Getest: de Samsung Galaxy Note 3

zeer uitgebreide smartphone

Samsung vroeg ons om hun nieuwste topmodel smartphone te testen: de Galaxy Note 3. Op de redactie kregen we 1 toestel en we mochten ook nog iemand uit ons netwerk selecteren als testpersoon. Na een paar weken moesten we dan als tegenprestatie onze ervaringen delen. Die weken zijn inmiddels voorbij dus hier komen onze ervaringen met de Samsung Galaxy Note 3.

Als we de telefoon uit de verpakking halen valt ons als eerste op dat de telefoon zo vreselijk licht is. Eerst denken we dat dat komt omdat de batterij er nog niet in zit, maar ook met batterij is het toestel opvallend licht. Wat verder aan het toestel opvalt is het enorme scherm waardoor de Note 3 een beetje tussen en smartphone en een tablet inzit. Dat is waarschijnlijk op precies de bedoeling geweest. Wij gebruikten het toestel zowel voor dingen die we normaal met de telefoon (smartphone) zoals bellen, whatsappen, updates versturen via social media en een beetje surfen, maar ook voor zaken waar we normaal een tablet voor pakken. Vooral Netflix is favoriet op de Galaxy Note 3. Het scherm is net groot genoeg om met 1 hand vast te houden en daarnaast ook vele, vele maler scherper dan onze oude iPad 1.

handige pennetje

Dat scherpe en lekker grote beeldscherm is toch wel de grote blikvanger van dit toestel. Zodra het toestel in een gezelschap tevoorschijn kwam wilde iedereen even kijken en het liefst het toestel vasthouden. Dat maak je anno 2013 niet zo vaak meer mee met een gadget. Mensen die graag anderen imponeren, moeten dus zeker voor dit toestel kiezen. Het argument dat de Galaxy Note 3 veel te groot is moeten we meteen weerleggen. Hij past prima in een broekzak of binnenzak, zeker vanwege het lage gewicht. Voor mensen die de telefoon liever bewaren in een (hand)tas zijn er heel veel mooie covers te koop.

Foto’s maken

Laten we het nu over de prestaties hebben. We zullen je net vermoeien met kloktijden, soorten processors of andere technische zaken (daar kun je genoeg over via Google), maar vertellen over hoe deze smartphone presteerde in het dagelijks gebruik. Iets wat je vaak als eerste gaat doen met een nieuw toestel is foto’s maken. Ook daarbij stelde de Note 3 niet teleur. Het fotograferen zelf was wat onwerkelijk met zo’n groot scherm voor je neus, maar de foto’s zelf waren mooi scherp. Bij weinig licht was het resultaat soms wat minder, maar nog altijd beter dan de andere toestellen die we hier op de redactie hebben (iPhone 5 en Nokia Lumia 920). Bij video’s kun je zelfs in Ultra-HD filmen.

Wat ook meteen opviel was de snelheid van het toestel. Daarmee bedoelen hoe snel apps opstarten, hoe soepel ze draaien en dat het toestel ook zijn werk blijft doen als je heel veel apps open hebt staan. Ook surfen en het streamen van video en muziek ging heerlijk soepel. Onze favoriete apps zijn Spotify en Netflix en stelden ons nooit teleur.

Dan is er nog het pennetje. Voor mensen die al eens een voorganger van de Note 3 in hun handen hadden is dit bekend materiaal, voor ons was het iets nieuws. Een stylus om een touchscreen mee te bedienen hadden we wel eens in onze handen gehad, maar dit is iets heel anders. Zodra je het pennetje, of S Pen Stylus zoals deze officieel heet, uit de onderkant van het toestel haalt opent zich een menu op je scherm waarmee je allerlei handige dingen met die pen kunt doen. Wat wij stiekem het coolst vonden is dat je daarbij niet eens het scherm aan hoeft te raken. Vlak boven het scherm komen met de pen is al voldoende. Met de pen kun je van alles doen: dingen selecteren op het scherm door ze te omcirkelen, notities maken en foto’s ‘verfraaien’ door er op te tekenen. Zo kun je vrienden mooi een snor of bril geven voordat je de foto op Facebook zet. Laten we anders even aan Lionel Messi vragen wat je allemaal met de S Pen kunt doen.

Stylus

Om eerlijk te zijn lukt het ons niet om de pen nog optimaal te gebruiken. Jarenlang gebruik van andere smartphones en tablets zorgen voor ingesleten gewoontes die niet zo makkelijk verdwijnen. Zo kun je bijvoorbeeld een telefoonnummer of adres noteren waarna de telefoon je handschrift herkent en het opslaat. Wij zijn ondanks deze optie toch geneigd om zulke informatie in te voeren via het toetsenbord. Eigenlijk zouden we over een jaar ofzo nog met een update moeten komen, want dat de stylus heel veel mogelijkheden biedt is ons wel duidelijk.

Tot slot nog even de apps, de indeling van de schermen en het gebruik van de menu’s. Zowel Apple als Android moeten het afleggen tegen Windows Phone als je kijken naar het beginscherm van de telefoon. Bij Android en dus ook bij deze Galaxy Note 3 stoort het me dat dit scherm niet helemaal naar eigen smaak in te delen is. Het bovenste deel van het scherm geeft groot de plaats waar ik nu ben en het weer aan. Alsof ik niet weet waar ik ben en niet door het raam kan zien wat voor weer het is. Gelukkig kan je dit weghalen en daar gewoon je meest gebruikte apps neerzetten. Verder zijn er allerlei opties als het aanmaken van My Magazine, een flipboard-achtige app om op een mooi vormgegeven manier nieuws te volgen. Nu we het toch over apps hebben, onze extra tester Jurgen heeft problemen met de mail. Het lukt hem niet om het reguliere mailprogramma aan de praat te krijgen. Deze blijft nu al 2 weken hangen en andere mailapps bieden niet de mogelijkheid om meerdere accounts tegelijk te gebruiken.

Conclusie

We zijn aangenaam verrast door het toestel. De afmetingen zijn echt perfect. Klein genoeg om mee te kunnen nemen en lekker groot om goed op te kunnen kijken. De mogelijkheden die de Galaxy Note 3 allemaal biedt zijn eindeloos, maar soms zorgt dat ook dat je door de bomen het bos niet ziet. Voor dagelijks gebruik is de Galaxy Note 3 echt ideaal en er zijn momenteel geen andere toestellen die zoveel opties hebben. De Note 3 mag zich geheel terecht het topmodel van Samsung noemen.

Volg Mixed Grill op social media