Getest: de HP Pavilion Gaming 16

HP Pavilion Gaming 16

Als het gaat om een gamen doe ik dat voor het grootste gedeelte op consoles. Het is in mijn thuissituatie makkelijker te chillen op die manier omdat ik het via mijn bank kan doen. Ik heb een game PC, maar die staat op mijn kleinere kantoor boven. Een oplossing om toch mijn PC-games te kunnen spelen is dan natuurlijk een laptop.

Wij kregen twee laptops van HP toegestuurd, één specifiek bedoeld voor gaming; de HP Pavilion Gaming 16, maar ook de HP ENVY 15 die niet per sé voor gaming bedoeld is, maar ik qua specificaties toch voor gaming wilde testen. We beginnen met de HP Pavilion Gaming 16.

Schreeuwt niet “gamer”

Sommige apparaten zijn niet alleen qua gebruik en prestaties gericht op gamers, maar ook qua design. De Pavilion Gaming 16 is niet per se zo’n apparaat. Hij is bulky voor een laptop, maar niets vergelijken bij zijn gaming concurrenten. Het moment dat je de klep opent word je begroet door wit verlichte toetsen en zitten er links en rechts ruimtes bij de scharnieren. Hierdoor is het net alsof deze los is van de bodem, wat het een futuristisch uiterlijk geeft. Ook het patroon van het rooster waar de speakers achter verstopt zitten hebben een erg gaaf design dat de gehele breedte van de laptop beslaat. De Pavilion Gaming 16 mist echter die typische ‘gamer’ dingen zoals zware RGB-verlichting (die achter het toetsenbord is bijvoorbeeld ook niet aanpasbaar), waardoor het voor een gaming product wat rustiger oogt dan je misschien gewend bent. Naar mijn smaak meer dan prima, maar als je hem meeneemt naar bijvoorbeeld een toernooi of LAN-party wil je de blits kunnen maken.

Blazend warm

Leuk het uiterlijk, maar het draait natuurlijk om de performance. Toch heeft het ontwerp hier wel degelijk invloed op het gebruik van de laptop. De Pavilion 16 mag dan wel pootjes hebben, maar deze verhoginkjes onder de laptop zijn net iets te laag waardoor hij al vrij snel hard begon te blazen en warm werd tijdens het gamen. Gebruik van een laptopstandaard lijkt haast een must voor de verkoeling, want wanneer hij te lang blijft blazen, leek het ook invloed te hebben op de games die gespeeld werden in de vorm van enkele missende frames. En daarbij is een warme laptop op je schoot ook niet het meest fijne wat er is.

Scherm en geluid

Het heeft een fors 16.1 inch scherm met een maximale resolutie van 1920×1080, wat naar mijn mening groot genoeg voor een laptopscherm om op te gamen. Je zit er tenslotte toch dichterbij dan dat bij een monitor het geval is. Het scherm is 60hz en dat is iets waar ik – met name omdat het een gaming laptop is – meer had verwacht. Met name bij shooters die lekkerder spelen op een PC door het muis en toetsenbord, is een hogere verversingssnelheid gewenst. Ook de kleuren van het scherm out of the box vielen mij wat tegen. Het beeld voelt wat dof en gelig aan, alsof er constant een nachtmodus aanstaat waarbij het blauwe licht eruit gefilterd wordt. Dit is gelukkig wel te tweaken via de voorgeïnstalleerde software.

Naast het eerdergenoemde ontwerp van de speakers, is ook de kwaliteit van een hoog niveau door de samenwerking met Bang & Olufsen. De speakers zitten boven het toetsenbord waardoor het geluid direct op je afkomt en niet afgestompt wordt omdat je armen er overheen liggen of dat het uit de zijkant komt. Erg fijn.

Ports en Performance

Qua beschikbare ports zit het wel goed met de Pavilion 16. Je krijgt drie USB-poorten (1 USB-C en 2 USB 3.0), 3.5mm voor headsets, een SD Card Reader, HDMI 2.0 en een Gigabit Ethernet port. Allemaal zitten ze aan de zijkanten van de laptop verwerkt en met name de USB 3.0 porten zitten handig achteraan verwerkt zodat je gemakkelijk een muis kan aansluiten (wat je zeker wilt, maar daarover straks meer).
Allemaal leuk en aardig, maar een gaming laptop gebruik je natuurlijk om te gamen en dat gaat meer dan uitstekend op de Pavilion 16! Recente games kunnen met High Settings gespeeld worden en zien er door de NVIDIA RTX 2060 Max-Q videokaart goed uit. De RTX-modellen zijn voorzien van functies als Raytracing en dat is ook hier het geval. In het PC gaming landschap wordt de lat vrijwel ieder moment weer verhoogd, maar met deze laptop zit je onder andere door het 16GB werkgeheugen de komende tijd goed.

Toetsenbord en trackpad

Het backlit toetsenbord vond ik erg fijn werken. Doordat het een bredere laptop is, heb je een groot oppervlak, maar de toetsen zelf steken niet ver uit waardoor je snellere aanslagen hebt. Dat betekent in games sneller reactievermogen, of in het geval van bijvoorbeeld schoolwerk net dat beetje sneller typen.

Bij de vrij forse trackpad ontbrak voor mijn gevoel wat feedback, waardoor het voor mij nou niet altijd duidelijk was of mijn klik geregistreerd werd. Voor het gamen maak je hier als gamer natuurlijk sowieso geen gebruik van en sluit je een muis aan, maar voor dagelijkse bezigheden heeft dit wel invloed.

Conclusie

Met een adviesprijs van rond de 1000 euro haal je met de HP Pavilion Gaming 16 een game-laptop in huis waar je de komende paar jaar de nieuwste games met hoge instellingen kan spelen, maar niet per se schreeuwt dat je een hardcore gamer bent. Het is jammer dat het kleine hekelpunten heeft op het gebied van het scherm, maar deze zijn met wat tweaken aan te passen.

Marc de Haas

HP Pavilion Gaming 16

HP Pavilion Gaming 16