze economie noemen, want zonder koffie op het werk zouden heel veel mensen een stuk minder presteren. Over koffie op het werk zijn allerlei onderzoeken gedaan met interessante uitkomsten. We hebben er een paar voor je op een rij gezet.

Voordat we met de onderzoeken beginnen, willen we het nog even over iets heel belangrijks hebben: kwaliteit. Koffie op het werk is bij veel bedrijven nog steeds van matige kwaliteit. Erg jammer, want goede apparatuur, zoals bijvoorbeeld Jura koffiemachines, en goede bonen zijn de basis van een uitstekende bak koffie. En dankzij die lekkere koffie kunnen mensen weer extra productief zijn.

In alle onderzoeken komt namelijk naar voren dat smaak voor de koffiedrinkers de allerbelangrijkste factor is. Pas daarna volgt het feit dat de koffie het liefst gratis moet zijn. Andere veelgenoemde eisen die men stelt aan koffie op het werk zijn een snelle bereidingstijd, een begrijpelijke bediening van de koffieautomaat en keuze uit verschillende soorten koffie.

Vrijheid

Met dat laatste bedoelen de drinkers niet zozeer de soort boon, maar meer de keuzevrijheid in bereidingen. Zo drinkt 60% van de koffiedrinkers het liefst cappuccino op het werk. Bij vrouwen ligt dit percentage zelfs op 73. Daarbij trekken wij Nederlanders ons helemaal niets aan van de ongeschreven Italiaanse regel dat je cappuccino niet na 11 uur ‘s morgens mag drinken.

Andere populaire varianten zijn de gewone zwarte koffie (al dan niet met suiker), de latte, espresso en de Wienermelange met cacao. Bij veel koffiemachines hebben de varianten een cijfercode die mensen uit hun hoofd kennen. Als iemand een rondje koffie voor de afdeling of kamer gaat halen hoor je vaak die codes voorbijkomen.

Opstaan

Dat koffie halen voor iedereen is natuurlijk heel sociaal, maar eigenlijk is het beter om iedereen zijn eigen koffie te laten halen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het vaak dezelfde personen zijn die de koffie halen en dat anderen zich graag laten bedienen. Dat klinkt luxe, maar het is juist goed om af en toe op te staan van je werkplek en naar de koffiemachine te lopen.

Andere reden waarom het goed is om koffie te drinken is dat het zorgt voor alertheid, waardoor je je beter kunt focussen op het werk. Ook helpt koffie tegen depressiviteit. En als je de koffie met weinig melk en geen suiker drinkt is het ook nog eens heel laag in calorieën.  Probeer je inname van koffie wel te beperken tot maximaal een kopje of 5. Te veel is namelijk ook weer niet goed.

Op de universiteit van Linköping in Zweden hebben ze onderzoek gedaan naar de gesprekken bij de koffieautomaat. Niet alleen het nieuws en de politiek worden hier besproken. Het komt regelmatig voor dat collega’s hier spontaan ideeën uitwisselen die ze in bijvoorbeeld vergaderingen niet zouden delen. Het laagdrempelige samenzijn voor een kop koffie zorgt voor een lagere drempel en een informele sfeer. Je kunt op deze plek bijvoorbeeld heel makkelijk een leidinggevende aanspreken.

Lekker veel

In Nederland drinken we dus graag een goede kop koffie. In sommige onderzoeken staan we zelfs wereldwijd op de eerste plek met gemiddeld 2.414 kopje per dag. Dat is 8 keer zo veel als de koffieminnende Italianen. In andere onderzoeken komen juist de Scandinavische landen boven ons uit.

Het is waarschijnlijk maar net hoe je de vraag stelt en aan wie, maar waar we wel zeker van kunnen zijn, is dat wij Nederlanders gek zijn op koffie. Veel koffie en bovenal goede koffie. Een slimme werkgever maakt hier gebruik van.