Glee: jolijt om campy high school musical

de hoofdpersonen uit glee

De Amerikaanse hitserie Glee wordt vanaf 14 september in Nederland uitgezonden. In onder meer de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is de serie inmiddels een waar fenomeen.

De Glee-covers en verzamelalbums bestormen de internationale hitlijsten, menig ster staat in de rij voor een gastrol en de acteurs hebben onlangs zelfs een landelijke Glee tournee (met live optredens) afgerond. Ook de critici sluiten zich aan bij de ‘gleeks’ (fans) en lieten hun waardering voor de serie blijken met maar liefst 19 Emmy nominaties.

De serie draait om de McKinley high school muziek club (een zogeheten ‘glee club’), die haar gloriedagen inmiddels ver achter zich heeft liggen. Docent Will Schuester (Matthew Morrison), zelf ooit leerling en glee club aanvoerder, probeert de club nieuw leven in te blazen. Hiertoe stelt hij uit alle lagen van de high school hiërarchie een uiteenlopende groep ruwe diamantjes en verborgen talenten samen: het irritante strebertje, de voetbalheld, de bitchy cheerleader, de überzelfverzekerde diva – het zijn slechts een paar schakels binnen dit kleurrijke gezelschap. Doordat de leerlingen uit verschillende high school kliekjes zijn geplukt, kunnen ze elkaar nauwelijks luchten of zien. En daar ligt voor Schuester de grotere uitdaging: hoe creëer je immers een muzikaal harmonieuze eenheid als de onderlinge verhoudingen allesbehalve harmonieus zijn?

Ook de leraren van McKinley high raken regelmatig verwikkeld in hun eigen politieke spelletjes, met als uitblinker cheerleader coach Sue Sylvester, briljant gespeeld door Jane Lynch. Sylvester’s verwoede pogingen om de glee club te ontbinden, uiten zich vooral in hilarische beledigingen richting Schuester en vormen absolute hoogtepunten onder de haarscherpe dialogen die Glee rijk is (Lynch won afgelopen zondag terecht een Emmy voor Beste Vrouwelijke Bijrol).

Liefde voor muziek
Glee bedenker Ryan Murphy was eerder verantwoordelijk voor de series Nip/Tuck en het ondergewaardeerde Popular, beiden bekend om hun campy humor met een zwartgallige ondertoon. Ook in Glee zien we Murphy’s stijl terug, maar deze keer heeft hij een knappe balans weten te creëren tussen comedy, drama én musical. Elke aflevering bevat meerdere muzikale hoogtepunten die slim vervlochten zijn met de verhaallijnen – nummers worden ingezet in dienst van het scenario. Van showtunes tot pop, rock, hiphop, funk en soul; Glee gaat geen genre uit de weg. Kanye West, Beck, Beyoncé, Billy Idol, Heart, Lady Gaga, Madonna; er is voor ieder wat wils. Voor fans van het stevigere werk passeren ook eigenzinnige opvoeringen van Journey, Van Halen, Aerosmith, Kiss en Queen de revue. De passie onder de acteurs en makers voor alles wat met muziek te maken heeft, spat van het scherm en de nummers worden met zoveel verve en originaliteit gebracht dat je spontaan zin krijgt om de originele nummers (waarvan je eigenlijk vergeten was hoe goed ze waren) weer op te sporen.

Tijdgeest
Het grote succes van Glee is een duidelijke weerspiegeling van de huidige tijdgeest. Zeker gekeken naar het enorme succes van ‘homegrown’ talentenjachten zoals Idols en X-Factor, waarin complete nobody’s en ongekende talenten de kans krijgen om te schitteren. Precies dit maakt Glee ook zo toegankelijk. De cast bestaat uit vrijwel onbekende acteurs, uiteenlopend van klassiek geschoolde zang- en danstalenten (sommigen met enige theater en Broadway ervaring) tot frisse nieuwe talenten die rechtstreeks uit hun eigen high school zijn geplukt. En ze spelen de outcasts van de school, de impopulaire pubers voor wie glee club een lichtpuntje is en een kans om aan de rest van de school te laten zien wat ze kunnen.

RTL5 is al vroeg begonnen met het marketen van Glee. Jaap, de winnaar van de meest recente X-Factor (ook van RTL5) geniet momenteel van het succes van zijn cover van Journey’s Don’t Stop Believin’, maar laat dat nou net het eerste showstopping nummer zijn dat de Glee cast ten gehore brengt in de allereerste aflevering. Hiermee speelt RTL sluw in op het feit dat vooral jonge kijkers die het origineel van Journey niet kennen, moeiteloos vanaf de eerste aflevering in kunnen stromen. Daarnaast heeft RTL5 onlangs aangekondigd te beginnen met het uitzenden van dubbelafleveringen van Glee – Nederland lopen immers behoorlijk achter. In de VS kijkt men inmiddels reikhalzend uit naar seizoen twee met gastoptredens uiteenlopend van Carol Burnett en John Stamos tot Javier Bardem en Britney Spears.

Grappig, opzwepend en vooral erg camp: het is vooral Glee’s feelgood factor die een groot publiek heeft weten te vinden. Binnenkort gaat ook Nederland voor de bijl.

Glee wordt vanaf dinsdag 14 september om 20:30 uitgezonden op RTL5.

Volg Mixed Grill op social media