Getest: Razer Anzu smart glasses

Getest: Razer Anzu smart glasses

Het merk Razer kennen we vooral van de gaming accessoires zoals controllers, headsets en toetsenborden. Zo af en toe maken ze echter een uitstapje naar wat gekkere dingen. Zo hebben ze vorig jaar een gezichtsmasker aangekondigd (uiteraard inclusief RGB-verlichting) en hebben ze onlangs de Razer Anzu uitgebracht; een bril voor de langere beeldschermdagen, met een extraatje.

Design

De Anzu komt in twee verschillende monturen, één met rechthoekige glazen en één met ronde. Afhankelijk van jouw stijl kan je de keuze maken, maar in beide gevallen zijn ze gemaakt van een erg glanzend zwart plastic. Ze voelen door het dikkere montuur en materiaal stevig aan, maar tegelijkertijd ziet de Anzu er daardoor wel wat goedkoper uit.

Zoals gezegd is de Anzu bedoeld voor tijdens het werk, want het montuur is voorzien van blauw licht filterende glazen die ervoor zorgen dat je ogen minder snel moe worden. Beeldschermen en smartphones bieden tegenwoordig vaak al een blauw licht filter of nachtmodus die dit vermindert, echter wordt het geheel op je scherm dan al snel oranje. Met de Anzu is dit niet het geval en moest ik de bril meerdere keren op- en afzetten om het verschil te zien. Vooral als je met kleuren moet werken is dit dus erg handig.

Toch is er één ding wat heel erg opvalt aan het Razer Anzu design: de poten zijn erg groot en dik, maar die zijn precies de reden waarom het meer is dan zomaar een blauw licht bril.

Onverwacht goede speakers en microfoon

In de poten zitten namelijk open-ear speakers, een microfoon en touch controls verwerkt! Over de microfoon kan ik erg kort zijn; die doet wat ze moet doen. Telefoongesprekken of online conferences via Teams of Zoom, iedereen kon mij zonder probleem helder verstaan. Wel wil ik langer stilstaan bij de speakers, want hier had ik vooraf mijn vraagtekens bij. Hoe goed kunnen die nou zijn als ze in een brilpoot zitten verwerkt?

Natuurlijk bieden de Anzu speakers niet dezelfde kwaliteit als die je krijgt met een koptelefoon, maar ik was oprecht verrast door de audio van de Anzu. Met name voor het luisteren van podcasts en het voeren van telefoon/online gesprekken zijn de speakers erg fijn. Muziek klinkt prima, maar daarvoor kies ik toch liever een ander soort device die er echt voor bedoeld is. Het zou Razer niet zijn als er niet een vleugje gaming in verwerkt zou zijn en dat is bij de Anzu niet anders door de toevoeging van een ‘low latency game’ mode. Het zorgt tijdens het gamen idd voor iets sneller geluid, maar ik vond het verschil verder niet noemenswaardig. Daarvoor kwam het geluid alsnog iets té vertraagd binnen. Doordat het open-ear speakers zijn was ik benieuwd of het voor omstanders storend zou zijn als ik muziek zou luisteren, maar in een stille ruimte zijn ze slechts zachtjes te horen aldus mijn huisgenoot.

De touch controls zijn simpel genoeg in dagelijks gebruik. Door op de zijkanten te tikken van de pootjes kan je gesprekken aannemen of weigeren en je muziek pauzeren en skippen. Het enige wat ik eraan mis is de mogelijkheid tot het aanpassen van volume, hiervoor moet je dan toch weer op het betreffende device zijn.

Ook voor buiten

In de bundel die ik toegestuurd heb gekregen zaten ook meteen de zonnebrilglazen geleverd. Nu vind ik hem persoonlijk door de dikkere poten en het glimmende montuur iets té opvallen om als gewone bril naar buiten te dragen, maar mocht je daar geen problemen mee hebben why not.

De glazen zijn erg makkelijk eruit te klikken en te vervangen door het andere paar, echter ben ik wel benieuwd hoelang je dit kan doen voordat het too much is voor de glazen. Vooralsnog heb ik er geen problemen mee gehad. Wat wel jammer is, is dat er in de beschermcase geen ruimte is voor de extra set glazen waardoor je deze in het dunne kartonnen doosje mee moet nemen.

Als je al een bril hebt kan je glazen op maat laten maken voor de Anzu, maar dat zie ik eerlijk gezegd niemand doen gezien dat waarschijnlijk vrij prijzig zou uitvallen. Daardoor is de Anzu dus niet te gebruiken als je al een bril draagt. Nu heb ik het geluk dat mijn sterkte maar een minimaal verschil is, maar als je hem wel nodig hebt om überhaupt goed te kunnen zien, zou je over moeten stappen op contactlenzen.

Tot slot wil ik nog even de batterijduur aanhalen. Volgens Razer zou de bril tot zo’n vijf uur meegaan, maar ik merkte dat deze na een paar uur alleen muziek te hebben geluisterd via de bril een stuk sneller leeg gingen dan dat. Vergeleken met andere smart glasses is de oplaadkabel ook wel uniek te noemen, waar de stethoscoopachtige oplaadkabel aan allebei de poten verbonden dient te worden, maar de bril niet per se sneller is opgeladen daardoor.

Marc de Haas

Getest: Razer Anzu smart glasses

Getest: Razer Anzu smart glasses